23 серп. 2018 16:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

73

0

Переддень Дня незалежності Валерій Коровій розповів про досягнення Вінниччини і майбутні виклики

Переддень Дня незалежності Валерій Коровій розповів про досягнення Вінниччини і майбутні виклики

 Переддень Дня незалежності Валерій Коровій розповів про досягнення Вінниччини і майбутні виклики


Переддень Дня незалежності Валерій Коровій розповів про досягнення Вінниччини і майбутні виклики

 23 серпня Вінниччина розпочала святкування з нагоди Дня незалежності України. Сьогодні до обласного центру приїхали іноземні делегації з Польщі, Чехії, Румунії, Молдови, Латвії, Литви, Білорусії, Ізраїлю, Німеччини та Грузії.

Під час урочистостей у філармонії імені Леонтовича голова облдержадміністрації Валерій Коровій привітав земляків зі святом, наголосивши, що свою незалежність держава продовжує виборювати і сьогодні.

«Час крок за кроком віддаляє нас від тих історичних подій, які об’єднали весь український народ в єдиному прагненні  - побудови соборної, демократичної, модернової Держави Україна!!!

Проте, чотири останні роки розділили літопис незалежної України на «до» і «після», змусили кожного з нас позбавитись ілюзій та по-новому оцінити свою роль в житті країни.

Чергову річницю новітньої української історії ми зустрічаємо в період великих викликів та випробувань, глибинного переосмислення власної причетності до долі держави та усвідомленої відповідальності кожного за її майбутнє.

Ми стали іншими. Свято Незалежності наповнилось новим змістом - це погляд в майбутнє, свято гордості, віри, прагнення рухатись вперед і змінювати власну державу.

Я глибоко переконаний: те, що зроблено за ці важкі чотири роки, в разии перебільшує те, що зроблено за всі попередні роки. І саме в цей історичний період – своїми рішеннями, прагненнями, вчинками – ми закладаємо підвалини нової української держави.

Тоді, на початку 90-х, ми втратили безцінний час. Рудименти командно-адміністративної системи, популізм та небажання помічати проблеми стали на заваді процесам оновлення економіки та соціальної сфери. А відсутність єдності, політична корупція ще більше поглибили наявну кризу.

Початок 2014-го зустрів нас військовими діями на Сході, розкраденою державною казною, заблокованими казначейськими рахунками, величезними боргами і як наслідок – стрімкою девальвацією гривні, паралічем споживчого ринку, інвестицій. І це на фоні вкрай важкої внутрішньополітичної ситуації, необхідності проведення мобілізаційних заходів та різкого збільшення видатків на оборону.

Але ми вистояли! Ми це пройшли.

За це особливої подяки заслуговують всі: від Президента України, українського уряду, військових – до волонтерів, представників добровольчих батальйонів, простої української родини!», - сказав Валерій Коровій.

Він зазначив, що сьогодні українці мають нових Героїв, які віддали своє життя за незалежність. 217 з них – жителі Вінниччини.

«Що таке війна і наскільки цінним є мирний спокій, ми відчули у вересні минулого року – із вибухами на військових складах 48 Арсеналу.

Ті, хто організував цю диверсію, розраховували на хаос, паніку, людські жертви, неспроможність влади захистити громадян. Але їм це не вдалося!

У цій надважкій ситуації ми показали зразок мужності, виваженості та злагодженості дій усіх: військових, правоохоронців, служб цивільного захисту, місцевих органів влади, волонтерів і власне самих калинівчан.

Найголовніше – вдалося уникнути людських жертв.

Понад 45 мільйонів гривень державного та місцевих бюджетів ми використали на відновлювальні роботи. Ще 5 мільйонів виділили на відшкодування витрат тим, хто самотужки ремонтував свої будівлі.

Нині триває робота над формуванням бригади територіальної оборони області. Спокій і безпека вінничан – базовий пріоритет нашої діяльності сьогодні», - наголосив чиновник.

Валерій Коровій запевнив, що чотири роки наполегливої праці та консолідованих зусиль Президента України, Уряду, всього українського народу забезпечили дієвий результат: сьогодні маємо нову, потужну армію, широку міжнародну підтримку, глибинні інституційні перетворення та відновлене економічне зростання.

На повну потужність запрацювала економічна частина Угоди про асоціацію України з ЄС, експорт товарів вінницьких компаній до країн Європейського Союзу лише за минулий рік зріс на 48 відсотків. А це запорука глибинних структурних змін для економічного укладу області.

За три з половиною роки дії бюджетної децентралізації місцеві бюджети Вінниччини зросли з 3 до 9 мільярдів.

«На сьогодні в області, мабуть, немає жодного населеного пункту, де б не проводились будівельні чи ремонтні роботи.

В поточному році Вінницька область отримала найбільшу за останні роки державну підтримку на реалізацію інвестиційних проектів соціального спрямування – понад 487 мільйонів гривень з державного бюджету.

Набирає обертів розпочата торік масштабна кампанія з ремонту доріг. Ви бачите, що роботи ведуться фактично на всіх загальнодержавних напрямках. Обсяг фінансування цих заходів склав у поточному році 2,4 мільярди гривень. Ще два роки тому ми не могли про це навіть мріяти.

Ми вперше залучили через дорожній фонд 630 мільйонів гривень на ремонт доріг місцевого значення і починаємо планомірну роботу на цих автошляхах.

Звичайно, проблем тут дуже і дуже багато. Але принципово важливо, що в такий непростий час ми зробили перші кроки у цьому напрямку», - говорить Валерій Коровій.

Вінниччина успішно увійшла в процес реформування первинної ланки охорони здоров’я і є абсолютним лідером в Україні.

За підсумками липня майже 250 сімейних лікарів регіону отримали нові заробітні плати від 11 до 18 тисяч гривень. А 6-ти лікарям у Ямпільському районі нараховано зарплату від 18 до 22 тисяч гривень.

З 1 вересня глибинні зміни торкнуться і галузі освіти. 1079 перших класів області розпочнуть навчальний рік у рамках «Нової української школи».

На створення типових умов в навчальних аудиторіях Урядом спрямовано понад 45 мільйонів гривень державної дотації, ще 17 мільйонів ми виділили з обласного бюджету на перенавчання вчителів.

«З першим дзвоником діти мають прийти у нові класи. І це буде перший крок в новий освітній простір.

Ми повинні зрозуміти: в центрі уваги шкільної реформи є учень та його якісні, конкурентні знання. Школа та вчитель – інструменти для досягнення цієї мети», - додає керівник області.

Валерій Коровій зазначає, що регіон традиційно посідає перші позиції за всіма показниками розвитку агропромислового комплексу. А на початку вересня у Вінниці відкриється завод найбільшого в Європі виробника холодильного обладнання – компанії UBC-group. До кінця року на потужностях «45-го заводу» ще майже тисячу робочих місць додатково створить компанія Delphi.

Підписано меморандум з компанією світового рівня HEAD щодо будівництва суперсучасного заводу з виробництва спортивного інвентарю.

В Тульчинському районі розпочне роботу найбільший біогазовий комплекс з сумарною базовою потужністю до 20 МВт.

Крім того, завершується низка перемовин по впровадженню нових інвестиційних проектів, які будуть закладати підвалини подальшого економічного розвитку окремих територій області на 20-30 років вперед.

Лише в поточному році в промисловому секторі області буде створено більше 5 тисяч нових робочих місць, що значно посилить конкуренцію на регіональному ринку праці.

Вже до кінця року буде введено в дію на повну потужність новий хірургічний корпус обласної лікарні імені Пирогова. На укомплектування його необхідним обладнанням Кабінет Міністрів України вже цього року виділив 97 мільйонів гривень.

«Розпочато реальне будівництво регіонального кардіологічного центру у рамках проекту Світового банку, що дає початок відліку формування вінницької школи кардіохірургії. І я думаю, десь там на небесах Микола Пирогов щиро пишається цим!», - наголошує посадовець.

З початком навчального року в області відкриють двері три нові сучасні школи – у Сосонці Вінницького, Зведенівці Шаргородського та Михайлівці Гайсинського районів.

А на базі Вінницького національного технічного університету у рамках спільного Меморандуму з обласною державною адміністрацією та Вінницьким бізнес-клубом розпочне роботу Подільський науково-технічний ліцей для обдарованої молоді, покликаний підняти рівень математичної та технічної освіти здібних до точних наук школярів і, в першу чергу, родом із сільської місцевості.

Амбітні плани має Вінниччина у галузі культури. В області вже вдруге успішно пройшов Міжнародний фестиваль OPERAFEST-TULCHYN.

«Вінниччина живе, змінюється, розвивається і незмінно рухається вперед. Так, нам нелегко. Так, ще дуже багато викликів нам доведеться здолати.

Та, переконаний: наша єдність, наше прагнення до змін та націленість на результат стануть дороговказом на шляху до мети.

Дуже доречними щодо цього є слова Уїнстона Черчілля:  «Ми не можемо передбачати, що буде попереду. Може трапитися так, що ще суворіші випробовування очікують нас. Але ми повинні сміливо дивитися в лице майбутньому».

Наступного року ми входимо у виборчий процес. І до України буде прикута увага всього світу. Принципово важливо, щоб ми, вінничани, показали зразок демократичного волевиявлення та високої політичної культури.

Це буде іспит на зрілість української демократії. І я впевнений, що нам вистачить мудрості та толерантності гідно його пройти.

Адже ціль у нас одна – вільна, сильна, сучасна, європейська Україна! І ми обов’язково збудуємо її такою разом!», - підсумував Валерій Коровій.

Вiнниця.info