22 трав. 2018 12:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

135

0

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото

 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото 


Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото

На Пирогова, 44 у Вінниці розміщується Центр, де управляють бригадами «швидкої» та приймають виклики від пацієнтів по всій області. Структура Центру складається з 8 станцій, 32 пунктів базування бригад швидкої та центральної диспетчерської, яка працює в єдиній програмі, що є унікальним для України. В області 191 задіяно автомобіль «швидкої допомоги», з них 54 – класу «С». За зміну до Центру надходить близько 1,5 тисячі викликів.

Як працює КУ «Територіальне медичне об’єднання «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», 22 травня подивився голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Єдину систему надання екстреної допомоги почали створювати в 2013 році в рамках проекту «Вчасна допомога». Згодом проект був припинений. Роботу продовжили в 2016 році. Диспетчерську запустили в тестовому режимі. Рік протестували на Вінниці та Вінницькому районі. В 2017 році, коли облрада виділила 9,5 млн. гривень, почали підключати Вінницьку область до диспетчерської.

«Даний програмний продукт відрізняється від диспетчерських, які працюють в інших областях, що в нас об’єднані в єдину програму всі напрямки роботи диспетчерської: call-центр, який приймає та обробляє дзвінки, GPS-моніторинг, який дозволяє дивитись, де знаходяться бригади «швидкої» та в якому стані», - розповідає заступник головного лікаря з технічних питань Олег Сидоров.

В диспетчерській є загальна карта реагування, вона дозволяє бачити в реальному часі, де в якому місці і які саме бригади знаходяться. Зеленим кольором позначено вільні бригади, синім – зайняті. Прапорці на карті – реальні виклики.

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото

Карта реагування

Карта реагування – це черга реагування дзвінків, які надійшли диспетчерам. Різний колір – різний стан пацієнта. Черга реагування – виклики, які обслуговуються в режимі реального часу. Наприклад, на даний час на обслуговувані знаходиться 31 виклик. Диспетчер бачить ступінь реагування. Колір говорить про терміновість даного виклику. Зелений – не дуже екстрений, який переадресовується на ЦПМСД. Жовтим позначено екстрений виклик. Червоним – терміновий виклик, при якому вже є порушення якихось життєвих функцій людини – дихання, чи порушена свідомість. Блакитний колір – карета екстреної допомоги рухається до пацієнта, темно-синім відмічено, якщо вона вже прибула до пацієнта.

«Ми можемо відслідковувати стани та часові інтервали, які відбуваються з людьми», - говорить Олег Сидоров.

Як «швидкі» відправляють на виклики

Надходить виклик. Диспетчер бачить на карті де знаходиться пацієнт і де розміщуються бригади швидкої. Щоб призначити бригаду на виклик, диспетчер обирає бригаду. На карті висвічується номер бригади, маршрут, яким вони добиратимуться, скільки потрібно часу для цього з врахуваннями заторів. Щоб направити бригаду до пацієнта, диспетчер натискає кнопку «виклик» і бригада «швидкої» їде до пацієнта. На планшеті бригада бачить інформацію про пацієнта і де він знаходиться.

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 2

«Швидка» приїде, навіть якщо Ви не знаєте адресу, на яку викликати

Місце визначають диспетчери за описам людини, яка викликає «швидку». Наприклад, якщо кажуть, що потрібна допомога біля школи, визначають населений пункт, до прикладу - Вінниця. Тоді в полі «контакти» є список міських шкіл, вибирають школу і висвічується адреса та координати. Наприклад, якщо на трасі ДТП, диспетчер ставить на карті прапорець, де розміщується пацієнт. Так само працюють і по селах. 

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 3 

Програма стандартизована під міжнародні стандарти. В ній застосовані міжнародні протоколи диспетчеризації, які дозволяють чітко працювати диспетчерам. Вони дозволяють кодування. Є код реагування. «В міжнародній практиці бригаді швидкої диспетчери не кажуть, що в пацієнта «погано з серцем» є код 2Е110, і лікарі знають що з людиною, який її стан і відповідно реагують», - говорить Олег Сидоров.

Створення єдиного центру надання екстреної допомоги загалом обійшлось 20 млн. гривень.

«Проект почали реалізовувати в 2013 році, коли наша область була у експерименті. Тоді закупили частину обладнання і постало питання: або це все «викинути на вітер», або рухатись далі. В нас були серйозній дискусії, в тому числі в сесійній залі. Але прийнято рішення - в максимальній мірі розширити географію і використати програмний продукт. Ми відновили і запустили систему. Тому хочу подякувати депутатам про прийняте рішення. Сьогодні вся Вінницька область, віддалена Піщанка, чи інший район працюють в онлан-режимі», - зазначив В. Коровій.

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 4 

В області необхідно створити канал радіозв’язку, адже зараз Центр працює на зв’язку мобільного оператора.

«Є проблема - якісь зв’язку у Вінницькій області. Ми використовуємо один тип зв’язку – мобільний оператор, але він не дуже добре приймає, особливо в селах і по трасах. Наприклад, коли стались події в Калинівці, то годину не було мобільного зв’язку,він був перенавантажений. Ми не могли управляти бригадами і проводити будь-які дії на території району. Тому ми повинні створити на території області систему радіозв’язку з резервними каналами», - пояснив проблему Олег Сидоров.

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 5 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 6 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 7 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 8 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 9 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 10 Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 11

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 12

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 13

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 14

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 15

Онлайн-контроль та єдина система. Як на Вінниччині працює «швидка». Фото - фото 16

Вiнниця.info