4 листоп. 2015 13:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

28

0

Швейцарці приїхали на Вінниччину подивитись, як за їх підтримки реалізували проекти на місцях

Швейцарці приїхали на Вінниччину подивитись, як за їх підтримки реалізували проекти на місцях

 Швейцарці зустрілись з керівництвом області


Швейцарці приїхали на Вінниччину подивитись, як за їх підтримки реалізували проекти на місцях

 7 років тому команда DESPRO зробила ставку на децентралізовану допомогу Вінниччині. За цей період в територіальних громадах реалізовано багато проектів, зокрема по встановленню водогонів у селах та впровадженню енергоефективних технологій. Сьогодні, 4 листопада, відбулася офіційна зустріч голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія з керівництвом Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

Як відзначив очільник Вінниччини Валерій Коровій, сьогодні це найбільш вдалий проект, який реалізується на теренах регіону, особливо в питаннях співпраці із сільськими та селищними громадами.

«Проект DESPRO є показовим у тому, наскільки ефективно можна реалізовувати ініціативи на місцях, - наголосив Валерій Коровій. - Ті 54 проекти, які вже реалізовані протягом 7 років, мають принципово важливе значення. Адже проблема пострадянських країн, в тому числі України, не лише у відсутності коштів, а й у відсутності інструментів активізації територіальних громад. І в контексті пошуку такого інструменту проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO має дуже важливе значення».

Швейцарці приїхали на Вінниччину подивитись, як за їх підтримки реалізували проекти на місцях

За словами голови ОДА, з початку реалізації програми основний акцент був зроблений на водозабезпечення сільських регіонів, і тепер, враховуючи специфічні погодні умови в Україні, які мали місце цьогоріч, ця проблема вийшла на одне з перших місць.

«На сьогодні ми опрацьовуємо нові підходи і нову програму вирішення цієї проблематики. І мова не лише про зникнення води з криниць - ця проблема не дає можливості розвиватися і промисловим, фермерським господарствам. Ми також почали проект в Тульчині в частині роботи з твердими побутовими відходами. В українських реаліях це має знову ж таки надзвичайно важливе значення, тому що в межах держави загального бачення вирішення цієї проблематики немає», - зауважив Валерій Коровій.

Не оминув увагою очільник регіону і ще один проект, який реалізується за підтримки Швейцарського бюро співробітництва та спрямований на підвищення енергоефективності міста Вінниці. Відтак висловив сподівання на активну співпрацю зі швейцарськими партнерами і в подальшому.

Керівник Департаменту зі співробітництва із країнами СНД Швейцарської агенції з розвитку і співробітництва Барбара Бьоні, у свою чергу, зауважила: коли проект DESPRO лише розпочинався, ніхто не очікував, що його реалізація призведе до таких результатів, які спостерігаються сьогодні.

Швейцарці приїхали на Вінниччину подивитись, як за їх підтримки реалізували проекти на місцях - фото 2

«Проект призвів до дуже швидких змін у сфері впровадження реформи децентралізації. У цьому контексті нам особливо цікаво було приїхати саме до Вінниці. Дуже цікаво побачити на практиці, власними очима все те, що було зроблено в рамках усіх тих проектів, які впроваджувалися у Вінницькій області», - зазначила Барбара Бьоні. Відтак підкреслила, що її команді надзвичайно цікаво поспілкуватися з представниками місцевих громад та з’ясувати, яка підтримка та які інструменти їм ще необхідні для покращення своєї діяльності.

В ході зустрічі голова облдержадміністрації Валерій Коровій також інформував гостей про процеси бюджетної децентралізації та добровільного об’єднання територіальних громад, які тривають нині в Україні. Торкнувся і питання упровадження на території області програми електронного врядування. Відтак висловив певність, що Україна та Вінниччина зокрема, незважаючи на непросту ситуацію, впевнено рухатимуться шляхом розвитку.

Швейцарці приїхали на Вінниччину подивитись, як за їх підтримки реалізували проекти на місцях - фото 3

ВИННИЦА.info


0
0