25 лип. 2016 15:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

138

0

Остерігайтесь змій! Сироватки проти отрути у вінницьких медиків немає

Остерігайтесь змій! Сироватки проти отрути у вінницьких медиків немає

 В теплу пору укус змії є небезпекою для вінничан


Остерігайтесь змій! Сироватки проти отрути у вінницьких медиків немає

 Якщо вас вкусила змія, терміново викликайте швидку допомогу – так рекомендують вінницькі медики. Та додають до рекомендації, що краще все ж  оминайте цих тварин, так як спеціальної сироватки, яка знезаражує зміїну отруту, служби "швидкої" не мають .

Про це кореспондентам Вінниця.info розповідала керівник відділу лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров'я міста Вінниці Наталія Авраменко.

«Сироватки від укусів змій у екстрених служб "103" немає. Людину, яку вкусила змія, мають везти до Лікарні швидкої  допомоги. А вже там медики напишуть листа та замовлять для такого пацієнта сироватку у Вінницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Зараз у центрі є дві дози сироватки, тобто на двох людей, які можуть стати жертвами укусу змії», - говорить Наталія Авраменко.

Чому в запасі наявні лише дві дози сироватки на усе місто, в Департаменті охорони здоров’я Вінниці пояснюють – вакцину проти укусів змій має постачати МОЗ, проте центральний орган влади ліків проти укусів змій не надіслав.

«Ми писали листа до МОЗ з проханням забезпечити вакцинами, в тому числі сироваткою проти укусів змій, так само у  Центрі медицини катастроф нам сказали, що надсилали листа до МОЗ з проханням забезпечити сироваткою. Проте ліків не отримали, обіцяли забезпечити всіма вакцинами до кінця року - побачимо. Ці дві дози сироватки обласний центр купив сам, якимось своїми шляхами, та тримають на випадок необхідності», - розповідає Наталія Авраменко.    

Якщо до медиків "103" потраплять люди з укусами змії, їх будуть намагатися врятувати, лікуючи симптоматично, розказала спеціаліст служби Швидкої допомоги Анна Радзецька.

«Людина, яку вкусила змія, обов’язково має викликати "103", бо змії бувають  дуже небезпечні. Чим їй можуть допомогти медики, якщо в них немає сироватки від укусів – лікувати симптоматично. Тобто підтримувати стан здоров’я – якщо через укус у пацієнта підвищується тиск, збивають відповідними ліками, вводять крапельниці, гормони вводять,  роблять протишокову терапію, підтримують життя всяким чином», - розповіла Анна Радзецька.

У Департаменті охорони здоровя Вінниці повідомляють, що до них у цьому році відомостей про людей, які постраждали від укусів змій не надходило. Натомість у Чернівецькому районі Вінницької області випадок укусу змією зафіксували рятувальники. 22 червня у селі Пилипівка змія вкусила трирічну дівчинку.

«Ми не є медиками, тому фіксуємо лише деякі випадки, з метою профілактики. Однак принаймні два випадки у області з укусами змій ми зустрічали», - кажуть у прес-службі ГУ ДСНС Вінниччини.

Тим часом лікарі рекомендують остерігатися укусів небезпечних гадюк.

«Щоб не стати жертвою укусу змії ми рекомендуємо людям не ходити з голими ногами в лісах, по можливості одягати чоботи. У нашій місцевості водяться не надто отруйні зміни, від їх укусу зазвичай можна врятувати і лікуючи симптоматично, але краще попередити біду, аніж від неї лікуватись», - радить Наталія Авраменко.

Раніше кореспонденти  Вінниця.info повідомляли історію хлопця, який через укус змії потрапив до реанімації. Тоді медики казали, що він вижив лише тому, що вчасно наклав джгут на ногу біля місця укусу, та не дозволив тим самим, щоб отрута розповсюдилася по всьому тілу.

Остерігайтесь змій! Сироватки проти отрути у вінницьких медиків немає

Вінниця.info