3 жовт. 2017 10:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

127

0

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео

19 учнів сільської школи у Вінницю привозять автобусом, після уроків заводять додому 


Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео

Другий день до Вінницької школи №5 звозять 19 дітей з села Медвідка Калинівського району, яке постраждало від вибухов  з військового арсеналу. В сільській школі пробило дах, потріскалися стіни та стелі, повилітали вікна.  Поки там лагодять приміщення, дітей сюди звозять шкільним автобусом о 8:15 годині. О 13:30 годують та направляють назад  до села.

Вiнниця.info завітала до учнів та дізналася, як їх прийняли у новій школі.

Дітей розсадили по класам де навчаються їхні однолітки. В аудиторії доставили парти та стільці.

4-класниці Яна та Софія сидять поруч.

«Вже встигли подружитися з дівчатами з сусідньої парти», - розповідає Софія. Дівчинка зауважує, 26 вересня, коли розпочалася калинівська трагедія, у неї був день народження. З батьками та сусідами вони просиділи до ранку у погребі.

«Тут школа дуже велика. І не так бігають, як у нашій школі», - ділиться своїми спостереженнями Софія.

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео

З дітьми на уроки приїхала і вчителька молодших класів – Валентина Матвійчук. Вона привезла на уроки шістьох першачків. Каже – діти дуже швидко адаптувались, хоча чому тепер вони у Вінниці досі не розуміють.

«Вони задавали питання, чому ми їдемо? Ми їм говорили, що в школу у нас попав снаряд. І ми їм сказали, що в ту школу поки неможна ходити», - пояснила під час уроків Валентина Матвійчук, вчитель початкових класів школи у селі Медвідка.

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео - фото 2

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео - фото 3

Педагогічний колектив вінницької школи готовий приймати гостей стільки, скільки це буде необхідно.

«У нас сьогодні незвичайне поповнення.  Спочатку продумала, як зустріти. Як дітки мої, з мого класу зустрінуть  їх. Та все пройшло  тепло, привітно. Щоб тут їм було, як себе, рідній школі», - каже Любов Василюк , вчитель 4-в класу вінницької школи №5.

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео - фото 4

«Ми підготувалися. Що потрібно було. Доставили парти.  Після навчання дітки о 13:30 будуть харчуватися в шкільній їдальні. Гарячим обідом. І о 14:00 шкільним автобусом забирає і везе додому», - додала Наталія Кучма,  директор школи.

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео - фото 5

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео - фото 6

Поки триває навчання у Вінниці, у сільській школі вже встигли перекрити новим шифером першу половину даху. Завершують другу. Протягом тижня обіцяють відремонтувати класи та коридори.

«Зруйновано дах, в класах зруйновано стелю і коридори, стеля в харчоблоці. Наразі рахують, скільки потрібно грошей на внутрішні роботи», - коментує  Світлана Томусяк, начальник відділу освіти Вінницької райдержадміністрації.

Школа дуже велика. І не так бігають, як у нас: учні з Медвідки про навчання у Вінниці. Фото, відео - фото 7

Селяни запрошують до села робітників-волонтерів, адже робочих рук тут не вистачає. З 200 будинків, які знаходяться у Медвідці, десяток сильно зруйновані. Чотири необхідно відновлювати чи не від фундаменту. До села не перестають завозити шифер. Адже саме його потребують тут найбільше. 

«Ми, головне, що перекрили хату. А вже зараз будемо братися до вікон. Бо рами повибивані. В хаті стеля впала», -  каже Анатолій Долюк, місцевий житель.

Буд матеріали селяни отримують безкоштовно. Для цього стають у чергу та записуються у список. Усе необхідне розвозять людям на місця. На це виділили гроші з резервного фонду держбюджету. П’ять мільйонів передала Вінниця. 

«На сьогоднішній день є три будівлі, які треба відбудувати. Четверта хата обкладена цеглою, то ми розібрали і обкладаємо новою.  Ми кожну оселю доведемо до того рівня, щоб жити там спокійно», - пообіцяв Микола Форманюк, заступник міського голови Вінниці.

Щоб визначити  потреби людей – створили комісію, яка контролює  розподіл матеріалів. Першочергово - малозабезпеченим та багатодітним родинам.

Щодо ситуації з навчальним процесом у Калинівськомк районі, то в районному центрі воно розпочалося у штатному режимі. У селі Павлівка, яке постраждало чи не найбільше, діти наразі до наступного понеділка на канікулах. Їх школу також ремонтують.

Вiнниця.info

title

title

title

title