16 серп. 2018 15:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

80

0

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки


Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео

 На Вінниччині вирішується доля пам’ятника Остапу Бендеру, який ще до реконструкції залізничного вокзалу Жмеринки в 2011-2013 роках прикрашав його центральний вхід. Близько шести останніх років мідна постать легендарного літературного персонажу стоїть на задньому дворі свого творця, скульптора Миколи Крижанівського з містечка Вендичани Могилів-Подільського району. Минулого року пам’ятник навіть розшукували, адже один з вінницьких депутатів його вважав викраденим.

«Ціла детективна історія. Пам’ятник знаходився ще в одній з моїх майстерень. Тут дзвонять з дому, щоб терміново їхав, бо приїхала поліція. Цілий наряд на чолі з начальником райвідділу. З автоматами. Кажуть, що я вкрав пам’ятник. Я його показав, документи пред’явив. На цьому історія і закінчилася», - пригадує скульптор Микола Крижанівський у розмові з журналістом Вiнниця.info.

З жмеринського вокзалу до двору скульптора, героя «12-ти стільців» та «Золотого теля» перевезли вимушено.

«Пам’ятник я виготовляв, коли мером Жмеринки був Віктор Жеребнюк. От так Бендер кілька років простояв при вході до вокзалу. А потім змінилася влада, яка все, що робив попередник на нюх не переносила. І намагалися прибрати подалі та знімали. Під приводом реставрації привокзальної площі почали рити комунікації. До мене звернулися з адміністрації, щоб приїхав. Адже вони не знали як демонтувати пам’ятник, щоб не впав у траншею. Ми домовилися, що пам’ятник транспортують на зберігання до моєї майстерні. Але з умовою, що поверну назад. Так і стоїть  Бендер у мене, як на пероні, чекає свого поїзда. А поїзд все не приходить і не приходить», - продовжив Крижанівський.

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео

Вiнниця.info звернулась за коментарем до мерії Жмеринки. Там повідомили, протягом року Остап Бендер повернеться назад.

«Для початку має бути колегіальне рішення про нове місце, де буде стояти пам’ятник. Була попередня розмова, що ми його повернемо тоді, коли встановимо пам’ятники воїнам АТО та Небесної Сотні. Відкриття цих постаментів заплановані на Покрову. Після цього знову порушимо питання по Остапу Бендеру. Але ще є одне питання. Під час демонтажу, пам’ятник пошкодили. Його необхідно реставрувати. На це необхідні кошти. Сподіваємося, що наступного року все організуємо», - зауважив Вiнниця.info начальник відділу культури Жмеринської міськради Володимир Дудік.

Тим часом Остап Бендер користується популярністю у жителів Вендичан. Сюди навіть спеціально приїздять, аби зробити селфі з літературним героєм.

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео - фото 2

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео - фото 3

Пам’ятник Остапу Бендеру, який вважали викраденим, чекає повернення до Жмеринки. Фото та відео - фото 4

Вiнниця.info

title