5 груд. 2017 18:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

63

0

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі

 Анатолій Дмитрович підкреслив, що історія кожної держави складається із маленьких сімейних та родинних історій та історій кожної території.


Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі

 4 грудня, в приміщенні обласної філармонії «Плеяда» в рамках проекту «Моя Вінниччина» відбувся фестиваль подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна».

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облради.

«Я, як людина, яка навчалась на історичному факультеті погоджуюся з тієї думкою, що ми самі творимо свою історію, – зазначив під час виступу голова Вінницької облради Анатолій Олійник.  – Кожний має свою маленьку історію дитинства, історію родини. Ми українці як нація, маємо спільну свою історію, але історію трагічну, яку від нас приховували, адже шлях українців до незалежності – один із найтрагічніших у світі».

Також Анатолій Дмитрович підкреслив, що історія кожної держави складається із маленьких сімейних та родинних історій та історій кожної території.

«Для повноцінного існування – нам треба знати свою історію, – сказав Анатолій Олійник. – В рамках проекту «Моя Вінниччина» підтримуються всі ініціативи, проводиться робота для відтворення історій маленьких сіл з великою історією».

Також Анатолій Дмитрович наголосив, що цей проект надихнув і його долучитися до такої великої справи та почати відтворювати історію його рідного села Вила Томашпільського району.

«Нам потрібна така робота, адже ми маємо зробити все,  щоб наші нащадки знали історію краю, де вони народилися»,-  зазначив голова облради.

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі

Історію своїх сіл, книги яких видані в 2013-2017 роках спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, презентували представники с. Борівка Чернівецького району, с. Пилипи-Борівські Томашпільського району, с. Каришків Барського району, с. Гальжбіївка Ямпільського району, с. Плоске Мурованокуриловецького району, с. Куманівці Хмільницького району, с. Гущинці Калинівського району, с. Красносілка Бершадського району та смт Браїлів Жмеринського району.

На головній сцені області представники зазначених сіл продемонстрували яскраві епізоди з історії села та номери художньої самодіяльності.

З вітаннями перед присутніми також виступив головний редактор журналу «Вінницький край» Вадим Вітковський.

«Проект «Моя Вінниччина» активно підтримували депутати обласної Ради, – зауважив Вадим Вітковський. –  На Вінниччині здійснюється унікальний проект, якому в Україні, поки що, немає аналогів. В багатьох областях України були спроби впровадити щось на кшталт цього, але проекту такого, який маємо сьогодні ми, не мали. Цінність цього проекту ще й в тому, що зараз гостро стоїть питання про виховання дітей патріотами. А для того, щоб виховати патріотів, треба навчити дітей любити свою історію, свою родину, село та країну загалом.»

Також Вадим Миколайович зауважив, що в планах зробити фестиваль подільських громад щорічним.

У заходах взяли участь також представники тих сіл та селищ історії, яких ще мають вийти. Зокрема, представники м. Гнівані Тиврівського району, с. Вила Томашпільського району, с. Баланівки Бершадського району, с. Івчі Літинського району, с. Михайлівки Гайсинського району, с Сальник Калинівського району, с. Сосонки Вінницького району, с. Старої Прилуки Липовецького району.  

На заході також були присутні заступник голови обласної Ради Ігор Хміль, депутат обласної Ради, заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк,  депутати обласної Ради Жанна Дмитренко та Тетяна Антонець.

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі - фото 2

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі - фото 3

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі - фото 4

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі - фото 5

Села Вінниччини презентували свою історію на фестивалі - фото 6

Вінниця.info, фото - сайт Вінницької облради