2 листоп. 2017 14:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

256

0

Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит

Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит

 У Вінниці можна замовити власний похорон наперед або оформити на нього кредит


Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит

 У Вінниці стала популярною досить нестандартна послуга – попереднє замовлення свого похорону. Люди, незалежно від віку, мають можливість продумати все до дрібниць або ж навіть скористатися так званим кредитуванням на поховання.

Про всі тонкощі цієї послуги, ціни та можливості розповів Вінниця.info  директор ритуальної служби «Реквієм» Михайло Паньків.

Чим приваблює вінничан та й інших українців послуга замовлення похорону при житті

«Сьогодні у нас вже є більше 70 попередніх замовлень на організацію похорону. З них понад 60 вінничан, решта з інших населених пунктів України. За цією послугою до нас звертаються переважно люди похилого віку, одинокі, особи з невиліковними хворобами, бувають і здорові люди, які розуміють, що життя швидкоплинне і дуже непередбачуване.

Вони приходять обирають домовину, в якій хочуть бути похованими, приносять свій одяг або попередньо закупляють у нас його, вибирають катафалку, віночки, показують місце, де вони хочуть бути похованими, навіть замовляють поминальній стіл та планують, скільки має прийти людей. Обирають послуги духовного обряду згідно віросповідання, замовляють священика чи рабина, хтось замовляє мулу, за духовні послуги ми гроші не беремо.

Окрім самого процесу похорону люди часто попередньо замовляють догляд за могилою і пам’ятники з установкою та доставкою.

До цієї послуги ми прийшли не самі, - запропонували клієнти, це було 6-7 років тому», - каже Михайло Паньків.

Можна замовити поховання в будь-якому місті України і навіть закордоном

«Ми маємо досвід поховання українців за кордоном. Замовити собі поховання можна в будь-якому місті, містечку чи селі. Головне, щоб в цьому кладовищі було місце або були поховані раніше родичі, або щоб це кладовище просто не мало статусу закритого. Ніхто не має права не прийняти тіло того чи іншого померлого, оскільки була її воля, бути похованою в тому чи іншому місці.

Ми організовували поховання в Криму, до нас завчасно прийшов дідусь, заключив договір. Разом поїхали туди, подивилися на місце, зайшли до начальника комунальної служби, показали всі документи. На кладовищі, закритого типу була похована його дружина і залишене завчасно місце для нього. Коли прийшов цей момент, до нас звернулися люди, які були відповідальні за те, щоб нас повідомити. Ми все організували…

Була і така ситуація: жителя смт. Гнівань перепоховали в Італії в центрі Риму. Ми зробили ексгумацію, зібрали усі необхідні документи, вони домовилися про місце в центрі Риму, і відбулося перепоховання. Весь процес зайняв близько тижня. Відправляли і в Ізраїль громадян України.

На сьогоднішній день фірма «Реквієм» вирішує питання відкриття представництва в Америці», - каже пан Михайло.

Ціни та власний похорон в кредит

«Кожен вибирає собі по фінансових можливостях, за естетичним смаком певні послуги. Мінімальний похорон коштує 4000 гривень. Наприклад, самий дешевий гроб у нас є за 400 гривень, а є гроб за 160 тисяч гривень, є у нас 5 катафалк і всі з різними цінами. Якщо людина склала з нами договір і внесла всі кошти, то ціна на наші послуги і товари, які вона вибрала змінюватися не буде навіть через кілька років, коли ціни підніматимуться.

У нас можна оформити похорон в кредит. Клієнт повинен кожного місяця зі своєї пенсії переводити на наш рахунок кошти чи приносити їх. Якщо людина померла і зробила одну лише проплату, а не всю суму, на яку вона зробила замовлення, значить ми робимо повністю це замовлення за свої кошти», - каже Михайло Паньків.

Журналіст Вінниця.info поспілкувався з 78-річною вінничанкою, яка вирішила попередньо замовити власний похорон. Каже, наважилась після того, як побачила, що її знайому ховають в «нелюдських» умовах. Організувала і продумала пенсіонерка все до дрібниць – від звичайних свічок до вишуканого гробу. Жінка навіть обрала священика та живі квіти.

«Я щоденно займаюся спортом, роблю зарядку, обливаюся водою… Я живу, поки що живу, але від смерті ніхто не застрахований. Діти є діти, але я хочу організувати свій похорон так, як я цього хочу. Я продумала все до дрібниць.

Я буду похоронена в селі на Вінниччині, біля тата, все для цього я вже замовила, підібрала по кольору. Замовила гроб, подушку, наволочку, вінки, корзинки, катафалк, живі квіти, батюшку з Київського патріархату, пам’ятник, покривало. Все буде достойно. Діти мої про це ще не знають…», - каже вінничанка.

За словами директора ритуальної служби «Реквієм» пана Михайла, тільки у Вінниці ввели такого роду ноу-хау із замовленням похорону. Тому триває процес над тим, аби запатентувати цей вид діяльності.

Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит 

Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит - фото 2

Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит - фото 3 

Незвична послуга у Вінниці: люди замовляють власний похорон наперед або беруть в кредит - фото 4 

Вінниця.info