21 черв. 2016 09:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

47

0

Обранці Вінницької облради виключили з «Антикорупційного руху» депутата і «наїхали» на поліцію

Обранці Вінницької облради виключили з «Антикорупційного руху» депутата і «наїхали» на поліцію

 Депутати провели засідання міжфракційного об’єднання по боротьбі з корупцією «Антикорупційний рух»


Обранці Вінницької облради виключили з «Антикорупційного руху» депутата і «наїхали» на поліцію

У Вінницькій обласній Раді відбулося чергове засідання міжфракційного об’єднання по боротьбі з корупцією «Антикорупційний рух», яке очолює Олександр Васильчук. До цієї структури входять 16 депутатів. На засіданні були присутні вісім антикорупціонерів: Олександр Васильчук, Ігор Лещенко, Володимир Барцьось, Тетяна Редько, Геннадій Мазур, Григорій Зозуля, Олексій Бородій та Владислав Рой.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облради.

Діяльність депутатського антикорупційного комітету спрямована на виявлення фактів корупційних дій в межах Вінницької області та контроль за їх провадженням через співпрацю з національною поліцією та іншими правоохоронними органами. Але, як констатували обранці, поліція поки пасивно долучається до такої співпраці. Зокрема, заступника начальника Головного управління Національної поліції Сергія Сокирана, якого запрошували на засідання комітету, так і не дочекалися. Хоча питань до керівництва обласної поліції було більш, ніж достатньо.

На порядку денному засідання було кілька питань щодо фактів корупційних дій. Зокрема, щодо діяльності колишнього голови Тростянецької районної ради Юрія Солодкого зареєстровано чотири кримінальних провадження. Але, як виявилося, поліція жодного разу не допитувала особу, що звернулася з заявами про вчинення злочину.

 За словами Ігоря Лещенка, у Ладижинському відділенні поліції взагалі відбуваються дивні речі, коли затримують крадія, а потім відпускають разом з вкраденим майном. Також депутата здивувала діяльність прес-служби ГУ НП, коли журналістам було повідомлено відверто неправдиву інформацію щодо трагічного випадку на ладижинському підприємстві.

Депутат обласної Ради Володимир Барцьось доповів про звернення вінничанки Надії Красицької, яка свого часу працювала в управлінні фінансів ОДА і з 2006 року була у першочерговій черзі на житло, як мати-одиначка та інвалід ІІ групи, але так і не отримала його, не дивлячись на те, що житло іншим особам таки надавалось. Жінка звернулась до депутатів, щоб вони допомогли вирішити цю проблему.

Проблему співпраці обласної Ради та структур виконавчої влади області порушила Тетяна Редько. За її словами, спостерігаються дивні речі, коли рада виділяє кошти, але не впливає на їхній розподіл. Зокрема, порушувалось питання щодо доцільності створення за державні кошти ще одного симфонічного оркестру при обласній філармонії.

Члени антикорупційного комітету приєднались до пропозиції Геннадія Мазура, щодо необхідності інформування відповідних органів про обговорення питань, зокрема, керівництво поліції і вимагати їх розгляду та вирішення.

Депутати погодили звернутися до керівника ГУ НП Юрія Педоса, щоб на наступному засіданні комітету обов’язково був присутній уповноважений представник обласного управління поліції.

На завершення засідання з лав антикорупціонерів виключили одного з депутатів обласної Ради. За словами голови об’єднання Олександра Васильчука, комітет повинен бути дієвим, а є деякі депутати, які пропускають засідання. Зокрема, депутат Віталій Август свого часу побажав бути активним борцем з корупцією в області, але не відвідав ще жодного засідання. Тому пана Августа одностайним голосуванням виключили з комітету.

Також було погоджено, що антикорупційне об’єднання розширить свою діяльність в районах області. Люди, які стали жертвами корупційних дій з боку державних чиновників чи посадових осіб, або володіють інформацією щодо таких дій, можуть звертатися до членів комітету за місцем знаходження їхніх громадських приймалень на місцях.

Пізніше у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області повідомили, що депутати Вінницької облради не надсилали офіційного запрошення на засідання міжфракційного об’єднання по боротьбі з корупцією «Антикорупційний рух», а інформація про загибель працівника на ладижинському підприємстві є достовірною.

«Офіційне запрошення для участі представників ГУНП в засіданні міжфракційного об’єднання облради по боротьбі з корупцією «Антикорупційний рух» до Головного управління не надходило. Таке повідомлення надійшло телефоном заступнику начальника ГУНП Сергію Сокирану в день проведення засідання без повідомлення його теми та питань, які виносилися для обговорення. Відтак, заступник начальника ГУНП не зміг взяти участь в засіданні через заплановані робочі заходи.

Головне управління Нацполіції у Вінницькій області готове до конструктивної співпраці в подальшому з «Антикорупційним рухом» за умови завчасного повідомлення та надання переліку питань, які виносяться для вирішення.

Щодо звинувачень на адресу Ладижинського відділення поліції про бездіяльність та непритягнення до відповідальності крадіїв, то ця інформація не відповідає дійсності. 9 червня 2016 року за фактом крадіжки бетонних плит з території колишнього ТОВ відкрито кримінальне провадження. Особи зловмисників встановлені слідством. Частину викрадених бетонних плит було вилучено, визнано речовим доказом по кримінальному провадженню та передано під розписку на зберігання матеріально відповідальним особам до вирішення справи по суті. Слідство триває.

Відділом комунікації ГУНП була оприлюднена інформація про трагічну загибель 9 червня 2016 році на Ладижинському підприємстві 51-річного працівника. Слідчим відділенням поліції за даним фактом було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 2 ст. 271 КК України, а саме - порушення вимог законодавства про охорону праці, якщо воно спричинило загибель людини. В даний час слідство по даному кримінальному провадженню триває», - повідомляє відділ комунікації ГУНП у Вінницькій області.

Вінниця.інфо