26 листоп. 2018 19:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

110

0

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років

 Лідер партії «Основа» Сергій Тарута зустрівся у Вінниці з медиками, щоб представити план розвитку медицини


Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років

 26 листопада у Вінниці народний депутат Сергій Тарута зустрівся з медиками. На обговорення питання реформування галузі охорони здоров’я прибули фахівці з різних куточків країни. Лідер політичної партії «Основа» наголосив, що людна має стати головною цінністю держави. Саме тому однією з ключових цілей «Основи» є продовження тривалості та якості життя українців.

«Тема охорони здоров’я дуже важлива. Держава повинна забезпечити благополуччя і якість життя. Ми розуміємо, що сьогодні людський капітал – важливий чинник для розвитку успішних країн.

Охорона здоров’я має стати галуззю основних інвестицій країни, яка піклується про своє майбутнє», - говорить народний депутат.

За його словами, здоров’я людини має також економічну базу: «Коли людина здорова, то працює, а значить, більше заробляє для себе і для країни».

Партія «Основа» розробила Стратегію розвитку охорони здоров’я до 2030 року. Головна мета – підвищити тривалість життя українців, мінімум, на 7 років.

«Ми хочемо побудувати Україну, яка кожен рік розвивається на 10-15% та має показники ВВП 710-750 мільярдів (це у 8 разів більше, ніж зараз). Ставимо для себе амбітне завдання – підвищити тривалість життя на 7 років. За статистикою, сьогодні українці живуть менше всіх – помирає більше, ніж народжується. Це критична демографічна ситуація.

Також до 2030 року ми прагнемо сформувати 50% середнього класу. Це означає, що лікарі і вчителі мусять бути середнім класом - не за освітою, а за розміром доходів.

Можливо, це виглядає трохи ідеалістично, але ми ставмо для себе дуже амбітні цілі і розуміємо, що тільки вони можуть врятувати нашу країну, яка сьогодні де-факто є банкротом, з точки зору економічного стану. Має велику загрозу розвалитися на декілька частин, тому що не може бути країна унітарна, коли люди стають все біднішими, а сусіди живуть краще. Немає навіть теоретичної можливості зберегти цілісність, якщо ми не будемо підвищувати рівень нашого добробуту. Охорона здоров’я є дуже важливою складовою», - переконаний Сергій Тарута.

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років

У команді «Основи» - доктор медичних наук, професор Микола Хобзей. Науковець стверджує, що світ має багато прикладів успішного розвитку медицини, тому українцям не потрібно починати все «з нуля», як це сьогодні роблять в МОЗ.

«Слово «реформування» вже приїлося і, здається, в декого навіть викликає алергію.

Якщо говорити про реформування з точки зору пацієнтів, то пацієнту байдуже, чи ви це називаєте «первинкою», чи «екстреною». Йому потрібна вчасно надана якісна допомога. Ми не матимемо результату до того часу, поки реформуванням не займеться держава,а не тільки медична спільнота», - пояснює Микола Хобзей.

Покращувати медицину він пропонує використовуючи позитивні практики країн, громадяни яких мають найбільшу тривалість життя – Сінгапур – 82 роки, Іспанія – 83 роки, Гонконг – 84 роки. Досягти таких показників державам вдалося завдяки впровадженню обов’язкового медичного страхування, жорсткого контролю за видатками на охорону здоров’я, серйозній підготовці лікарів та профілактичній роботі.

«Держава має бути зацікавлена в тому, щоб медики працювали в нормальних умовах з гідною зарплатою, а пацієнти жили довго», - резюмує професор.

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років - фото 2

Голова Вінницької обласної організації політичної партії «Основа» Лідія Діденко розповіла учасникам «круглого столу» про здобутки регіону за час проведення медичної реформи. Тоді вдалося відремонтувати близько тисячі закладів первинної ланки і створити нормальні місця для роботи лікарів.

«Коли ми подивилися на стан справ, який був в області, то жахнулися. Для того, щоб дати хороше місце фахівцям і повернути пацієнта до лікаря, ми зрозуміли, що треба зробити суттєві зміни на первинній ланці, в першу чергу, зміцнення матеріально-технічної бази й мотивації лікаря. Без втручання влади медики не можуть самі вирішити такі питання. Не можна змінити ситуацію тільки нашим бажанням.

Сьогодні я знаю, що на первинній ланці матеріальна база значно краща. Я це кажу об’єктивно, тому що мала нагоду відвідувати інші регіони України. Єдиний правильний шлях – коли влада на місцях опікується охороною здоров’я. Коли це не просто слова, а покроковий план з відповідальними особами, із залученням коштів – бюджетних, спонсорських…», - пояснює Лідія Діденко.

Вона визнає, що проблема молодих фахівці у селі залишається болючою,адже за 15 років тільки 1% молоді повернувся працювати на батьківщину. Саме тому «Основою» була створена Стратегія розвитку охорони здоров’я до 2030 року, яка покликана вирішити це питання та багато інших.

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років - фото 3

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років - фото 4

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років - фото 5

Сергій Тарута: тривалість життя українців потрібно збільшити на 7 років - фото 6

Читайте також: Жіноче керівництво «Основи» на Вінниччині та програма розвитку країни за прикладом Кореї.

Фото надані прес-службою політичної партії "Основа"