30 серп. 2016 12:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

129

0

Психолог радить батькам вінницьких школярів підготувати «благословення»

Психолог радить батькам вінницьких школярів підготувати «благословення»

 Сказати батьківське слово та зберігати спокій – поради батькам школярів до 1 вересня


Психолог радить батькам вінницьких школярів підготувати «благословення»

Бути люб’язними до школярів, які збираються до школи радить вінницьким батькам психолог Олег Следь. Особливо чуйними фахівець радить бути з першокласниками – адже для них похід за шкільні парти є особливим випробуванням.

Як допомогти школярам увійти з радістю у новий навчальний рік, психолог Олег Следь розповів кореспондентам Вінниця.info.

«Стрес і так буде, бо похід у перший клас – це щось нове для дитини. Але цей стрес може бути з позитивними наслідками. Насамперед не треба накладати на дитину багато очікувань, що там буде щось таке «вав», не може бути своє якесь бачення на цей «вав». Чи очікувати, що там буде страшно. Має бути більше спокою», - каже Олег Следь.

Часто неочікуваним переживанням для учня є зустріч з великою кількістю людей на порозі школи та вчителькою, яка для нього є практично ще чужою людиною. Тому рекомендація для батьків – вести бесіду зі своїм чадом, а ранок 1 вересня організувати максимально теплим. 

«Підготувати дитину розмовою, де розказати, що там має бути, багато дітей. «Ми будемо з тобою. Раді за тебе». Треба розказати, що треба буде посидіти десь, що там буде вчителька розказувати, а ти будеш слухати. Сказати: «Я довіряю цій людині. Ця тьотя, вчителька, буде з тобою проводити час, я її для тебе теж вибирав, хочу, щоб тобі було добре». Пам’ятаю такий момент в дітей, для яких День першого дзвоника був нервовим: ой, давай збирайся, роби так, чи так. Такі моменти треба взагалі упустити.», - говорить психолог.

Як батькам першокласників, так і тих дітей, які йдуть у старші класи, або будуть найближчої весни випускниками школи, психолог радить подбати про так зване «благословення» або «батьківське слово». У нього вкласти найважливіше, що потребує почути дитина від своїх батьків, і що запам’ятається їй надовго.  

«Є такі моменти, коли батьки відпускають дітей в школу, добре, щоб батьки дали благословення – таке слово. Що я тебе люблю, благословляю на добре навчання. Але це має бути побажання, де немає певного очікування – не можна казати: «Я тобі бажаю, щоб ти приносив тільки хороші оцінки», «Ой, тільки не треба так, як минулого року» або «Може ти вже візьмешся за голову» - такі побажання не підходять, бо вони вже змушують дитину приймати установку і вона буде боятися, що як щось буде не так, батьки будуть незадоволені. Бо з добрими чи поганими оцінками закінчений рік, а не сама дитина. Для батьків вона залишається улюбленою дитиною. І коли вона далі йде в школу, в неї можна далі вірити, вкладати, бажати їй чогось хорошого в школі. Вкласти любов, щоб дитина почувала безпеку від самих батьків», - говорить Олег Следь.

Вінниця.info.