6 верес. 2016 13:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

120

0

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці

 Облрада хоче продати пам’ятку архітектури в центрі Вінниці


Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці

 6 вересня відбулось засідання робочої групи Вінницької обласної ради на якому розглядали питання подальшої долі будівлі, що є пам’яткою архітектури місцевого значення «Прибутковий будинок» і знаходиться в центрі міста на розі вулиць Соборної, 74 та Театральної, 16. Говорили про доцільність приватизації будівлі та шляхи відшкодування орендарю витрачених коштів, які були витрачені на покращення будівлі.

В 2001 році Вінницька облрада передала будівлю в оренду на 30 років фірмі «Райдуга», правонаступником якої став ТОВ «Оспром». При передачі в оренду пам’ятки архітектури, протягом 5 років, починаючи з 2001 року облрада не нараховувала орендну плату орендодавцю. З 2010 по 2014 рік орендна плата склала всього 839,7 тис. гривень. Облрада періодично зверталась до прокуратури, щоб стягнути заборгованість по орендній платі. В 2016 році орендна складає близько 58 тис. гривень на місяць. Площа будівлі становить 2582 кв.м, вона вже десятиліття стоїть обнесена забором, і якщо фасад в більш-менш нормальному стані, то з двору будівля перетворюється на руїну. Приблизна ринкова вартість будівлі близько 20 млн. гривень

За словами начальника управління комунальної власності Вінницької облради, Василя Федоришина, існує кілька варіантів, що далі робити з будівлею.

«Перше, це включити в план приватизації цей об’єкт і надати рішенням сесії відповідні повноваження Фонду державного майна, це те що зазначається в договорі довгострокової оренди. Другий варіант – за згодою повернути вкладені кошти орендарем фірмою «Оспром» і виставити на аукціон», - говорить Василь Федоришин.

Депутат Юрій Яремчук (Опозиційний блок) запропонував ще один варіант – знайти іншого орендаря, і в такому випадку обласний бюджет щорічно буде отримувати більше 800 тис. гривень.

Більшість членів комісії висловлювали побоювання, що орендар не зможе викупити будівлю через відсутність коштів, і тоді «провалиться» аукціон. Окрім того, орендар за всі роки не надав управлінню комунальної власності документів, які свідчать про проведення робіт з поліпшення будівлі з витраченими сумами.

Сам орендар – Олександр Семенков – директор ТОВ «Оспром» заявив, що гроші вони мають, а зробити фасад будівлі, щоб зняти «маскувальну сітку» в центрі міста, зможуть за три місяці…

Голова бюджетної комісії Генадій Мазур (Батьківщина) каже що він прихильник того, щоб об’єкт реалізувати (надати орендарю право викупу), і отримати кошти в обласний бюджет, бо обласний бюджет є найменш дохідним з усіх бюджетів області.

Після годинного обговорення, робоча група не дійшла остаточної домовленості що робити з будівлею: дозволити «Оспрому» викупити її, виставити на аукціон, чи розірвати договір оренди і знайти іншого орендаря. Але домовились, що для орендаря повинні бути визначені чіткі терміни реставрації. Загалом, питання вирішили не відкладати «в довгий ящик», а витребувати всі необхідні документи в орендаря та в поліції (документи були вилучені на початку 2000-х, коли виселяли з приміщення підприємців які там орендували офіси) та зібратись через тиждень, щоб прийняти рішення.

Нагадаємо, з 2010 по 2014 рік до обласного бюджету за оренду пам’ятки архітектури до обласного бюджету було перераховано 839, 7 тис. гривень.

Як відомо, в травні 2016 року на сайті приватних оголошень з’явилась об’ява про продаж пам’ятки архітектури, яка у власності Вінницької облради за 15 млн. гривень.

Засідання робочої групи

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці 

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 2

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 3

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 4

Олександр Семенков – директор ТОВ «Оспром»

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 5 

Проект реставрації пам’ятки архітектури, який був затверджений в 2007 році

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 6 

Стан пам’ятки архітектури «Прибутковий будинок» 6 вересня 2016 рік

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 7 

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 8 

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 9

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 10

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 11

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 12

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 13

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 14

Облрада хоче продати «Прибутковий будинок» в центрі Вінниці - фото 15

Вінниця.info