31 жовт. 2018 12:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

130

0

Що чекати від виборів і які «технології» візьмуть на озброєння кандидати

Що чекати від виборів і які «технології» візьмуть на озброєння кандидати

 Євген Радченко розповів про можливі інформаційні технології кандидатів та чому не впроваджують електронне голосування 


Що чекати від виборів і які «технології» візьмуть на озброєння кандидати

 31 грудня в Україні стартує президентська виборча компанія. Хоча офіційно кампанія ще не стартувала, вже по всій країні потенційні кандидати розгорнули свою агітацію. Після виборів Президента, в 2019 році українці обиратимуть новий склад Парламенту. Що нового чекати від кандидатів? Де окрім телевізійної реклами і біл-бордів нас переконуватимуть віддати свій голос? Чому в Україні не планують запроваджувати електронну систему голосування? Відповіді на питання головного редактора Вiнниця.info дав заступник голови ЦВК Євген Радченко.

Які технології можуть використати кандидати в Президенти на виборах 2019 року

«Під значенням «технології» може бути дві ознаки. Перше, це порушення виборчого законодавства, а інколи й кримінальне. Давайте це не називати «технологіями». Це буде або зловживання службовим становищем, або посадовим, або незаконне виготовлення технічної документації і так далі… Так от ці технології можуть використовуватись зловмисниками, а ЦВК може тільки повідомляти в правоохоронні органи. ЦВК не має права самостійно проводити слідчі дії. Те що це може бути. Виключати не можна.

Якщо говорити про інформаційні речі, то такі речі, як пожвавлення агітації в Інтернеті буде. Вони вже є. Буде достатньо серйозне таргетування різних цільових груп. Буде використовуватись контекстна реклама, зараз потенційні кандидати вже це роблять. Думаю, що Україна буде йти в тренді загальносвітових тенденцій. Думаю, що будуть задіяні соціальні мережі, менеджери… Будуть працювати твіттери. Варто згадати президента Трампа: «навіщо мені політична партія, як в мене є Твіттер», чи Макрона: «навіщо мені політична партія, як в мене є Фейсбук». Тому ці речі і у нас будуть в трендах. Ми від цього не дінемось», - говорить Євген Радченко.

Чи варто очікувати найближчим часом впровадження електронного голосування?

«Кодекс належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії запроваджує стандарти чесних, демократичних виборів. Одним з цих стандартів є перше – кінцеві вибори, друге – достовірні вибори. Кінцеві вибори означають, що має бути повністю обрано склад органів, до якого вибори відбуваються. Достовірність говорить про те, що результати виборів повинні бути перевірені. Тобто, повинна бути технічна можливість для того, щоб при необхідності провести перерахунок голосів. Електронне голосування буває в два способи. Перший – голосування за допомогою відкритих мереж, наприклад Інтернет. Таке голосування влаштовує лише одна країна – Естонія. При цьому результати голосування пере підраховані бути не можуть. Технічно це не можливо. Тут виникає проблема довіри. Навіть Естонія, яка змогла запровадити настільки потужний електронний документообіг, має проблеми з російської національною меншиною. Їх національна меншина принципово не довіряє електронному голосуванню, розказує, що «фальсифікують вибори», йде і голосує бюлетенями. Естонці мають постійні проблеми з довірою цієї національної меншини до результатів. Є другий варіант, який довго експериментувався і тестувався Бельгією. Суть його полягає в голосування електронними бюлетенями.

Електронний бюлетень типу банківської карти. Людина приходить на дільницю, бере карточку, розписується як за бюлетень, йде в кабінку для голосування, вставляє карточку в пристрій і в неї на екрані висвітлюється сам бюлетень. Людина голосує, фактично ставить відмітку за що проголосувала, забирає картку і закидає її в електронну виборчу скриньку. В скриньці стоїть зчитувальний пристрій. При попаданні картки в скриньку зчитується інформація і заходить на міні-сервер дільничної виборчої комісії. Одним натиском кнопки вся інформація після голосування висвітлюється на табло в ДВК і йде на сервер муніципальної комісії, яка проводить вибори. Система прекрасна, бо навіть якщо відбувся збій в зчитувані інформації, скриньку можна відкрити, всі ці картки витягти ще раз провести через електронний пристрій, який проведе підрахунок.

Можна було б працювати з такою системою. Але один бельгійський студент вирішив перевірити «дуракостойкость системи». Він біля зчитувального пристрою поклав магніт. В результаті розмагнітив бюлетені. В такий спосіб він перевірив надійність системи. А тепер моделюємо такі штуки на нашу політичну культуру і нашу ситуацію в країні. Ви хочете в нас на дільницях сокири в моніторах? Буде. Саме тому перехід на електронне голосування для нас є передчасним, - сказав Є Радченко.

Що чекати від виборів і які «технології» візьмуть на озброєння кандидати

Вiнниця.info, фото зі сторінки «Інтерньюз-Україна» в Facebook