21 квіт. 2011 09:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

51

0

Православні вінничани відмічають Чистий четвер

Православні вінничани відмічають Чистий четвер

Чистий, четвер - день спогаду Таємної вечері, на якій Ісус Христос встановив головне християнське таїнство - причастя


Православні вінничани відмічають Чистий четвер

21 квітня православні відзначають Великий, або Чистий, четвер - день спогаду Таємної вечері, на якій Ісус Христос встановив головне християнське таїнство - причастя.

Під час богослужінь цього дня згадують одну з найважливіших євангельських подій: Таємну вечерю, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові і покори.

Згідно з Євангелієм, на Таємній вечері Ісус Христос встановив обряд євхаристії - Святого Причастя. Церква наказує усім вірянам, які не мають для цього якихось перешкод, обов'язково причаститися під час богослужіння у Великий четвер. З Великого четверга і до неділі у всіх православних храмах церковні служби присвячуються спогадам про земні страждання Спасителя.

Найбільше українських обрядів, дійств та прикмет Страсного тижня припадає на Чистий четвер. Традиційно цього дня випікають паски. Паска, то не просто ритуальний хліб, вона символізує тіло Христове і до її виготовлення треба ставитись з особливим натхненням та трепетом.

Перед тим як випікати необхідно помолитись, аби очистити думи та помисли. На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло - ретельно вимитись, особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.

Виготовлена на Чистий четвер страсна свічка захищає оселю від пожеж, тих хто в ній мешкає від хвороб. Саме ця свічка приносить живий вогонь, що його цього дня запалюють у церквах. Необхідно будь-що, і ні в якому разі не загасивши, донести тепло великоднього вогника до свого будинку. Існує повір'я, що на Чистий четвер Бог відпускає на землю душі праведників, аби вони могли відсвяткувати "Мертвецький Великдень". Отож зайшовши пізно вночі до церкви можна, за народною уявою побачити, як покійники славлять Воскресіння Христове, а церковну службу служать священики, що померли. Тільки зустрічатися з ними не потрібно, бо вони в цей час набувають особливої агресивності.

ВИННИЦА.info


0
0