2 лип. 2015 10:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

53

0

Районні і обласну держадміністрації на Вінниччині замінять префектами

Районні і обласну держадміністрації на Вінниччині замінять префектами

 На Вінниччині створять префекти, які контролюватимуть дотримання законів


Районні і обласну держадміністрації на Вінниччині замінять префектами

 Петро Порошенко розповів про основні принципи децентралізації і неминущі зміни, які відбудуться на місцевому рівні. Пер за все, це стосується влади.

Про це інформує прес-служба Президента України.

Важливою зміною Глава держави назвав скасування інституту голів державних адміністрацій, які до цього часу призначалися з Києва – оперативне управління областями і районами переходить до обласних та районних виконавчих комітетів, які формуватимуться Радами відповідного рівня, обраними людьми.

«Виконкоми підзвітні і підконтрольні лише обраним радам відповідного рівня. Лише радам і нікому більше», – підкреслив він.

Глава держави зауважив, що питання оборони, зовнішньої політики, національної безпеки, верховенство права і дотримання громадянських свобод залишаються під контролем центральної влади.

«Йдучи на широку децентралізацію, ми маємо надійно застрахуватися від спроб ворога використати нові й надзвичайно широкі повноваження місцевих громад для порушення суверенітету й територіальної цілісності. Саме тому, для нагляду за додержанням Конституції і законів України, органами місцевого самоврядування в районах та областях вводиться інститут префектів», – констатував Петро Порошенко.

За його словами, префекти призначатимуться за принципом, за яким нині призначаються голови ОДА – Указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Однак, зауважив Глава держави, вони матимуть значно менший обсяг повноважень – не втручатимуться в оперативне управління, не розпоряджатимуться фінансовими ресурсами місцевого самоврядування, а лише здійснюватимуть контрольно-наглядові функції. Водночас префект матиме право зупиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду, акцентував Президент.

«Конституційна комісія ухвалила мудре і відповідальне рішення, надавши можливість Президенту, Конституційному суду і Верховній Раді – лише їм трьом, спільними зусиллями притягати до відповідальності ті Ради, які, не дай Боже, согрішать сепаратизмом і створять загрозу суверенітету, територіальній цілісності і національній безпеці України. В подібних випадках Президент, як гарант Конституції, негайно призупиняє повноваження відповідної Ради чи голови громади. Конституційний Суд має надати правову оцінку, а Верховна Рада, український Парламент ухвалює рішення про призначення позачергових виборів відповідної Ради чи голови громади», – сказав Президент, назвавши важливим право і можливість такої миттєвої реакції. «Венеціанська комісія право на таке – цитую, «більш швидке і ефективне втручання» – визнала «цілком обґрунтованим і підтримала це», – додав Петро Порошенко. Передбачення таких механізмів необхідне і зважаючи на ситуацію в країні сьогодні, зауважив Президент.

ВИННИЦА.info