24 жовт. 2016 17:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

35

0

Науковці з епідеміологами прогнозують сім штамів грипу, вакцин проти них може вистачити не для всіх

Науковці з епідеміологами прогнозують сім штамів грипу, вакцин проти них може вистачити не для всіх

 Вінницькі медики дали рекомендації, як вберегтись від грипу


Науковці з епідеміологами прогнозують сім штамів грипу, вакцин проти них може вистачити не для всіх

 Розпочинається перша хвиля захворюваності на грип та ГРВІ. Зазвичай її починають фіксувати з 41 тижня. Медиками нині здебільшого фіксують гострі респіраторні захворювання. Зауважують, до епідпорогу ще далеко, але ситуація з вакцинацією може викликати проблеми, так як цього року можуть з’явитись нові штами грипу.

«Очікуємо 5 штамів грипу. З них два, які не були в Україні з 2008 року. Для них найбільш вразливе населення – діти від 5 до 8 років. Вакцину проти цих видів щойно зареєстрували. Але вона ще не надійшла в аптечну мережу. Одразу хочу зауважити, вакцини не буде багато. В Україну надійде лише до 150 тисяч доз. До прикладу, у Вінниці 400 тисяч населення. Тобто, у першу чергу радимо вакцинуватися тим, хто страждає ожирінням, гіпертонічними хворобами, цукрового діабету, вагітні, діти», - розповідає Тетяна Бондаренко, начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населення департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА.

Тетяна Вікторівна також додає, крім п’яти штамів грипу, які очікують, науковці вказують на два інших, які можуть з’явитися цього сезону.

«Потрібно бути обережними. В першу чергу віруси вражають судини, за ними тканини легень. Ті набрякають, а відтак, легені не можуть виконувати свої функції. Відтак, маємо дуже небезпечне ускладнення вірусної пневмонії. Ще одне ускладнення, з боку серцево-судинної системи», - додає Бондаренко.

Медики також зауважують, крім вакцинації, головну роль у збереженні здоров’я грає профілактика.

«Це елементарні правила. Частіше прогулюватися, вірус досить швидко гине на свіжому повітрі. Мити руки, провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, притримуватися температурного режиму не вище 21 градуса. Звичайно, зменшити контакт з хворими. Якщо вже захворіли, одразу звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою. Не ходіть на роботу, або хвору дитину не потрібно відправляти до школи чи дитячого садочка. Відчуваєте нежить, кашель, підвищення температури, слабкість, сонливість, миттю до лікаря. Він порадить вам ті медикаменти, які вам дійсно допоможуть. Вчасне звернення збереже здоров’я», - підкреслила Тетяна Бондаренко.

Нагадаємо, у Вінниці підготували програму «Стоп грип», за якою планують закупити в центри первинної медико-санітарної допомоги експрес-тести і вакцини.

Вінниця.info