16 серп. 2016 11:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

259

0

Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди»

Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди»

Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди»


Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди»

 Біля дверей точок продажу «секонд-хенду» у Вінниці у так звані дні завозу у вівторок та середу шикуються черги. Жителі міста приходять о восьмій годині, щоб потрапити першим до магазинів вживаних товарів, які відкриваються о дев’ятій. Тим часом у лабораторіях Держспоживнагляду Вінниччини до якості продукції з «секонд-хендів» ставляться з недовірою.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби у м. Вінниці Ірина Односталко розповіла кореспондентам Вінниця.info, що на наявність речовин, які можуть шкодити організму людини, товари «б/в» у лабораторіях обласного центру не перевіряють.

Власники тюків з використаним одягом з Європи та США проходять перевірки на митниці, коли ввозять їх в Україну – там показують довідки, що речі пройшли хімічну обробку. Проте на території України контролювати представники хімлабораторій не уповноважені.  

«Перевірок товару з мереж «секонд-хенду» у лабораторіях ми не проводили, оскільки вони мають чи, принаймні, повинні мати підтвердження, що їх перевіряли на митниці під час проходження кордону. Які саме елементи під час хімічної обробки потрапили до тканин, перевірити не можемо з двох причин: не надходили офіційні скарги на запах чи алергію від речей безпосередньо до нас, також тому що ми обмежені в можливостях перевіряти представників бізнесу за постановою Кабміну», - пояснила Ірина Односталко.

Якщо перевірити якість одягу захоче хтось із українських споживачів у персональному порядку – скажімо, коли звернеться до Держспоживнагляду, аби замовить контроль товару – дізнатися, чи справді там є отруйні елементи буде непросто, розповідає Ірина Односталко. Бо вінницькі лабораторії не мають спеціальних реагентів, щоб виявляти шкідливу хімію.

«Друга причина – не знаємо, чим саме оброблялося – в документах, як правило, вказано лише «пройшли обробку». Яку саме та які елементи хімічні, за допомогою яких реагентів ми не знаємо. Ще одна справа – якщо це контрабандний товар, а таке можливо, там може бути тоді хто знає що. Як прати та прасувати такий одяг і чи купувати для себе – вирішують покупці, вони ж бо беруть на себе відповідальність за те, що купують», - каже Ірина Односталко.

Кореспондент Вінниця.info звернувся до магазину «Планета Секонд-хенд» на Соборній, попросив продавців документи, які підтверджують якість та щоб дізнатися, якими саме речовинами обробляється одяг. У куточку споживача відомостей про обробку одягу не вказано. У відповідь на прохання, продавці магазину почали телефонувати до директора, після чого чоловік у слухавку сказав, що його менеджери покажуть документи, при цьому триматимуть їх в своїх руках, але що він рекомендує запитати про перевірку у інших подібних магазинах, де працюють конкуренти. Зрештою, менеджер дістав три папери, у яких вказано, що тюки з одягом дозволено везти через кордон, а коли попросили показати листок із повідомленням, якою саме речовиною та в яких пропорціях оброблявся одяг, документи забрали та сховали. Вдруге, попри прохання, не показали та попросили забиратися з магазину, не заважати працювати.

Покупці використаного одягу часом побоюються, що через погану хімічну обробку можна підхопити недуги, якими хворіли власники одягу, чи жителі тих місцевостей, звідки доставлялись речі. Про це часто питають на форумах медичних порталів. Такі побоювання лікар-дерматолог Валентина Бойчук відкидає, та каже, що серед своїх пацієнтів у Вінниці не зустрічала ситуацій, щоб люди заразилися вірусними хворобами, які привезли в Україну разом з «секонд-хендом». Проте медику відомі випадки, коли люди страждають від подразнень та дерматитів від речовин, якими обробляють одяг.  

«Дітям до року ми, дерматологи, одягати речі з «секонд-хенду» не рекомендуємо. Тому що шкіра малюків дуже чутлива. Одяг обробляють хлоровмісними речовинами, які викликають дерматити. Якщо одяг для дорослих та старших дітей, то коли ви приносите речі з «секонд-хенду», треба вимочувати їх у воді високої температури 38-40 градусів хвилин 30-40. Можна також зробити мильний розчин з господарського мила та потримати в ньому», - розповідає Валентина Бойчук.

Покупці магазинів «секонд-хендів», які купують взуття, що було у використанні можуть заробити хвороби стоп, колін та хребта – зазначають лікарі-ортопеди. Та радять не брати використані та добре поношені капці, навіть якщо вони на вигляд дуже симпатичні.

«Якщо людина, яка придбала нове взуття, мала неправильну форму стопи, або порушення форм, то відповідно вона «витоптує» взуття під себе. Зрештою, наступний власник, може зашкодити своїм ногам та отримати плосковальгузну деформацію стопи. Так само, неправильна хода буде тиснути на колінні суглоби та хребет, коли взуття надто зношене. Залежить від стану використаного взуття – чим більш пошкоджене, тим більшої шкоди завдасть вашому здоров’ю», - каже лікар-ортопед Сергій Петровський.

Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди»

Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди» - фото 2

Наскільки безпечними є популярні у вінничан «секонди» - фото 3

Вінниця.info