23 берез. 2016 14:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

388

0

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт

 Історія вінницької телевежі


Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Сьогодні ми розповімо про телевізійну вежу. Збудували її на початку 60-х. Наразі вона являється другою найвищою спорудою в Україні, після Київської телевежі, та займає 17 місце серед ретрансляторів світу по висоті.

Про це ВИННИЦА.info розповів директор Вінницької філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення Сергій Півнєв.

«Коли тільки збудували телевежу, то вона стала найвищою у всьому Радянському Союзі. Сьогодні  займає друге місце в Україні, її висота – 354 метри», - зазначив керівник.

Вінницька радіотелевізійна вежа – це металева труба, діаметром близько двох метрів зі спеціальної сталі. Всередині труби знаходиться ліфт, який робить вісім зупинок і піднімається на висоту 309 метрів.

«Ліфт призначений лише для технічного обслуговування. Користується ним обмежене коло людей – тільки спеціально навчені фахівці», - додав Сергій Півнєв.

Вінницька телевежа – унікальна споруда: монтували її «краном, що повзе». Встановлювався він вже збудованій частині щогли і сам собі подавав наступну секцію труби. На теренах Радянського Союзу за схожим проектом будувалася вежа у Свердловську, але там вона впала ще до закінчення спорудження.

Загальна вага всіх металевих конструкцій складає 444 тонни.

Сьогодні телевізійна опора забезпечує мовлення близько 20 телепрограм, 2 радіопрограм та спецзв’язок. У погожі дні вінницький ретранслятор видно на відстані 15 кілометрів.

Будівництво телевежі 1961-1963 роки

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 2

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 3

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 4

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 5

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 6

2016 рік

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 7

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 8

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 9

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 10

Півстоліття тому у Вінниці збудували унікальну телевежу, що «дістає» неба. Фотофакт - фото 11

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через острів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4 залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвомНайстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста. Розкрили таємниці Вінницької психлікарні. Розповіли про бункер на схилах Південного Бугу, що перетворили на храм. Не менш цікавими були факти про «Шоколадний будинок» тахрам з майже 300-річною історією. Цікавим стало те, що колись вінницькі депутати засідали у Білій Залі. А у вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. З’ясували, як чверть тисячоліття змінила костел Марії Ангельської у центрі Вінниці. Мало хто знає, що у Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Редакція віднайшла світлини, коли у Вінниці на один день «попав» південний Буг.

ВИННИЦА.info, фото - "Історія Вінниці"

title