27 груд. 2017 18:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

89

0

Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень

Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень

У Вінниці одеські «гастролери»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад тисячу гривень, прикриваючись АТО


Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень

Зранку 27 грудня у Вінниці знову помітили музик-шахраїв, які прикриваючись воїнами-інтернаціоналістами  збирали кошти на потреби бійців АТО та «афганців». Вони розклали апаратуру та співали перед входом до Західного автовокзалу у Вінниці. Тиждень тому їх вже затримували правоохоронці біля ринку «Урожай». Виявилося, серед музикантів жодного учасника будь-яких бойових дій. У афганській спілці про них не чули.  

«У соцмережі ми створили групу «Рух протидії шахраїв». Збираємо від вінничан та гостей міста відомості про подібні випадки. Сьогодні отримали повідомлення, що так звані «афганці» знову співають. Ми вирушили на місце перевірити інформацію», - розповідає громадський активіст Вадим Мукомол.

Вінниця.info  також  вирішила прослідкувати за подіями. Близько 11 години перед входом у вокзал п’ятеро музикантів у військовій формі. Апаратуру живлять від новенького генератора та довгої переноски. Не співають, бо  сваряться з двома громадськими діячами. Разом із Вадимом Муколом приїхав боєць АТО Олександр Смірнов.

«Знаєте, це образливо для хлопців, які дійсно потребують допомоги. Але про це мовчать. А ви, своїми шахрайськими діями, на їхніх заслугах набиваєте собі кишені!», - не стримує емоцій  Смірнов.

Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень

Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень - фото 2

На місце викликали патрульних поліцейських, ті - слідчо-оперативну групу. Двоє з «музик» втекли. Трьом запропонували проїхати у міський поліцейський відділок по вул. Пирогова,4. Там склади протокол по 164-й статті Кодексу України про адміністративні порушення.

«Це займання господарською діяльністю без належних на то дозволів та документів. Матеріали одразу направили до суду. Вони при нас відкрили скриню, у яку збирали пожертви. Там нарахували 1070 гривень. Після суду ці громадяни пообіцяли передати гроші, які зібрали сьогодні, на військовий госпіталь», - повідомив старший дільничний Ігор Медвідь.

Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень - фото 3

Поки з «гастролерами» вирішували питання у суді, по Соборній журналісти викрили та передали правоохоронцям ще одну жебрачку, яка перед перехожими грала роль хворої бабусі. Аби не помітили, що насправді гроші просить молода жінка, обличчя вона прикривала хусткою, руки рукавичками.  

Повернення одеських «гастролерів»: за 40 хвилин псевдо-афганці зібрали понад 1000 гривень - фото 4

«У неділю я помітив біля кафе «Пиріжкова» бабцю, яка просила милостиню. Потім згадав, що бачив в інтернеті відео з нею. Вона так жваво рухалася, що я зрозумів, вона відверто бреше. Вирішив поговорити з цією людиною, коли вона помітила, що я її знімаю на відео, почала тікати. Та так швидко, що я за нею не встигав. Сьогодні, коли я знову до неї підійшов і сказав, що зараз викличу поліцію, вона знову почала тікати від мене. Та в той момент, як я її наздоганяв, до мене підійшов молодий чоловік та нахабно почав розпитувати, чого я маю до його бабусі? Нас помітили патрульні поліцейські, які проїздили повз. «Бабусю» забрали у відділок. Там написали заяву про те, що вона шахрайка та обдурює людей», - розповів журналіст Ігор Заіковатий.

«Бабусею» виявилася 38-річна циганка з Закарпатської області. Вона перерахувала зібрані гроші - за кілька годин встигла видурити у людей близько 150 гривень.

«Відпускайте мене  додому. У мене там грудна дитина, мені її треба годувати. Ми живемо зараз в Жмеринському районі, - каже жебрачка затягуючись сигаретою. –  У  Вінниці кілька днів. Приїхала гроші заробити. У вас тут люди добріші. Більше дають, ніж у нас в Ужгороді».

Вінниця.info зв’язалась з вінницьким циганським бароном Петром Огли, аби він прокоментував дії затриманої жінки ромської національності.

«Я її  не знаю. Мало хто може прихати у Вінницю. На мою думку, якщо вона порушила закон, нею безперечно мають займатися правоохоронні органи», - зауважив Огли.

«Бабусю» поліцейські затримувати більше, ніж на три години не мали права. Адже по суті, вона нічого не порушила. Гроші перехожі їй віддавали добровільно. З відділка вона з розправленими плечима пішла у невідомому напрямку. Проте у цей же момент на Пирогова з суду повернулися «гастролери».  Ті залишили у чергового свою апаратуру.

«У суді їм навіть не виписали ніякого штрафу», - констатував правоохоронець, який супроводжував музикантів-жебраків на засідання.

Вінниця.info запитала у «гастролерів», чи передадуть вони гроші у військовий шпиталь.

«Нікому ми нічого віддавати не будемо. Бо гроші ми збирали не для бійців. А на смерть тих людей, які нас сюди запроторили. Ми повернемося до вас, але, вже такою командою, що мало не покажеться», - пригрозив один з учасників колективу.

Активісти та правоохоронці просять городян бути більш обачнішими.

«Якщо шахраїв на вокзалі люди помітили о 10 ранку, активісти на місце приїхали за хвилин 40-к, то виявляється, за цей час ці «афганці» встигли назбирати 1070 гривень. Дуже прибутковий колектив! Погодьтесь. Звичайно, що вони будуть цим далі займатися. І ні на кого не будуть звертати уваги. Тиждень тому ми їх вже біля ринку «Урожай» виганяли. Знаєте, я спочатку сам хотів кинути гроші мужикам. Та коли почав розпитувати, на що збирають, звідки приїхали, що за організація, почув багато нестиковок. Хлопці з Одеси, благодійний фонд з Херсону, гроші збирали на атовців та церкву у Львові, - каже боєць АТО Олександр Яремчук. -  Ситуацію зможе змінити лише один фактор, коли люди самі перестануть вестися на вудочку шахраїв. По-перше, якщо хтось прикривається зборами коштів від громадських, чи благодійних організацій, то скриньки для  збору пожертв мають бути опломбовані. Я вже не кажу про супутні документи, які повинні мати люди, які збирають гроші. Ще більше убиває той момент, коли суд просто так відпускає цих шахраїв. Вони абсолютно безкарні. А люди тим часом, поки перебиваються з води на хліб, діляться з ними останніми копійками. Але нікого не хвилює, що наших людей обманюють».  

Вінниця.info 

title

title

title

title