11 груд. 2018 13:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

158

0

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото

 Перетворення інтернатів: у Вінниці показали як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото  


Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото

 11 грудня в комунальній установі Вінницької обласної ради «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування. Робота Координаційної ради складалась з двох частин. Спочатку учасники оглянули пансіонат, де проживають люди похилого віку, ветерани та інваліди, які потребують стороннього догляду. Потім в залі засідань обговорили стан обслуговування мешканців області в частині надання соціальної допомоги і послуг та хід виконання Комплексної цільової програми соціального захисту населення Вінницької області на 2016-2018 роки.

«Прийнято рішення провести дану Координаційну раду на базі пансіонату. По перше, в результаті конкурсу майже два роки тому призначили керівника закладу Сергія Якубовського, варто побачити результати його роботи. По друге, нам є над чим працювати, адже вирішувати проблеми людей, які потребують допомоги, це спільні заходи державної політики і обласних програм», - говорить голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник.

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото

Пансіонат є обласною комунальною установою і підпорядкований департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА. Заклад створений внаслідок об’єднання Вороновицького психоневрологічного інтернату і Вінницького будинку-інтернату геріатричного профілю.

«Це не просто зміна назви і об’єднання. Це дозволило вінницькому закладу використати можливості підсобного господарства, які були у Вороновиці. Вінницький заклад мав найдорожче харчування, тому не міг витрачати кошти на розвиток.

Найголовніше, ми повинні змінити підхід в інтернатних закладах - від місця утримання, де людина харчується, ночує і чекає кінця свого часу, до місця проживання – змістовного, якісного із комфортним дозвіллям», - говорить керівник профільного департаменту Наталя Заболотна.

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 2 

За останні два роки в Обласному пансіонаті для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку відбулись суттєві зміни в підходах надання соціальних та медичних послуг. Пансіонат обладнано системою виклику медичного персоналу.

«В 2016 році в закладі померло 50 людей, в 2017 – 64, цього року 31 людина. Це говорить про те, що в закладі є якісне харчування, реабілітація, цілодобове медичне обслуговування. В закладі є кнопки виклику медичного персоналу. В нас 130 осіб лежачих важкохворих людей. Система виклику допомагає в роботі і медичним працівникам та мешканцям, які відразу можуть покликати на допомогу.

Цього року зробили кабінет аромотерапії, соляну кімнату, є масажний кабінет, кисневі коктейлі. В їдальні комплексне харчування, де є загальний та дієтичні столи. Людина з інвалідністю не має можливості отримати таких послуг, як в пансіонаті. Тут організовано дозвілля за інтересами та цілодобовий медичний догляд», - каже директор пансіонату Сергій Якубовський .

В 2019 році в закладі планують встановити гідрованни та кедрові бочки, відремонтувати 5-поверх. Там замінять все устаткування і проведуть капремонт. Планують замінити харчоблок та відремонтувати правильні. На Державний фонд регіонального розвитку подали проект, аби отримати кошти на утеплення фасаду будівлі.

«З 80-хроків ніхто не виділяв кошти на капремонт в закладі. Лише за останні кілька років маємо позитивні зрушення. При підтримці керівництва області та депутатського корпусу створюємо якісні умови перебування в закладі, наближені до домашніх», - говорить Сергій Якубовський. 

Довідка.

В системі соціального захисту Вінницької області станом на 1 жовтня 2018 року функціонує 8 будинків-інтернатів, обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку. В них проживає 1 813 вихованців та підопічних.

В області надають соціальні послуги обласний комплексний центр надання соціальних послуг, 35 територіальних центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), в складі яких діє більше 100 структурних підрозділів, зокрема, 24 стаціонарних відділення для постійного проживання.

Станом на 01.10.2018 року – 33 193 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю отримують соціальні послуги територіальними центрами.

В області працюють комунальні заклади: Козятинський обласний соціальний центр матері та дитини, Жмеринський обласний соціальний гуртожиток, Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 3

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 4 Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 5

Їдальня

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 6

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 7

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 8

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 9

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 10

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 11

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 12

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 13

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 14

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 15 Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 16 Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 17

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 18 Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 19 Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 20

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 21

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 22

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 23

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 24

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 25

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 26

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 27 

Система виклику персоналу 

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 28

Проекти на 2019 рік 

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 29

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 30

Перетворення інтернатів: у Вінниці показали, як живуть старенькі та люди з інвалідністю. Фото - фото 31

Вiнниця.info