15 квіт. 2011 17:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Влада
0

45

0

Пшонка розкритикував силовиків Вінницької області

Пшонка розкритикував силовиків Вінницької області

Генпрокурор: "Вже третій рік поспіль в області відбувається зростання кількості зареєстрованих злочинів"


Пшонка розкритикував силовиків Вінницької області

Генеральний Прокурор України Віктор Пшонка розкритикував роботу силові структури Вінницької області.

Про це В.Пшонка сказав під час свого виступу, представляючи нового прокурора Вінницької області Олександра Мрихіна.

За його словами, вже третій рік поспіль в області відбувається зростання кількості зареєстрованих злочинів. «Передусім це стосується крадіжок, умисних вбивств, зґвалтувань. Проблемою залишається питання попередження рецидиву злочинів, кількість яких в області зросла на 15%. Майже у півтора рази зросла кількість суб’єктів, які здійснили злочини повторно. Більше, ніж удвічі зросла кількість нерозкритих злочинів, у тому числі не розкрито кожне друге умисне вбивство. Поширеного характеру набуває наркоманія. Водночас ефективність роботи правоохоронців з протидії цьому негативному явищу, на моє бачення, знижується», - сказав Генпрокурор.

На його думку потрібує посилення нагляд за додержанням законів органами внутрішніх справ. «Із наданих минулого року 434 дозволи на проведення оперативно-розшукових заходів, пов’язаних із обмеженням прав і свобод громадян, легалізовано лише 14 матеріалів. Десь тут, шановні колеги, криється й порушення конституційного права громадян. Поточного року із 117 проведених оперативно-технічних заходів, як докази у кримінальному судочинстві використано тільки 2 матеріали, що складає 1,7% від їх загальної кількості. Це найгірший показник у державі», - зазначив В.Пшонка.

За його словами, аналогічна ситуація із відшкодуванням завданих державі збитків слідчими підрозділами УСБУ. «У 2009-2010 роках понад 33 млн. грн. збитків не відшкодовано жодної гривні, а на цей час відшкодовано лише третину. Протягом двох останніх років оперативними підрозділами УСБУ не задокументовано жодного злочину у банківській системі, у сфері земельних відносин, приватизації та легалізації коштів одержаних злочинним шляхом», - сказав В.Пшонка.

Він повідомив, що упродовж 5 років залишається низьким показник виявлення органами податкової міліції злочинів у сфері оподаткування. «На неналежному рівні знаходиться стан слідства у кримінальних справах щодо незаконного відшкодування податку на додану вартість. Упродовж останніх 5-ти років до суду направлено лише 5 кримінальних справ зазначеної категорії», - сказав Генпрокурор.

Він зазначив, що принципову оцінку необхідно надати неактивній діяльності в протидії організованій злочинності органами СБУ та податкової міліції. «Органами СБУ за останні 5 років виявлено лише одну організовану злочину групу, а податковою міліцією жодної. Відсутні результати роботи з протидії злочинним угрупуванням на таких актуальних напрямах, як в органах влади та управління, банківській системі та у сфері приватизації та земельних відносин», - сказав В.Пшонка.

Він наполягає на вжитті невідкладних заходів, перш за все тенденційного характеру, роботи митних та прикордонних органів щодо боротьби з товарною контрабандою та нелегальною міграцією. «За останні 4 роки до суду направлено лише одну кримінальну справу про товарну контрабанду з числа порушених митними органами», - сказав Генпрокурор.

В.Пшонка також заспокоїв, що у роботі цих відомств є і позитив. «Звичайно є й позитив, але ми повинні говорити про проблеми, щоб їх не накопичувати, а вирішувати їх у позитивному напрямку. Тому призначаючи нового керівника прокуратури області я зобов’язую його невідкладно приступити до вирішення тих питань, які не один рік турбують жителів регіону», - додав Генпрокурор.

ВИННИЦА.info


0
0