7 січ. 2018 08:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

104

0

«Щедрик» - мелодія з вінницькою душею, що підкорила світ. Відео

«Щедрик» - мелодія з вінницькою душею, що підкорила світ. Відео

 «Щедрик» - мелодія з вінницькою душею, що підкорила світ


«Щедрик» - мелодія з вінницькою душею, що підкорила світ. Відео

 Українська різдвяна мелодія «Щедрик» стала однією з найвідоміших у світі. Ви чули її, напевно, десятки разів у американських фільмах, проте могли не здогадуватись, що «Carol of the bells» – це адаптована версія нашого «Щедрика», автором якої є вінничанин Микола Леонтович.

Вперше пісня прозвучала у виконанні хору Київського університету в 1916 році. У «Щедрику» співається про ластівку, яка прилетіла до господи провістити багатий рік для родини. В основі – стара слов’янська легенда про те, що кожен дзвін у світі прославляв Ісуса в ніч, коли він народився.

Уже 1921 році різдвяна пісня пролунала в Карнегі-Холл у Нью-Йорку. Вона так сподобалась американцям, що у 1936 році Пітер Вільговський, українець за походженням, здійснив переклад «Щедрика», який отримав назву «Carol of the bells». Саме в цьому варіанті пісня отримала всесвітню славу.

Автор мелодії, вінничанин Микола Леонтович, трагічно загинув у 44-річному віці - від постарілу агента Всеросійської надзвичайної комісії у будинку свого батька. Матеріали його смерті довгий час були засекреченими.

Минулого року у селі Марківка Теплицького району відкрили музей Миколи Леонтовича.

Вiнниця.info

title