8 груд. 2011 13:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

89

0

Прогулянка вулицями Вінниці

Прогулянка вулицями Вінниці

Сьогодні я пропоную Вам прогулянку вулицями Вінниці.


Прогулянка вулицями Вінниці

     На  нашій рідній землі є велика кількість цікавих та гарних місць, які слід відвідати. Запитайте себе чи достеменно відомі вам найпотаємніші і найкрасивіші місцини рідного краю. Щоб осягнути та збагнути усю земну кулю, необхідно починати з рідних місць, з рідної країни. Ми так часто не помічаємо того, що поряд з нами, але завжди прагнемо побачити те, що далеко від нас. Давайте починати з Батьківщини! Тому пропоную Вашій увазі подорож по Україні разом з «Вінниця Інфо» та компанією «Київстар».  Компанія створила проект «Поділіться Любов’ю до України» www.iloveukraine.com.ua,  де кожен має змогу поділитися власними враженнями щодо найгарніших та незабутніх місць на теренах України, виклавши свою розповідь та фотографії на спеціальному он-лайн порталі. Завдяки нам із вами тут буде багато цікавого про пам’ятки архітектури та історію, про дивовижні місцини з чарівною природою, про закутки, в яких ніколи не ступала нога туриста – про країну, яку ми усі дуже любимо!

     Сьогодні я пропоную Вам прогулянку вулицями Вінниці. Історики запевняють, що сучасний план міста дуже близький тому, що сформований ще у ХVII ст. До прикладу сучасні вулиці Соборна, Володарського, Свердлова, Шолом-Алейхема, Першотравнева, які раніше мали назви Велика, Шляхетська, Красносельська, Ринкова та Довга відповідно.

     Найцікавішою для розгляду серед Вінницьких вулиць є Першотравнева. Саме завдяки цій вулиці ми можемо уявити, як виглядала Вінниця у період кінця ХIX – поч. ХХ століть. Вулиця Першотравнева вважається однією із найстаріших вулиць міста. У XVII ст. вона називалася «вулиця Довга» і вела до Торгового шляху. У XVIIIст. вулиця Довга отримала назву «Дорога капуцинів» (Капуцинська вулиця). Згодом з’явилися назва «Торгова», але в 1910 році її було названо «Романівською» на честь 300-ї річниці дому Романових. І тільки 1921 року вулиця отримала свою сучасну назву – вулиця Першотравнева. Під час Великої Вітчизняної війни майже всі вулиці були перейменовані. Не стала виключенням і Першотравнева. Але згодом її назва знову повернулася. Вулиця Першотравнева сьогодні простягається від центрального мосту, паралельно Соборній вулиці, навпростець - через Центральний парк культури та закінчується на Хмельницькому шосе.

    Не менш цікавою є історія вулиці Соборної. Вона простягається правим берегом із заходу міста на його схід: з площі Гагаріна і до Центрального мосту. Вулиця Коцюбинського продовжує вулицю Соборну на сході, а на заході  вона переходить у вулиці Пирогова та Хмельницьке шосе. Її загальна довжина 1,6 км., що чимало для Вінниці. До прикладу столичний Хрещатик  має 1,2 км. Соборна вулиця - це історичний центр міста, який сформувався ще у ХІХст.

     Кожна вулиця міста має цікаві історичні будівлі, які нагадують нам про історії з минулого. Безсумнівно прогулянка містом стане незабутньою для кожного гостя. 

      Гостинні вінничани завжди привітно зустрічають гостей, тому ласкаво просимо! Але це не єдине місце в Україні, яке слід побачити власними очима. Якщо Ви знаєте, де також можна побачити цікаві та незабутні місця, куди слід їхати на екскурсії та маєте можливість поділитися своєю розповіддю, приєднуйтесь до нас та розповідайте про незвідану та чаруючу  Україну всім за допомогою спеціального он-лайн порталу www.iloveukraine.com.ua

     Поділіться Любов’ю до України!

\"\"

\"\"

 

\"\"

\"\"

\"\"

 

\"\"

 

\"\"


0
0