8 квіт. 2016 18:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

237

0

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт

 Коли у Вінниці з'явився перший світломузичний фонтан? Фотофакт


Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Сьогодні ми розповімо про фонтан на Південному Бузі, котри з'явився там раніше відомого водограю Roshen.

До знаменитого на весь світ фонтану на набережній Roshen, ще за радянських часів у Вінниці був світломузичні фонтан, а саме - навпроти центрального моста, біля острова Кемпа.

Встановили фонтан на початку 1980-х роках, перед приїздом першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького. Але, подейкують, що він так його і не побачив.

Трубки фонтану і ліхтарі були змонтовані прямо у річковій воді біля острівного берега. Фонтан розмістили так, що з центрального мосту кожен міг насолоджуватися видовищем. Струмені води злітали вгору під звуки музики. Як тільки музика стихала, струмені плавно опускалися вниз. В основному, лунали популярні пісні тих років.

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт

Цей фонтан пропрацював кілька років, поки не зламався. Ремонт вже ніхто не проводив. Фонтан споруджувало місцеве підприємство, яке ніколи подібним не займалося.

За три десятиліття Вінниця знову отримала світломузичну окрасу - фонтан Roshen,  збували його в 2011 році у руслі Південного Бугу. Це найбільший в Україні і в Європі плавучий фонтан. Його унікальність полягає в так званій «зимуючій технології», яка дозволяє опустити конструкцію під лід.

Фонтан став улюбленим місцем зустрічі вінничан. З квітня по жовтень, щовечора, на водяному тлі оживають казкові історії в форматі 3D.

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 2

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 3

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 4

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 5

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 6

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 7

Перший світломузичний фонтан у Вінниці з’явився на 30 років раніше водограю Roshen. Фотофакт - фото 8

Як ми раніше повідомляли, новий сезон у 2016 році водограй розпочне 23 квітня. Вкінці березня конструкцію фонтану паніли з-під води.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через острів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4 залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвомНайстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста. Розкрили таємниці Вінницької психлікарні. Розповіли про бункер на схилах Південного Бугу, що перетворили на храм. Не менш цікавими були факти про «Шоколадний будинок» тахрам з майже 300-річною історією. Цікавим стало те, що колись вінницькі депутати засідали у Білій Залі. А у вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. З’ясували, як чверть тисячоліття змінила костел Марії Ангельської у центрі Вінниці. Мало хто знає, що у Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Редакція віднайшла світлини, коли у Вінниці на один день «попав» південний Буг. Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Як кінотеатр в центрі Вінниці перетворився на стіни для графіті.

ВИННИЦА.info,архівне фото - "Історія Вінниці"

 

title