3 верес. 2018 10:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

200

0

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео

Мандрівка Європою на електромобілі. Вінничани поділились досвідом подорожі електрокаром 


Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео

 Вінничанка Ірина Селезньова разом з чоловіком та дочкою повернулися з 10-денної подорожі Європою. Мандрівку родина провела на власному електромобілі. Вінничани запевняють, що в Україні користуватись електрокаром зручно і не дорого, а щоб подорожувати Європою, є ряд нюансів.

«Від того дня, коли у нас з’явився електромобіль, і виникла ідея проїхатися на нім по Європі. Спочатку ми мандрували Україною. Робили марш-кидки до південних та східних частинах країни. Маршрут був приблизно до 6000 кілометрів. І це при тому, що тоді в нашій країні було не так багато зарядних станцій. Але ми виходили з тих ситуацій наступним чином. Перед тим, як складали маршрут, завчасно домовлялися з готелями та станціями техобслуговування, де є потужності, про те, що ми зможемо у них підзарядитися. Підзаряджалися навіть в музеях, замках. І тоді зрозуміли, якщо хочемо вільно їздити нашою країною, необхідно самотужки відкривати зарядні станції. Чим невдовзі і зайнялися. Але було цікаво і дізнатися, як це працює закордоном. Тому дочка склала маршрут, і ми вирушили в подорож», - розповідає Вiнниця.info Ірина.

Як з’ясувалося, заряджати електромобілі в Європі набагато важче, аніж в Україні.

«Кожна зарядна станція там має свого власника. Аби нею скористатися в Італії чи Австрії, необхідно мати картку платника податків за електроенергію. Треба бути громадянином цієї країни. Користуватися послугами місцевого «обленерго». Викручувалися з цієї ситуації, як могли. У Польщі простіше. Там працює система «Грінвей». Ще до виїзду замовили їх клубну картку. Вона підв’язується до своєї банківської. У багатьох інших країнах (Чехія, Швейцарія, Австрія)є мережа магазинів «Лідл», які встановлюють безкоштовні електрозаправки. Ними ми і користувались», - продовжує Ірина.

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео 

За 10 днів вінничани проїхали 5000 кілометрів: Польщу, Чехію, Австрію, Італію, Швейцарію, Ліхтенштейн, Німеччину. Помітили, що в Україні система обслуговування електромобілів налагоджена зручніше.

«У нас багато електростанцій. За останні кілька років самі ж власники електрокарів облаштували їх по всіх регіонах таким чином, щоб підзарядити автівку можна було б на відстані кожних 50-100 кілометрів. І вони безкоштовні. Ми зрозуміли, якщо в Україні електромобіль – це економія, то в Європі, напевно, на рівні, щоб їздити на пальному», - зауважує мандрівниця.

При всіх незручностях, за підрахунками родини, вони не аби як зекономили на пальному. Крім того, подорожі електромобілями дозволяють більше насолодитися краєвидами та цікавими місцями.

«От дивіться, 150-160 проїхали, на півгодини необхідно зупинитися, щоб підзарядити автомобіль. Цей час можна витратити на екскурсію, шопінг, відпочинок з перекусом», - констатує Ірина.

За словами автомобілістки, спільнота власників електромобілів буде продовжувати організацію електрозаправок по всій території України. Для власної зручності та з метою популяризації нашої країни.

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео - фото 2

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео - фото 3

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео - фото 4 

Родина вінничан об’їхала Європу на електромобілі. Фото та відео - фото 5

Вiнниця.info, фото та відео надані Іриною Селезньовою

title