23 січ. 2018 15:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

87

0

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху


Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху

 В Міністерстві освіти України підготували збірник інноваційних розробок університетів та наукових установ, де наведені описи 240 інноваційних науково‐технічних розробок університетів. До збірки увійшли 13 розробок Вінницького національного технічного університету, які можуть застосовуватись в агропромисловому комплексі, машинобудуванні, медицині та військово-промисловому комплексі. Науковці вінницького політеху запатентували нові матеріали, технології і прилади.

Повна версія збірника опублікована на сайті МОН.

Агропромисловий комплекс і біотехнології

«Обладнання для віброударного зневоднення відходів харчових виробництв»

Призначення та сфера застосування. Розробка призначена для застосування на  вітчизняних підприємствах харчової та переробної  промисловості для зневоднення вологих дисперсних  відходів і одержання з них цінних добавок до  сільськогосподарських кормів або  висококалорійного палива

Основні характеристики розробки. Обладнання з гідроімпульсним приводом для віброударного зневоднення спиртової барди, пивної дробини, бурякового жому, кавового та ячмінного шламу здійснює зменшення початкової вологості 90–95% до кінцевої вологості 20–25%. При тристадійному двокомпонентному зневодненні на пропонованій установці забезпечується продуктивність за зневодненими відходами 20–25 т/год при енергоємності процесу 2,7 кВт год/т

Затребуваність на ринку. Розробка затребувана для технічної діяльності харчових виробництв.

Стан готовності розробки. На базі вібропреса ІВПМ‐16 створено експериментальний зразок установки з гідроімпульсним приводом для віброударного зневоднення відходів харчових виробництв.

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху

Наукове супроводженя безпеки і оборони

«Багатоканальний інтелектуальний розпізнавач запахів та їх концентрацій»

Призначення. Мікроелектронні інтелектуальні багатоканальні прилади призначені для експрес‐аналізу запахів і визначення їх концентрацій, зокрема в кабінах авіаційної, космічної та іншої військової техніки. База даних речовин, які можна визначати, становить більше 500 найменувань (вибухонебезпечні та отруйні речовини, продукти горіння різних матеріалів, пально‐мастильні речовини, клеї, спирти, мийні засоби, технічні й парфумерні речовини, пліснява, наркотичні засоби.

Затребуваність на ринку. Пристрій може бути використаний у системах  захисту безпеки в аеропортах, залізничних вокзалів, станцій метро, в літакобудуванні, космічній техніці, хімічній промисловості, гірничодобувній промисловості, автомобільному транспорті, медицині, сільському господарстві, для моніторингу навколишнього середовища.

Основні характеристики, суть розробки. Розробка ґрунтується на використанні залежності реактивних властивостей і від’ємного опору напівпровідникових приладів від впливу зовнішніх фізичних факторів та створенні на цій основі нового класу мікроелектронних частотних перетворювачів концентрації газів і розпізнавання запахів. У пристроях такого типу відбувається перетворення інформації про концентрацію газів та інші зовнішні  впливи на частотний сигнал, що дає змогу створювати мікроелектронні перетворювачі за інтегральною технологією і підвищити швидкодію, точність і чутливість, розширити діапазон вимірюваних величин, поліпшити надійність, завадостійкість і довгострокову стабільність параметрів. Прилад працює в режимі реального часу. Вимірювання концентрацій складних речовин виводиться на екран при встановленні речовини в циклі визначення, а також окремо по сенсорах у режимі он‐лайн.

Стан готовності розробки. Виготовлений експериментальний зразок пройшов експлуатаційні випробування, під час яких було підтверджено очікувані показники вимірювання концентрацій газових сумішей.

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху - фото 2 

Інформаційно‐комунікаційні технології

«Турбо‐декодування в інформаційно‐комунікаційних системах»

Призначення. Забезпечення потрібної вірогідності передавання на певному рівні сигнал/шуму каналах обміну даними, оцінювання ймовірнісно‐енергетичних характеристик із використанням різних методів турбо‐декодування

Основні характеристики розробки. Програмний комплекс дає змогу отримати мультимедійні дані, величину часу та швидкість передавання в біт/с, графічні експериментальні залежності коефіцієнта бітових помилок. Користувач взаємодіє з програмою у діалоговому режимі.

Затребуваність на ринку. Комплекс дає змогу застосувати турбо‐кодек у системах передавання даних, на які суттєво впливають завади різної природи, що важливо для безпроводових комунікацій (супутниковий, мобільний зв’язок), програмованих радіосистем, які працюють в умовах джаммінгу.

Стан готовності розробки. Розроблено і протестовано програмне забезпечення

«Лазерна векторна система введення‐виведення зображень»

Призначення та сфера застосування. Подібні системи застосовуються при створенні інтер’єру, в арт‐проектах, при технічному світловому супроводі масових подій і заходів у складі сучасних будівельних конструкцій.

Основні переваги розробки. Розробка має порівняно низьку собівартість, що у 3‐4 рази менша, ніж у аналогів. Можливість введення зображення предметів, сканованих лазерними променем, по зворотному каналу. Швидкість підтримується на достатньо високих значеннях 40–70 kpps, що відповідає рівню сучасних розробок подібних систем. Інноваційним підходом також стала розробка оптично прозорої вакуумної камери, що дає можливість відносного збільшення кутової швидкості традиційних гальванометричних дефлекторів.

Затребуваність на ринку. Система відзначається високою конкурентоспроможністю на ринку світлової лазерної реклами завдяки вартості у 5‐6 разів нижчій, ніж у світових аналогів.

Стан готовності розробки. Виготовлено експериментальний зразок, відпрацьовано експериментальні оптичні й електронні схеми, підтверджено очікувані характеристики.

Нові матеріали та нанотехнології

«Наплавлення високовуглецевих зносостійких покриттів з використанням вуглецевих волокнистих матеріалів»

Призначення. Технологія наплавлення ґрунтується на  використанні вуглецевих волокнистих матеріалів і дає змогу отримати на сталевих деталях  зносостійкі високовуглецеві покриття з високими триботехнічними властивостями.

Суть розробки. Отримані наплавленням, із використанням вуглецевих волокнистих матеріалів, покриття можуть бути різної товщини, мати твердість НRC 54–60 без додаткової термообробки після наплавлення, а також можуть працювати за різних умов тертя. Використання під час наплавлення покриття вуглецевих волокнистих матеріалів дає змогу збільшити зносостійкість деталей у межах 20 % відносно нових деталей.

Затребуваність на ринку. Запропонована технологія дає можливість значно підвищити строк експлуатації деталей і спростити процес нанесення функціональних покриттів. Тому вона матиме широке застосування в різних галузях промисловості при виготовлені та ремонті деталей машин.

Стан готовності розробки. Виготовлені зразки пройшли експлуатаційні випробування, під час яких були підтвердженні очікувані показники зносостійкості

Енергетика та енергоефективність

«Світлодіодні аварійні освітлювачі»

Призначення та сфера застосування. Світлодіодні аварійні освітлювачі – це пристрої, які вмикаються автоматично при пошкодженні або відключенні системи живлення робочого освітлення та використовуються як альтернативні освітлювальні пристрої з підключенням до джерела живлення, незалежного від енергопостачання робочого освітлення. Можуть бути використані в різних сферах народного господарства: в офісно‐адміністративних будівлях, лікарнях і школах, торгових і промислових приміщеннях, підземних спорудженнях, а також у спортивних і виставкових комплексах, вокзалах, аеропортах тощо.

Основні переваги розробки. Пристрої мають значно меншу споживану потужність (в 2‐3 рази меншу, ніж у існуючих люмінесцентних ламп) і менші експлуатаційні витрати поряд зі значним збільшенням строку експлуатації (до 50 тис. год), значним підвищенням надійності, інформативності з розширенням функціональних можливостей. Розроблені й виготовлені сучасні експериментальні зразки світлодіодних аварійних освітлювачів виконані на рівні кращих світових зразків.

Затребуваність на ринку. Результати розробки можуть бути використанні при серійному виробництві світлодіодних аварійних освітлювачів при створенні освітлювальних енергоощадних технологій в Україні.

Стан готовності розробки. Виготовлені експериментальні зразки пройшли експлуатаційні випробування, в них апробовані електричні принципові схеми, підтверджені очікувані характеристики.

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху - фото 3

Машинобудування

«Розвантажувальний клапан»

Призначення та сфера застосування. Розвантажувальний клапан поєднує функціональні можливості гідрозамка і гальмівного клапана. Гідроапарат призначений для забезпечення стабілізації швидкості руху гідродвигуна, фіксації гідродвигуна під дією навантаження при мінімальних витоках і зменшення енергетичних втрат у гідроприводі мобільної робочої машини. Розвантажувальний клапан рекомендовано встановлювати в системи керування гідроприводів навантажувачів, екскаваторів, маніпуляторів та інших гідрофікованих мобільних робочих машин. Сфера застосування таких мобільних робочих машин охоплює сільськогосподарську, будівельну, гірничодобувну галузі.

Затребуваність на ринку. Розвантажувальні клапани можуть бути встановлені в системи керування гідроприводами вітчизняних і закордонних мобільних робочих машин.

Стан готовності розробки. Розроблено принципову схему, виготовлено експериментальний зразок, підтверджено очікувані характеристики, розроблено конструкторську документацію.

Приладобудування

«Гідроімпульсні пристрої для вібраційного точіння та деформаційного зміцнення»

Призначення - для полегшення процесів лезового оброблення важкооброблюваних матеріалів і деформаційного зміцнення поверхонь деталей накладанням ударних навантажень.

Затребуваність на ринку. Пристрої для вібраційного точіння є затребуваними на підприємствах з метало оброблення лезовим інструментом високов’язких і важкооброблюваних матеріалів типу нержавких і швидкорізальних сталей. Пристрої для деформаційного зміцнення застосовуються під час виготовлення різнотипних деталей, що працюють у важких режимах та під час ремонтно ‐ відновлювальних робіт.

Стан готовності розробки. Виготовлено експериментальні зразки, відпрацьовано раціональні режими вібронавантаження інструмента відповідно до технологічних вимог.

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху - фото 4

«Газовий аналізатор природного газу»

Призначення - для вимірювання вологості природного газу. Одиницями вимірювання може бути відносна вологість, температура точки роси, масова частка вологості. Пристрій є двоканальним (двохвилевим) із використанням принципу зворотного зв’язку, що дає змогу досягти вищої точності вимірювання вологості природного газу та чутливості.

Затребуваність на ринку. Розробка може бути затребуваною на вітчизняному ринку. Порівняно з відомими вологомірами фірм «Michell», «Marquis», «Торос», «Bovan», «Конг‐Пріма» запропонований газовий вологомір має в 2‐3 рази вищу точність, у 5 разів вищу швидкодію. Очікуваний річний економічний ефект становить 32,0 тис. грн, оскільки  прогнозована вартість пропонованого газового аналізатора 48,0 тис. грн, а зарубіжного – не менше 80,0 тис. грн..

Стан готовності розробки. Виготовлено макетний зразок.

Розпізнавач запахів, економні світильники та нові програми: 13 інноваційних розробок Вінницького політеху - фото 5

Технології будівництва та транспортні засоби

«Частотний вимірювач концентрації пилу»

Призначення - для вимірювання вмісту пилу в повітряному середовищі різного походження та хімічного складу при контролі перевищення гранично допустимих концентрацій у повітрі робочої зони, технологічного контролю систем кондиціонування, вентиляційних систем і чистоти об’єктів різного призначення, а також сигналізації при перевищенні заданих порогів після градуювання за місцем експлуатації порівняльним методом.

Затребуваність на ринку. Пристрій може бути використаний у системах захисту безпеки в аеропортах, залізничних вокзалів, станцій метро, в літакобудуванні, космічній техніці, хімічній промисловості, гірничодобувній промисловості, автомобільному транспорті, медицині, сільському господарстві, для моніторингу  стану довкілля в Україні та інших державах.

Стан розробки. Виготовлено експериментальну партію приладів (10 шт.) і проведено експлуатаційні випробування.

Охорона здоров’я

«Оптоелектронний комплекс для визначення стану периферійного кровообігу»

Призначення - для визначення порушень мiкроциркуляцiї серцево-судинної системи через реєстрацію, обробку та збереження фотоплетизмограм (ФПГ) кровоносних судин за допомогою апаратних засобів.

Основні переваги розробки. Розробка дає можливість підвищити достовірність реєстрації гемо динамічних показників кровонаповнення, а також введення в прилади, які реалізують цей метод, елементів світло волоконної техніки і джерел із різноманітними довжинами хвиль зондуючого випромінювання. Можна достатньо точно розв’язувати задачі фотодинамічних досліджень, дистанційних вимірів гемо динамічних показників біологічних об’єктів.

Затребуваність на ринку. Затребуваність розробки зумовлена можливістю вимiрювань практично в будь-якій точці тіла, а також створенням безпечних умов працi для обслуговуючого персоналу, забезпеченням комфортності та якості медичного обслуговування.

Стан готовності розробки. Виготовлено експериментальний зразок, відпрацьовано експериментальні оптичні й електронні схеми, підтверджено очікувані  характеристики

Раціональне природокористування

«Створення систем підтримки прийняття рішень для управління водними ресурсами басейну річки або регіону»

Призначення та сфера застосування. Розробка призначена для збирання та консолідації на основі єдиної інформаційної моделі даних про водні ресурси та водогосподарські об’єкти басейну річки чи іншого регіону (країни, області, району) та створення на цій основі систем підтримки прийняття рішень (СППР) для інтегрованого управління водними ресурсами басейну цієї річки/регіону.

Суть розробки. Технологія дає змогу максимально інтегрувати й узгоджувати різні дані про водні ресурси та водогосподарські об’єкти. Підтримується високий рівень інтероперабельності й автоматизації обробки даних, розроблено моделі, методи, алгоритми та типове програмне забезпечення на рівні кращих світових зразків. Локальні автоматизовані робочі місця можуть бути встановлені на довільну кількість комп’ютерів без придбання додаткових ключів, без порушення законодавства (для їх створення використовується спеціальна ГІС‐технологія). Веб‐системи використовують безплатне програмне забезпечення. Є можливість імпорту з більшості відомчих систем галузі та експорту у відомі формати даних. Система вимагає операційної системи MS Windows та програми MS Excel.

Затребуваність на ринку. Створення і впровадження таких систем диктується Водною рамковою директивою ЄС, яку зобов’язані імплементувати всі країни ЄС і країни, що підписали Угоду про асоціацію з ЄС. Тому технологія може  бути використана будь‐якою країною.

Стан готовності розробки. Технологія вже апробована за фінансування проектів ООН (UNEP, UNDP), Єврокомісії, ОБСЄ, GEF, SIDA, у т.ч. країн ЄС та України. Окремі СППР впроваджені у Республіці Молдова та в областях України. Для кожного басейну річки та регіону здійснюється певна адаптація СППР.

«Піролізна установка для утилізації відходів»

Призначення та сфера застосування. Піролізна установка дають змогу ефективно для захисту навколишнього середовища утилізувати відходи з мінімальними економічними і технологічними витратами, а також із подальшим ефективним використанням теплової енергії.

Основні характеристики, суть розробки. Найважливішою особливістю розробки є те, що при піролізі органічна фракція піддається попередньому розкладу в безкисневій атмосфері, після чого утворена концентрована парогазова суміш направляється в камеру допалювання, де в режимі керованого спалювання газотвірних продуктів відбувається перехід токсичних речовин у менш токсичні або повністю безпечні. Основною перевагою розробки є її високий коефіцієнт корисної дії, а також низька собівартість виготовлення. Продуктивність утилізації піролізної установки становить 200 кг/год, при цьому кількість тепла, що виділяється, досягає 0,3 ГКал/год, рівень гранично допустимих викидів у атмосферу – в допустимих межах.

Затребуваність на ринку. Розробка може знайти застосування на вітчизняних підприємствах, які відходи транспортують і захоронюють на полігонах сміттєзвалищ, а також у медичних закладах і на підприємствах комунального господарства.

Стан готовності розробки. Виготовлено експериментальний зразок, відпрацьовано конструктивні схеми, підтверджено очікувані характеристики, а також розроблено конструкторську документацію.

Вiнниця.info