2 груд. 2015 09:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

43

0

Сапер з Вінниччини розповів про бої за аеропорт, Волноваху і «крок» до смерті

Сапер з Вінниччини розповів про бої за аеропорт, Волноваху і «крок» до смерті

 Сапер з Вінниччині другий рік воює на Сході: в боях за Аеропорт, Волноваху й Авдіївку


Сапер з Вінниччини розповів про бої за аеропорт, Волноваху і «крок» до смерті

 Бої за Донецький аеропорт, Волноваха, Авдіївка, контузія і смерть побратимів… Усе це довелося пережити бійцю Збройних сил України, 24-річному снайперу зі Гнівані Сергію Костюку на псевдо Тихий, який уже другий рік служить у місцевій військовій частині.

Інформує ГНІВАНЬ. News.

Стати військовим і захищати Батьківщину Сергій мріяв із дитинства, з чотирьох років почав ходити з батьком на полювання, не раз вдавалося підстрелити зайця. Мрія здійснилась у 2010-ому, коли 19-річний юнак, покинувши навчання у Київському інженерно-будівельному інституті, став контрактником Вінницької військової частини №3008 (Національна гвардія України). До цього хлопець закінчив 9 класів Гніванської ЗОШ №1 та Вінницький будівельний технікум (спеціальність «будівельник»). У Вінниці Сергій прослужив три роки, одружився, після чого пішов на службу у рідне місто…

Коли на Донбасі загриміли ворожі снаряди, старший солдат Костюк одним із перших у частині визвався йти боронити Україну. Загалом воїн пройшов три ротації. Перший серйозний виклик для Сергія був у серпні 2014-го, коли він уперше поїхав на Схід. Там він у складі 79-ої окремої аеромобільної бригади з важкими боями пройшов Ізюм – Краматорськ – Маріуполь… По дорозі у Маріуполь, згадує Сергій, бригада тричі потрапляла у засідку, але вдавалось вирватись із ворожих обіймів…

«Дуже важкий бій був під Волновахою. Це було десь у вересні. У нас було завдання знищити три ворожі «Гради», які обстрілювали Маріуполь, але нам загородив шлях російський спецназ. Нас почала накривати їхня артилерія. Бій був недовгим, але не обійшлося без «двохсотих», важко поранили комбата. Була паніка, бо звідкись ще під’їхали їхні танки. На щастя, вдалося вирватись з оточення, зайняти позиції і тримати далі оборону…» – розповідає воїн.

Сапер з Вінниччини розповів про бої за аеропорт, Волноваху і «крок» до смерті

Коли українські військові відступали, був підбитий БТР, у якому знаходився Сергій і ще декілька побратимів. Обійшлося без втрат, постраждав лишень одяг (він згорів). Після бою під Волновахою на Сергія чекала ротація і повернення додому, хоч і не надовго – всього на 5 днів. А після… захист Донецького аеропорту, щоденні обстріли і відбиття ворожих атак.

Утретє на буремний Донбас гніванчанин поїхав у квітні цього року, але вже у складі зведеного загону Повітряних сил України «Дика качка». Близько двох місяців вони тримати висотні позиції біля Авдіївки, шахти Бутівки…

«Особливо гаряче було на Великдень. Ми тримали позиції біля Авдіївки… «Сєпари» пішли на прорив. 6 годин безперервного бою… У них було дуже багато техніки… Мій знайомий з 11-го батальйону, який з нами стояв, особисто знищив тоді 16 одиниць техніки ворога», – згадує 24-річний гніванчанин.

Під час одного із артобстрілів противника Сергій отримав контузію: снаряд упав усього за кілька метрів від бліндажа, у якому він знаходився. Бліндаж, зі слів Сергія, і врятував йому тоді життя. Проте багатьом не так пощастило, як йому. Було багато поранених, 6 наших військовослужбовців згоріло… Близько двох тижнів гніванчанин лікувався у військовому госпіталі.

За оборону Авдіївки Сергій Костюк був нагороджений Подякою від командування Повітряних сил, окрім цього військовослужбовець отримав від Президента медаль «Захиснику Вітчизни». Сьогодні він продовжує нести військову службу у рідному місті, веде активну громадську діяльність, є 1-им заступником голови районної Спілки воїнів АТО. Проте понад усе юнак хоче закінчення кривавої війни і довгоочікуваного миру.

Сапер з Вінниччини розповів про бої за аеропорт, Волноваху і «крок» до смерті - фото 2

Сапер з Вінниччини розповів про бої за аеропорт, Волноваху і «крок» до смерті - фото 3

ВИННИЦА.info