14 черв. 2016 13:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

64

0

Платити за комунальні послуги чи лікуватись?

Платити за комунальні послуги чи лікуватись?

 Держава не в змозі задовольнити навіть базові медичні потреби суспільства починаючи від профілактичних і закінчуючи клінічними


Платити за комунальні послуги чи лікуватись?

 Недофінансування,недоступність, непрофесіоналізм управління, комерціалізація, нелюдськість – основні тенденції, які характеризують українську систему охорони здоров’я. Держава не в змозі задовольнити навіть базові медичні потреби суспільства починаючи від профілактичних і закінчуючи клінічними. Безумовно, що ці негативні явища впливають насамперед на життя тривалість і якість громадян. Зокрема, демографічна ситуація знаходиться у критичному стані: за офіційними даними в Україні найбільша смертність в Європі (за січень-березень 2016 року населення зменшилось на 51,9 тис., осіб), найбільший показник природнього скорочення (2016 році – 57,7 тис., осіб). І ці тенденції погіршуються з року в рік.

Медицина може врятувати чи хоча б призупинити ці негативні тенденції, але не в такому стані як вона є.

На думку багатьох фахівців громадянам необхідно гарантувати наявність ліків першої необхідності в аптеках і їх цінову доступність. Для цього держава повинна вжити заходів для регулювання цін і торговельних націнок на такі медикаменти.

«Опозиційний блок вимагає вжити невідкладних заходів щодо усунення дефіциту ліків, якими забезпечуються хворі в рамках держзакупівель. Зокрема - прискорити реєстрацію медикаментів, що закуповуються через міжнародні організації. Крім того, Опозиційний блок вимагає збільшити зарплати медпрацівникам, в тому числі за рахунок введення надбавок за обсяг та якість роботи»,- коментує ситуацію депутат Вінницької обласної ради, керівник фракції Опозиційного блоку Сергій Чорноокий.

«Необхідно зробити все, щоб населення, і в першу чергу, пенсіонери, інваліди, ветерани та інші пільгові категорії не страждали від нестачі необхідних ліків. Для пенсіонерів, інвалідів та ветеранів необхідно встановити пільги на покупку соціально значущих ліків», - підкреслив Сергій Чорноокий.

Ці всі проблеми лише поглиблюються ростом тарифів на комунальні послуги, які з’їдають майже всі кошти, тим самим залишаючи сім’ї без коштів на лікування. Після останніх підвищень цін на газ за однокімнатну  квартиру в 33 м2 населенню необхідно заплатити (вдумайтесь!) 1 561 грн., навіть при наявності  субсидії пересічний громадянин стоїть на межі – їсти, оплачувати комунальні послуги чи лікуватися!

Нажаль, бюджетних коштів на субсидіювання населення вистачати не буде, так як із розрахунку МВФ по виконанню цієї програми необхідно 97 млрд.грн., а в бюджеті закладено лише 35 млрд., таким чином  це негативне явище  призведе до скорочення домогосподарств, які зможуть користуватися субсидіями.

«Нове підвищення тарифів, їх необґрунтованість, призведе до повного зубожіння населення. Наша опозиційна сила вимагає зупинити цей тарифний геноцид, відмінити постанову про підвищення тарифів до забезпечення їх прозорості, стовідсоткового врахування енергоресурсів,доступності довгострокового пільгового фінансування на підвищення енергоефективності  в житловому секторі. Необхідно негайно перерахувати всі тарифи виходячи із об’єктивної методології ринкової ціни», - підсумував депутат Сергій Чорноокий.

Платити за комунальні послуги чи лікуватись?

Прес-служба «Опозиційного блоку»