5 січ. 2018 12:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

77

0

«Різдво в Буші»: у містичному селі на Вінниччині проведуть фестиваль

«Різдво в Буші»: у містичному селі на Вінниччині проведуть фестиваль

 Мистецький проект «Різдво в Буші»


 13 січня на Вінниччині в селі Буша Ямпільського району відбудеться мистецький проект «Різдво в Буші». На гостей чекає виставка народного мистецтва «З Різдвом Христовим», концерт за участі народних колективів Вінниччини, а також ярмарок виробів місцевих майстрів. Присутніх частуватимуть українськими святковими стравами. Початок мистецького проекту об 11 годині.

Про це 5 січня під час прес-конференції розповіла директор обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун.

«Зараз дуже популярний туризм. Всі біжать у інші країни, не знаючи тих прекрасних місць, які є на нашій території, а особливо на Поділлі. І одним з цих місць є, звичайно, Буша. В народі її називають – душа Поділля. Там особлива енергетика, тому там проходитиме мистецький проект.

Буде три основних дійства під час мистецького проекту «Різдво в Буші»: Перше, це «хата світлиця», де кожен район має привезти свою світлицю оформлену у стилі нашої української хати, виробами, рушниками, іконами, картинами і різдвяними стравами. Я думаю, у кожній світлиці на столі буде 12 страв, які традиційно готувалися на Різдво і обов’язково кутя. Людей пригощатимуть.

Друге це різдвяний концерт, сцена буде встановлена в Буші на горі і саме там відбуватимуться виступи наших найкращих колективів. Тому кожен район, окрім страв і світлиці привезе і свій колектив. Триватиме концерт з 11 до 15 години.

Третє дійство, це буде містечко майстрів. Як ямпільські майстри, так і інші митці Вінниччини представлятимуть свої вироби. Їх можна буде придбати», - каже пані Тетяна.

«Різдво в Буші»: у містичному селі на Вінниччині проведуть фестиваль 

За словами начальника управління культури та мистецтв облдержадміністрації Станіслава Городинського організують польову кухню. На території стоятимуть величезні намети зі столами.

«Це задумка голови ОДА Валерія Вікторовича Коровія для того, щоб привернути увагу громадськості, ЗМІ, депутатського корпусу. Для того щоб можна було створити кращі умови функціонування, розвитку і популяризації самого історико-культурного заповідника «Буша». Ми вирішили цього року започаткувати фестиваль «Різдво в Буші» за участі усіх районів, об’єднаних територіальних громад, кращих творчих колективів», -  каже С. Городинський.

«Різдво в Буші»: у містичному селі на Вінниччині проведуть фестиваль - фото 2

Зараз вирішується питання, щодо організації транспорту та екскурсійних турів до історико-культурного заповідника «Буша».

Нагадаємо, раніше ми писали, що серед шедеврів Поділля, які увійшли у «Сім чудес Вінниччини» є Державний історико-культурний заповідник «Буша».

 Довідка

Село Буша Ямпільського р-ну Вінницької області - одне з найзагадковіших та привабливіших місцин України. Тут поєдналась яскрава природа, цікаві пам'ятки старовини та місця, пов'язані з трагічними історичними подіями.

В серпні 2000 року на цій землі було відкрито державний історико-культурний заповідник «Буша».

Найвідомішою та найцікавішою пам'яткою археології в с. Буша, яку називають бушанським дивом, подільською святинею, є дохристиянський скельний храм I -IV-IX ст.. Розташований він на правому березі річки Бушанка на відстані 1 км. від злиття з річкою Мурафа. Найбільша цінність храму – наскельний рельєф, відкритий археологом В.Антоновичем у 1883 році.

Старий сільський цвинтар у Буші входить до комплексу об'єктів історико-культурного заповідника. Кам'яні хрести XIX ст., що тут збереглися є цінними пам'ятками місцевого народного каменярства.

За 1 км від села знаходиться лісовий масив, який споконвічно люди називають Гайдамацьким яром. Це унікальна в природничому та історичному відношенні місцина. Унікальність цього природоохоронного долинно-річкового ландшафту - в незвичності представлення кам'яного царства земних надр. Тут можна побачити каскад вивітрених пісковиків зі скелями "Висяча", "Баран", "Гриб", печера гайдамацька та інші.

Вiнниця.info