19 берез. 2015 18:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

65

0

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі

 У Вінниці гинуть бродячі собаки


Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі

 З початку весни у Вінниці почастішали випадки отруєння безпритульних собак. Про це активно почали писати у соцмережах, публікуючи відео та фото загибелі тварин. З’явилися матеріали і у місцевих ЗМІ. У них волонтери розповідають, що насправді вбивств набагато більше, а в місті ходять чутки, що отруєння - справа рук комунальників.

Щоб хоч якось «пролити світло» на цю ситуацію ми поспілкувалися з усіма сторонами конфлікту. Висновки робити вам. Почнемо з волонтерів.

«Мертвих тварин знаходили на проспекті Коцюбинського, вулиці 600-річчя і Папаніна. Тварин у Вінниці труять роками. Випадків було дуже багато, але мало з них зафіксовані. Міська влада не знає, що відбувається. Говорять, що це травлять люди. Точної кількості не знаю. Вона значно більша, ніж про це офіційно говорять. Тіла деяких не можуть знайти, а інші просто зникають, можливо, поховалися і вмирають», - розповіла волонтер (імені попросила не вказувати – ред.).

У департаменті комунального господарства та благоустрою Вінницької мерії ВИННИЦА.info прокоментували, що регулювання чисельності тварин у місті здійснюється виключно законними методами. Займаються хвостатими безхатченками дві організації: КП «Ековін» та обласний фонд захисту тварин «Планета».

«Отруєння тварин – це непоодинокі факти. Це дійсно періодично відбувається, але це ні в якому разі не комунальні служби. В комунальних служб є всі засоби, щоб робити це до вимог законодавства, гуманними методами. Наприклад, проводиться відлов собак, і вони доставляється до притулку «Планета»», - зазначив головний спеціаліст відділу утримання об’єктів благоустрою Олексій Гловацький.

У свою чергу волонтери запевняють, що тварин ніколи не привозять у «Планету».

«У притулок тварин не привозять! Куди їх тоді дівають? І що з ними роблять? Хто виїжджає на виклики про скарги про собак? Хто вирішує, що з ними робити?», - турбуються волонтери.

Олексій Гловацький на це питання дав відповідь.

«Не завжди притулок «Планета» хоче брати собак, які виловлюють працівники «Ековін». Але між цими організаціями є спільний паркан, відповідно, тварини до притулку доставляються й іншими способами. Тому, що вести їх у те місце, де знайшли, не має ніякої логіки», - запевняє він.

Щодо повідомлень про довготривале знаходження мертвих тварин на вулицях міста, чиновник сказав категорично: «Собака не може кілька днів лежати на вулиці. Вулиці прибираються тричі на день. Апріорі це неможливо».

Волонтери навіть звернулися у правоохоронні органи, щоб покарати вбивць. У міліції підтвердили виїзд дільничного 17 березня. Наразі заяву зареєстрували в журналі, проводиться слідство.

От і виходить якесь замкнуте коло. Волонтери звинувачують міську владу, яка, нібито ніяк не бореться з цим або, навпаки, бореться за допомогою отрути. Міська влада запевняє, що відношення до загибелі тварин не має ніякого, а отруту бродячим собакам можуть розкладати і самі вінничани. Остання надія на правоохоронців. Вони просять городян надати інформацію про свідків, організаторів чи виконавців масових отруєнь. І чим швидше вінничани відгукнуться, тим менше постраждає тварин і швидше зникне небезпека для домашніх улюбленців.

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі - фото 2

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі - фото 3

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі - фото 4

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі - фото 5

Отруєння собак у Вінниці: факти і коментарі - фото 6

ВИННИЦА.info, фото Вінницький притулок для собак "Планета"