27 берез. 2018 12:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

63

0

Податківці роз’яснили, хто з вінничан повинен задекларувати доходи: хатні робітниці, няні, будівельники

Податківці роз’яснили, хто з вінничан повинен задекларувати доходи: хатні робітниці, няні, будівельники

 Декларацію про доходи вінничанам потрібно подати до 1 травня 


Податківці роз’яснили, хто з вінничан повинен задекларувати доходи: хатні робітниці, няні, будівельники

 Якщо впродовж 2017 року платник податків отримував доходи лише за участі податкових агентів, подавати декларацію про доходи йому не потрібно. Натомість, якщо такі доходи були отримані без податкових агентів або громадянин отримав минулоріч доходи, при отриманні яких зобов’язаний подати декларацію, то до 1 травня 2018 року має подати декларацію про доходи.

Про це йдеться в інформації відділу комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області.

За словами начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Вінницькій області Ігор Зорі, до податкових агентів належать усі підприємства, підприємці, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, які нараховують та виплачують фізичним особам доходи у вигляді зарплати, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій тощо. Саме такі податкові агенти несуть відповідальність за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету. Відтак, якщо доходи були отримані від них, подавати декларацію не потрібно.

Поряд із цим, без участі податкових агентів можна отримати винагороди які виплачуються людям, що працюють за наймом у приватних осіб. Зокрема, хатнім робітницям, садівникам, няням, доглядальницям, гувернанткам, будівельникам тощо.

Крім того, до таких доходів належать і кошти, які громадяни отримують від здачі свого житла в оренду фізичним особам. При цьому податок сплачується не тільки при здачі в оренду житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок, а також при наданні в оренду транспортних засобів.

Ігор Зоря також наголосив, що не потрібно декларувати доходи тим громадянам, які протягом року продали не більше одного житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, дачного будинку, а також земельної ділянки у розмірі, передбаченому для безкоштовної приватизації. Утім за дотримання умови, що таке майно було у володінні особи понад три роки.

Також не оподатковується дохід, отриманий від продажу успадкованого майна.

Якщо ж за рік було продано ще й другу квартиру, то у цій ситуації сплачується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Аналогічна ситуація і з продажем (обміном) протягом року одного легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда – така операція не буде оподатковуватись.

Разом з тим, продаж таких транспортних засобів більше ніж один раз на рік або продаж інших видів транспортних засобів підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Згідно з Податковим кодексом, нотаріус зобов’язаний перевіряти сплату податку перед тим, як завірити угоду купівлі-продажу. Після цього податок вважається сплаченим і подавати декларацію громадянам не потрібно.

Вінниця.info