19 груд. 2014 10:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

30

0

ООН виділила 2,5 мільйона гривень вимушеним переселенцям на Вінниччині

ООН виділила 2,5 мільйона гривень вимушеним переселенцям на Вінниччині

 Відповідний Меморандум про співпрацю 18 грудня


ООН виділила 2,5 мільйона гривень вимушеним переселенцям на Вінниччині

2,5 млн. гривень отримає Вінницька область від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на підтримку найбільш вразливих категорій вимушених переселенців.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

Відповідний Меморандум про співпрацю 18 грудня підписали голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник та Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Олдріх Андрисек. У рамках такого співробітництва одноразові виплати отримають 512 родин переселенців (а це понад 1100 осіб) за трьома категоріями: багатодітні сім’ї, родини, в яких проживають люди з особливими потребами, та батьки-одинаки.

Про загальну ситуацію, що склалася на Вінниччині з вимушеними переселенцями, та шляхи вирішення проблемних для цієї категорії людей питань керівник області Анатолій Олійник та Регіональний представник Агентства ООН у справах біженців Олдріх Андрисек вели розмову під час офіційної зустрічі.

«Незважаючи на те, що нині Україна проходить у своїй історії дуже непростий період розвитку, ми на місцях намагаємося вживати максимальних заходів для оперативного реагування на виклики сьогодення. Перші 3 сім’ї переселенців з Криму прибули на Вінниччину в ніч з 3 на 4 березня, вже наступного дня ми створили оперативний штаб та розселили людей. З того часу розпочали оперативно приймати тих, хто змушений був залишити власні домівки. У рамках роботи координаційного штабу було вжито усіх необхідних заходів для прийому вимушених переселенців: на офіційних сайтах, у ЗМІ оприлюднена інформація про житло, яке місцеві органи влади, громадські організації можуть надати для проживання переміщених осіб. Ця база постійно оновлюється, і нею може скористатися кожен, хто має у цьому потребу», - повідомив у ході розмови голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник.

Очільник регіону також зазначив, що сьогодні на території Вінниччини проживають 7 956 осіб з Луганської та Донецької областей, а також 586 переселенців з Криму. В області здійснюються державні виплати та ведеться облік вимушених переселенців, усі нагальні питання у цьому напрямку перебувають на постійному контролі, запевнив Анатолій Олійник. Відтак подякував представникам міжнародної організації за візит, який дасть змогу для вирішення проблем переселених осіб скористатися можливостями ООН.

Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Олдріх Андрисек, у свою чергу зазначив, що ситуація, яка склалася на Україні, була неочікуваною, тому й готовність до цих подій сьогодні досить низька. «Є чимало проблем з минулого періоду, накопичилось багато недоліків, і дуже важко вирішити державні проблеми, питання децентралізації та бюджетні питання в момент, коли наростають нові адміністративні та соціальні задачі, адже з’явилася зовсім нова група соціально незахищених людей», - зауважив Олдріх Андрисек. Водночас він відзначив позитивний досвід співпраці у цьому напрямку громадських організацій та органів влади, а також підкреслив: у вирішенні питань, пов’язаних з вимушеними переселенцями, Вінницька область може бути прикладом для інших регіонів, адже має для цього дуже хороше підґрунтя.

Найголовніше завдання сьогодні, наголосив Регіональний представник Агентства ООН у справах біженців - окрім тимчасового даху над головою та харчування - дати людям, які змушені були залишити власні домівки, надію на перспективу та сприяти їм у вирішенні питань працевлаштування та житлових проблем. «Ми будемо намагатися вам у цьому процесі допомогти», - запевнив Олдріх Андрисек.

Для довідки. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, відоме як Агентство ООН у справах біженців, створено 14 грудня 1950 року Генеральною Асамблеєю ООН. Управління має мандат спрямовувати та координувати міжнародні дії щодо захисту біженців та вирішення проблем, з якими вони зіштовхуються у всесвітньому масштабі. Головна мета Агентства полягає в гарантуванні прав та добробуту біженців. В Україні Управління Верховного комісара ООН у справах біженців працює з березня 1994 року.

ВИННИЦА.info


0
0