20 верес. 2017 14:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

54

0

Сезон полювання на Вінниччині: для браконьєрів зросли такси на штрафи

Сезон полювання на Вінниччині: для браконьєрів зросли такси на штрафи

Графік визначених днів для легального полювання 


Сезон полювання на Вінниччині: для браконьєрів зросли такси на штрафи

У Вінницькій області до 26 листопада триває  сезон полювання на пернату дичину.

Повідомляють у Державній екологічній інспекції у Вінницькій області.

«Полювання на гусей – сіру, білолобу велику, гуменника, норця великого, качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, пору чайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйка морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця великого), голубів (крім голуба-синяка), та перепілку вже є дозвіл.

На фазана дозволяють від початку жовтня. Проте із зауваженням, лише на самців виключно за разовими відстрільними картками у присутності відповідальної особи користувача мисливських угідь», - йдеться у повідомлені.

Днями полювання на пернатих визначено:

З 20 вересня по 05 листопада – субота, неділя та середа;

З 06 листопада по 26 листопада – субота та неділя.

Також встановлено норму добування пернатої дичини одним мисливцем за день полювання, яка не повинна перевищувати: гусей – 1, норців великих – 1, качок – 5, лисок – 6, куликів – 10, голубів – 10, перепілок – 15, фазанів – 1.

«Під час здійснення полювання, транспортування або  перенесення  продукції полювання мисливець зобов’язаний мати при собі документи на право полювання і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати  контроль у галузі мисливського господарства та полювання. Документами на право полювання є:

посвідчення мисливця;

щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;

дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл тощо);

відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання», - підкреслюють у повідомлені.

У  разі ж виявлення порушень правил полювання винні особи нестимуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Так, Ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення за такі дії передбачає покарання у вигляді штрафу:

-                         на громадян - від шести до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 102 грн. до 1020 грн.),

-                         на посадових осіб – від тридцяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1530 грн.).

За повторне порушення закону на порушників чекатимуть не лише чималі фінансові витрати - штрафні санкції:

-                         на громадян -  від шістдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1020 грн. до 2040 грн.), 

-                         на посадових осіб - від дев’яноста до ста п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 грн. до 2550 грн.) ,

а й конфіскація рушниці та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих об'єктів тваринного світу або позбавлення права полювання на строк до трьох років.

З 25 липня 2017 року в Україні почали діяти нові, збільшені такси для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок незаконного добування або знищення мисливської дичини. Такси затверджено спільним наказом Мінагрополітики та Мінприроди від 19.06.2017 № 301/222 “Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)”.

 Відтепер такси розраховані з урахуванням індексу інфляції та в середньому збільшуються в чотири рази по всіх видах тварин. Такий розрахунок пояснюється тим, що браконьєр має сплатити не лише штраф, а й компенсувати кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених браконьєром тварин.

  Розмір стягнення за незаконне добування або знищення лося збільшено до 80 тис. грн (було 20 тис. грн), оленя європейського – до 60 тис. грн (було 15 тис. грн), оленя плямистого – до 50 тис. грн (було 10 тис. грн.), лані – до 40 тис. грн (було 10 тис. грн), козулі та муфлона – до 32 тис. грн (було 8 тис. грн), кабана – до 40 тис. грн. (було 10 тис. грн).

   Також збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів. Зокрема, за бобра – 10 тис. грн (було 2600 грн); зайця-русака – 8 тис. грн (було 500 грн); бабака, куницю – 6 тис. грн (було 1500 грн); лебедя – 4 тис. грн (було 1 тис. грн); галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів – 2 тис. грн (було 500 грн).

 Окрім того, збільшено у 5-10 разів такси за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат, інших жител тварин.

   Протягом минулого року за сезон полювання держекоінспекторами було винесено 17 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності порушників правил полювання та накладено штрафів на суму 6 222 грн.

 Вінниця.info