15 черв. 2015 11:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

73

0

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури

 У ВХПТУ №5 відкрили новий напрямок навчання за підтримки німецького Фонду імені Ебергарда Шьока. Вчитимуть реставраторів художньо-декоративного фарбування, малярів


Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури

 Вище художнє професійно-технічне училище № 5 м. Вінниці вводить нову програму підготовки: учнів навчатимуть малярству за німецькою системою освіти та на матеріальній базі, наданій Фондом ім. Ебергарда Шьока. По завершенню кожного модуля навчання, випускники отримають сертифікат міжнародного зразка, який дає право на працевлаштування у Західній Європі.

Вінниця друге місто після Львова, де впроваджується навчання за підтримки німецького фонду. Вже з 1 вересня розпочнеться підготовка фахівців з професії реставратор художньо-декоративного фарбування, маляр. На навчання запрошують випускників 11 класу.

Як розповів директор училища Василь Титаренко, підготовка фахівців проходитиме в 2 етапи.

- Перший етап - ми готуємо кваліфікованого робітника, а другий етап це підготовка молодшого спеціаліста-дизайнера з навичками підприємницької діяльності. Вся підготовка йтиме за підтримки Фонду ім. Ебергарда Шьока. Німецька сторона зобов’язується надати фінансову допомогу щодо створення матеріальної бази, забезпечення учнів матеріалами, інструментами, спец одягом, а училище бере на себе зобов’язання підготувати висококваліфікованого робітника малярної справи. Крім цього спеціаліст матиме навички реставрувати декоративно-художні фарбування приміщень та споруд. Фахова підготовка буде здійснюватися на протязі 3, 5 років.

- Підготовка фахівців здійснюється за європейськими стандартами: визначено 10 модулів для підготовки кваліфікованого робітника, які передбачають поетапне освоєння матеріалознавства, технології покриття, кольорового оформлення, сучасного історичного, внутрішнього та зовнішнього опорядження, а також спеціальними технологіями - реставраційними, декоративними, енергозберігаючими. Наші стандарти будуть впроваджуватися через набуття знань і вмінь і навичок на базі тих програм, які відпрацьовано вже в Німеччині. Тобто після засвоєння модуля з матеріалознавства, учень повинен знати всі хімічні властивості тих складових речовин, які входять до певної суміші, це дає йому поняття в яких пропорціях і як розводити чи готувати до роботи фарби, суміші тощо.

Навчання проходить модулями, які підлягають захисту, по кожному модулю німецька сторона видає сертифікат. По завершенню навчання наш випускник отримує крім сертифіката диплом кваліфікованого робітника, це перший етап (3,5 роки навчання) другий етап це диплом молодшого спеціаліста-дизайнера з навиками і уміннями вести підприємницьку діяльність  (2  роки навчання).

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури

Німецька освіта у Вінниці

Менеджер проекту Герхард Блессінг запевняє, що вінницькі учні по завершенню навчання отримають аналогічну освіту, як і учні німецьких навчальних закладів будівельної направленості.

- Раніше в Німеччині маляра готували в напрямку нанесення покриття та фарби на поверхню. Зараз ця професія зовсім відмінна від колишніх стереотипів. Вона розвинулась в напрямку високих технологій. Наш фонд намагається зробити більше, ніж просто підготувати висококваліфікованого працівника. Окрім освіти ми ставили ціль – покращення ситуації в малому та середньому бізнесі. І не секрет, що сьогодні важливо мати «здоровий» і забезпечений середній клас. І в Німеччині, і в Україні теж так буде. Саме на середньому класі та на ремеслі базується країна. Щодо освітньої програми, то по завершенню 10 модулів, ми даємо додатково ще два освітні модулі, після яких, «по вашому» присвоюють «молодшого спеціаліста», це фактично наш німецький «майстер». Після завершення навчання молодий фахівець на наступний день може відкривати свій бізнес. Наша спільна з училищем мета – через кілька років випускати фахівців з новими підходами і розуміннями, які зможуть сміливо розпочинати власну справу.

Торальф Вайзе, віце-президент німецького фонду підтримки будівельної галузі розповів що їх фонд з 1992 року працює в усьому східному блоці Європи. Співпрацю з Україною почали у Львові, наступними стали Вінниця і Київ.

- Коли я приїхав перший раз до Вінниці, я закохався у місто, мені сподобався масштаб міста і мені сподобався підхід щодо рівня підготовки саме в цій школі (художньому училищі №5 – ред.). У цьому навчальному закладі я бачив навички і початковий рівень викладання та подачі матеріалів, бачив людський фактор що стосується викладацького складу та керівника, а це дуже важливо. Ентузіазм і бажання працювати підштовхнули мене до серйозного обговорення теми саме у Вінниці. Вінниця завжди лежала в стратегічному плані для німецьких програм десь в «Бермудському трикутнику», Львів Київ, Харків, Одеса, а до Вінниці державні програми фактично не йшли, і це стало приводом. І якщо стратегічні цілі збігаються з атмосферою, аурою та бажаннями працювати, які є у вінничан, то чому б і не починати.

За словами Торальфа Вайзе, в Німеччині професія маляра одна з найзатребуваніших в Європі.

- У нас професія маляр має зовсім іншу ауру, ніж у радянські часи. Маляр це одна з самих престижних ремісничих професій. Маляра у нас мають свою дуже серйозну гільдію представлену в кожній землі, в ремісничій палаті. У нас маляр має великі перспективи, і я впевнений якщо в Україні і у Вінниці ми поміняємо імідж і підходи, то це буде одна з найперспективніших професій майбутнього.

Вище художнє професійно-технічне училище № 5 запрошує абітурієнтів на навчання. Прийом документів розпочато. Більш детально ознайомитись з напрямками освіти та дізнатись які документи потрібні для вступу можна на сайті училища, перейшовши за посиланням: ВХПТУ №5.

Вище художнє професійно-технічне училище № 5 знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Лебединського,13 тел. Для довідок (0432) 27-90-00, (0432) 27-87-00, (0432) 27-05-73.

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури - фото 2

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури - фото 3

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури - фото 4

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури - фото 5

Німці допоможуть вчити вінничан реставрувати пам’ятки архітектури - фото 6

ВИННИЦА.info