11 лют. 2017 13:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Україна
0

74

0

Письменника Сергія Жадана арештували в Мінську і посадили в камеру

Письменника Сергія Жадана арештували в Мінську і посадили в камеру

 Письменника Сергія Жадана арештували в Мінську і посадили в камеру


Письменника Сергія Жадана арештували в Мінську і посадили в камеру

11 лютого відомого українського письменника Сергія Жадана арештували в Мінську. Його поліцейські забрали до відділку прямо з готельного номера.

Про це С. Жадан написав на своїй сторінці в Facebook

«А ось весела історія, що сталась зі мною сьогодні в Мінську. Близько другої ночі до мене в готельний номер нагрянув міліцейський патруль - серйозний і зосереджений. Нічого не пояснюючи, доправили до відділення, почали пробивати по базі, нічого не знайшли. Задзвонили до кгб. Там їм порадили їхати до іншого відділення, Ленінського. В Ленінському знову пробивали по базі, врешті, пояснили - виявляється, мені ще 2015-го заборонено в'їзд на територію РФ (яка прикрість) із формулюванням "за причастность к террористической деятельности". А оскільки Білорусь та Казахстан знаходяться із РФ в одній візовій зоні (не пощастило), то заборона автоматично переходить і до Білорусі з Казахстаном. І якщо неможливість потрапити в Казахстан я ще якось переживу, то за Білорусь прикро. Ночувати довелось у камері. На ранок довго писали пояснювальні, розпитували про тероризм. Зрештою, поставили штамп про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін.

І ось що я думаю. Дорогі друзі з МЗС та посольства України в Білорусі, це ж неправильно, коли українських поетів арештовують без пояснення й тримають у камері без причини? Правильно ж? Може якось відреагуєте? Давайте, скажімо, розірвемо з ними дипломатичні стосунки. Або оголосимо їм Хрестовий похід. Будь-ласочка», - написав С. Жадан.

Народний депутат Ірина Геращенко, яка є уповноваженою Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, інформацію підтвердила і зазначає, що білоруси не дали інформаціі про затримання громадянина Украіни, що, безумовно, є порушенням. МЗС дало доручення, щоб працівники посольства супроводжували Сергія в аеропорт і до перетину кордону.

«Тільки - но говорила з представником нашого посольства в Білорусі Валерієм Жигуном. Він підтвердив інформацію, що Сергія Жадана затримали в Мінську, що він провів ніч в Ленінському райвідділку міліціі в Мінську . Посольство тільки- но про це дізналося, бо , на жаль, родина не зверталася до них раніше, а білоруси не дали цієі інформаціі про затримання громадянина Украіни, що, безумовно, є порушенням.МЗС вже дало доручення, щоб працівники посольства супроводжували Сергія в аеропорт і до перетину кордону, про це тільки- но мені сказала заступник міністра Лана Зеркаль. 
Посольство і МЗС Украіни вже готують ноту з цього приводу. Це дійсно ганьба і пора жорстко ставити питання перед Мінськом про неприпустимість дій ФСБ, що в цей ганебний спосіб, через формування спільних чорних списків намагається таким чином погіршити і наші з білорусами двосторонні взаємини», - повідомила нардеп.

Вінниця.info