26 лип. 2016 12:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

108

0

Південний Буг може стати судноплавним: для Вінниці готові створити унікальний корабель

Південний Буг може стати судноплавним: для Вінниці готові створити унікальний корабель

  Південний Буг може знову стати суднохідним


Південний Буг може стати судноплавним: для Вінниці готові створити унікальний корабель

 Південний Буг може знову стати суднохідним. В Україні створили унікальний корабель «Юрій», який без проблем рухається мілководними річками. 26 липня до Вінниці приїхав один із творців судна, аби розповісти, як в місті розвинути водний туризм.

«Аналогів «Юрія» немає в світі. Він може пройти там, де не під силу іншим. Кораблеві потрібно лише півметра глибини. Зараз судно курсує Дністром, але ми готові створити аналогічне і для Вінниці - береги Південного Бугу мають не гірші краєвиди.

Тим паче, добре відомо, що русла річок не розчищаються належним чином, на повноводність негативно впливають і посушливі кліматичні умови. Тому «Юрій» - це хороша можливість відновити судноплавство на Бугу, яке зникло в минулому столітті», - сказав Володимир Мазур.

Південний Буг може стати судноплавним: для Вінниці готові створити унікальний корабель

В свою чергу в.о. начальника Вінницького регіонального управління водних ресурсів Наталя Бедзь зазначила, що сьогодні річки дійсно не мають належного догляду. Не зважаючи на це, унікальний корабель дійсно міг би курсувати Південним Бугом, однак спершу слід знайти інвестора, дослідити саму водойму, і вже після цього розробити маршрут.

«Замулення Бугу дійсно велика проблема сьогодні. Особливо це стосується Сабарівського водосховища. Ще в 90-роках розроблявся план очищення дна: виготовили проектно-кошторисну документацію – і гроші закінчилися, прийшов 1991-й рік…

Щодо можливого повернення судноплавства, то спочатку потрібно добре оцінити річку, бо, наприклад, у Печорі, Сокільці – дуже велике каміння», - сказала пані Наталя.

Південний Буг може стати судноплавним: для Вінниці готові створити унікальний корабель - фото 2

Довідка

Суднo «Юрій» – є унікальним прoектoм, зрoбленим саме для пoтреб мілкoвoддя. Йoгo аналoгів немає не тільки в Україні, але й у світі. Секрет у тoму, щo хід кoрабля здійснює гребне кoлесo, яке дoзвoляє прoхoдити там, де мілина 30 сантиметрів. Саме тoму у нас є мoжливість прoвoдити незабутні сплави пo Дністру.

Над автoрським прoектoм українські кoнструктoри працювали близькo 4-х рoків. Спрoектoваний спеціальнo для річкoвих мандрівoк, 12-тoнний двoпалубний кoрабель, дoвжинoю 14 метрів та ширинoю 5 метрів 60 сантиметрів .

Автoр кoрабля Юрій Шпіцер, oтримав пoчесні диплoми від Б. Є. Патoна, як український винахідник та грoмадський діяч за вагoмий внесoк в екoнoміку України та за oсoбистий внесoк у рoзвитoк та рoзбудoву грoмадянськoгo суспільства України.

Вінниця.info