9 лип. 2015 10:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

96

0

Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому

Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому

 Центральний парк культури і відпочинку може зміни свою назву і статус через числення поховання жертв і героїв НКВД


Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому

 Центральний парк культури і відпочинку може зміни свою назву і статус через числення поховання жертв і героїв НКВД у 1937-1938 роки. Про це 9 липня під час зустрічі з Генеральним Консулом Польщі та віце-маршалеком Нижньосілезького воєводства розповів голова Вінницької облради Сергій Свитко. За його словами, це спільна історія для Польщі та України.

«Парк культури і відпочинку є місцем масового поховання жертв політичних репресій 1937-1938 – це був спеціальний об’єкт НКВД №3. За часів німецької окупаційної влади було виявлено 35 гуртових братських могил жертв НКВД. За часів окупації в 1943 році було розкрито лише 14 могил. Сьогодні залишається нерозкритою 21 могила.

На думку науковців, у парку знаходиться від 2 до 5 тисяч тіл людей, які були жертвами НКВД. Це не тільки невинні жертви, але й герої, що боролися з тим комуністичним режимом.

Я думаю, що ми повинні належним чином вшанувати наших героїв. Мені прикро, що досі парк має назву має назву Парк культури та відпочинку. Ми обговорювали це питання з головою ОДА, і Валерій Вікторович теж розділяє цю думку, що треба думати про зміну назви парку і, можливо, парку», - зазначив голова Вінницької облради.

Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому

У свою чергу віце-маршалек Нижньосілезького воєводства Тадеуш Самборські подякував Вінниччині за розуміння і готовність до змін.

«Я вам дуже вдячний за ваш підхід до нашого спільного спадку. Особливо хочу подякувати за вашу готовність коректури, що стосується парку, його назви. Що ви просто готові на новий погляд історичних подій і наші спільні переживання», - сказав Тадеуш Самборські.

Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому - фото 2

Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому - фото 3

Поляки підтримали перейменування вінницького парку через могили у ньому - фото 4

ВИННИЦА.info