6 листоп. 2018 12:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

88

0

Прокуратура виявила грубі порушення під час утримування засуджених у в’язницях Вінниччини

Прокуратура виявила грубі порушення під час утримування засуджених у в’язницях Вінниччини

 Мають місце випадки притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності за дріб’язковими фактами


Прокуратура виявила грубі порушення під час утримування засуджених у в’язницях Вінниччини

 Прокуратура Вінницької області інформує про виявлення грубих порушень кримінально-виконавчого законодавства під час застосування до окремих засуджених відповідних стягнень.

У Стрижавській виправній колонії №81, незаконно застосовано стягнення та поміщено до дисциплінарного ізолятора одного із засуджених за виниклий конфлікт з іншим засудженим (словесна суперечка). Працівники установи, порушивши порядок проведення перевірки конфлікту та застосування стягнення, незаконно помістили засудженого до дисциплінарного ізолятора, заздалегідь до прийняття такого рішення відповідною комісією установи. На вимогу прокуратури області засудженого  негайно було звільнено з дисциплінарного ізолятора.

Правоохоронці також зазначають, що мають місце випадки притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності за дріб’язковими фактами, а окремі застосовані до них стягнення не відповідають тяжкості і характеру вчиненого ними проступку.

Зокрема, у Могилів-Подільській виправній колонії №114, до одного із засуджених застосовано дисциплінарне стягнення у виді догани за те, що на його спецодягу  відсутній відповідний розпізнавальний знак, який він не встиг перешити з іншого одягу, випраного в пральні.

У цій же установі до іншого засудженого застосовано догану за те, що він на 3 хвилини запізнився на ранкову перевірку, а до засудженого, який хворів, застосовано аналогічне стягнення за те, що не вийшов на ранкову зарядку.

Аналогічні порушення допускаються в Ладижинській виправній колонії №39, Крижопільському виправному центрі №113.

«Не усе гаразд і в роботі відповідних дисциплінарних комісій установ виконання покарань, які розглядають питання про застосування до засуджених стягнень.

Зокрема, у Стрижавській виправній колонії №81, про місце і час проведення засідання дисциплінарної комісії повідомлено засудженого менше ніж за добу, право на отримання безоплатної правової допомоги та скористатися послугами адвоката йому не роз’яснено, чим порушено вимоги ст.135 КВК України.

Неповнота та не роз’яснення прав засуджених, передбачених ст. 63 Конституції України, під час проведення перевірки вчинених ними правопорушень допускаються в Ладижинській та Літинській виправних колоніях №39 та №123.

В окремих випадках допускається формалізм під час підготовки в установах виконання покарань довідок-характеристик про заохочення та стягнення засуджених, які беруться до уваги при розгляді питань щодо подальшого їх звільнення від відбування покарання, адже окремі з них не відображають реальної поведінки засудженого. У деяких випадках індивідуальна роботи із засудженими взагалі не проводиться», - повідомляє прес-служба прокуратури Вінниччини.

На усунення даних та інших порушень законодавства, поновлення прав засуджених та скасування незаконних постанов про застосування до останніх дисциплінарних стягнень, органами прокуратури внесено 8 вказівок керівникам виправних колоній, які перебувають на розгляді.

Вінниця.info