30 верес. 2015 14:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

39

0

Що змінилося за рік у Вінницькій міській раді

Що змінилося за рік у Вінницькій міській раді

 Рівень публічності Вінницької міської ради зріс на 7%


Що змінилося за рік у Вінницькій міській раді

 Вже другий рік поспіль Вінницька міська рада стає об’єктом дослідження рівня Індексу публічності органів місцевого самоврядування міст України. В минулому році Вінниця посіла друге місце в загальнонаціональному рейтингу як за загальним показником (з результатом 63%), так і по кожному з досліджуваних суб’єктів владних повноважень, якими стали міський голова, виконавчі органи та депутати міської ради. Таким чином, Вінницька міська рада була визнано як така, що має задовільний рівень публічності.

В 2015 році, за результатами дослідження, рівень публічності Вінницької міської ради зріс на 7% та досяг позначки 70%, таким чином Вінниця знов увійшла до переліку міст, муніципальна влада яких має задовільний рівень публічності. Зростання узагальненого показника, в свою чергу, стало результатом збільшення показників публічності міського голови, виконавчих органів влади та депутатів міського голови.

Так, рівень публічності міського голови зріс в поточному році на 8 пунктів та досяг 75%, по даному показнику Вінниця посіла третє місце в загальнонаціональному рейтингу, поступившись лише на декілька відсотків таким містам, як Луцьк (78%), Івано-Франківськ та Київ (по 77%). Збільшення даного показника зумовлене, в першу чергу, зростанням рівня прозорості та відкритості Вінницького міського голови.

Що змінилося за рік у Вінницькій міській раді

Зокрема, в поточному році більш інтенсивно відбувалась взаємодія міського голови з представниками місцевих ЗМІ, зросла систематичність висвітлення діяльності міського голови на сайті міської ради, збільшилась кількість громадських обговорень та громадських слухань, ініційованих міським головою, для формування більш якісного діалогу з громадою створено сторінку міського голови в мережі Facebook, визначено підрозділ, який відповідає за налагодження співпраці з організаціями громадянського суспільства тощо.

З показником 76%, що на 7%, ніж в минулому році, Вінниця посіла друге місце за рівнем публічності виконавчих органів міської влади. Відбулися, зокрема наступні зміни: на офіційному веб-сайті міської ради оприлюднено більш повну інформацію про повноваження виконавчого комітету, про пільги для різних категорій населення та різних видів послуг, розміщено проміжні звіти про хід та виконання місцевих цільових програм поточного року, більш систематично публікуються в друкованих органах нормативно-правові акти виконавчого комітету, зросла оперативність та повнота відповідей на запити на публічну інформацію тощо.

Що змінилося за рік у Вінницькій міській раді - фото 2

Зростання рівня публічності депутатів міської ради на 5%, порівняно з минулим роком дало змогу Вінниці очолити рейтинг міст по даному показнику з результатом 60%. Таке зростання зумовлене певними позитивними зрушеннями в процесі звітування депутатів міської ради. Так, надано інформацію про звітування половини депутатського корпусу про результати своєї роботи та виконання доручень виборців у 2014 році, а саме - депутатів, обраних в одномандатних округах, сформовано графік звітування зазначених депутатів, на веб-сторінці ради розміщено актуальні звіти депутатів.

Що змінилося за рік у Вінницькій міській раді - фото 3

Як і в попередній період, у міській раді приділяється значна увага оприлюдненню інформації про бюджет міста, про порядок, умови, результати проведення конкурсів на заміщення вакантних посад, оголошеннь про проведення земельних торгів, інформації, що стосується регуляторної політики та громадських слухань. Опубліковано річні плани закупівель (та інформацію про іх виконання) усіх структурних підрозділів ради, виконавчого комітету, комунальних підприємств, закладів культури та охорони здоров’я, освітній установ міста. Розміщено декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в.о. міського голови, його заступників та керівників усіх структурних підрозділів. Система електронного документообігу забезпечує своєчасне оприлюднення нормативних актів міської ради. Пройшовши процедуру попередньої реєстрації, громадяни мають змогу брати участь у засіданні виконавчого комітету, бути присутніми на сесії міської ради та засіданнях депутатських комісій.

Поряд з цим, на відміну від минулого року, в офіційному друкованому органі міської ради не було оприлюднено декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру міського голови та його заступників, на веб-сайті міської ради не розміщено результати земельних торгів, а відповідні повідомлення в офіційному друкованному виданні оприлюднюються із запізненням.

Окрім того, у публічному доступі залишається відсутньою інформація про помічників та радників міського голови, про фінансові ресурси міської ради, які витрачаються на забезпечення діяльності виконавчих органів, не оприлюднено більшість даних генерального плану міста, прогноз соціально-економічного розвиту міста на середньостроковий період (5 років), декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру депутатів міської ради, результати поіменних голосувань депутатів, інформацію про розмір депутатських фондів на виконання повноважень та процедура їх використання, план реалізації депутатами доручень виборців тощо. Існує необхідність визначення більш чітких та детальних процедур звітування перед мешканцями міста всіх суб’єктів владних повноважень та запровадження практики звітування міського голови та виконавчих органів ради перед територіальною громадою на відкритій зустрічі.

"ОПОРА"