6 листоп. 2018 09:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

114

0

Симеон може очолити УПЦ після надання автокефалії? Коментар вінницької єпархії

Симеон може очолити УПЦ після надання автокефалії? Коментар вінницької єпархії

 Симеон може очолити Українську Церкву після надання автокефалії? Коментар вінницької єпархії 


Симеон може очолити УПЦ після надання автокефалії? Коментар вінницької єпархії

 У Вінницькій Єпархії Української Православної Церкви (МП) прокоментували інформацію в ЗМІ щодо можливості Митрополита Симеона очолити Православну церкву в Україні після надання їй автокефалії. Коментар опублікували на сайті єпархії.

«4 листопада десятки електронних ЗМІ розповсюдили повідомлення про те, що очолити Українську Православну Церкву після отримання автокефалії може вінницький митрополит Симеон (Шостацький).

Немає нічого дивного в тому, що ім’я митрополита Симеона в черговий раз прозвучало в контексті подій, які супроводжують надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Згадаємо, що відбувалося чотири роки тому, коли замість спочилого митрополита Володимира обирали нового Предстоятеля. Тоді митрополит Вінницький і Барський Симеон посів третє місце серед усіх ієрархів УПЦ. І це при тому, що на його боці не було ані церковного, ані світського адмінресурсу. Тому й не дивно, що журналісти і сьогодні згадують саме його персону.

Митрополиту Симеону дорікають його добрими стосунками із владою. Але невже це недолік? І невже погані стосунки зі світською владою є обов’язковим показником духовності? Слава Богу, завдяки владиці Симеону, у Вінницької єпархії абсолютно нормальні стосунки і з владою, і з суспільством, і з представниками інших конфесій. І саме позиція, а також активні дії митрополита Симеона в останні чотири роки дозволили уникнути багатьох конфліктних ситуацій, які могли перетворитися на вогнища конфесійного чи церковно-суспільного протистояння, як це ми бачимо в окремих єпархіях. При цьому владика Симеон послідовно відстоює інтереси Церкви.

Дуже непросто в умовах війни, коли УПЦ прямо називають «п’ятою колоною ворога», тримати авторитет своєї Церкви на високому рівні. І це стосується не лише Вінницької області, адже діяльність владики Симеона відома й за її межами, насамперед, на сході України. На нашу думку, так як діє митрополит Симеон, мали би діяти й інші. Одна справа – вказувати владі на її помилки, а зовсім інша – відкривати в умовах війни «другий фронт» проти обраних народом керівників, відверто висловлювати презирство до них і зневагу до країни, у якій ти живеш, що на жаль, можна спостерігати не лише у окремих політиків, а й серед наших православних співбратів.

Повертаючись до інформаційної хвилі, яку підхопили і загальноукраїнські, і регіональні, і навіть деякі зарубіжні ЗМІ, повторимо, що така реакція журналістів є очікуваною з огляду на пам’ять про минулі вибори в УПЦ. А по суті, в самому повідомленні, яке так активно тиражувалося, на наш погляд, немає достатнього грунту для коментарів», - зазначено в коментарі прес-служби.

Вiнниця.info