24 квіт. 2018 18:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам


 Останній тиждень квітня вважається всесвітнім тижнем імунізації. Аби розповісти вінничанам які бувають вакцини та чому необхідно проводити щеплення, журналіст Вiнниця.info поспілкувалася із завідувачем амбулаторії ЦПСМ № 6 «Центру первинної медико-санітарної допомоги №2» Зінаїдою Дембіцькою.

Вакцинація - безкоштовна. Є і платні препарати для щеплень, при яких «одним уколом» прививають від 6 видів інфекцій.

«Ми маємо достатню кількість вакцин для проводження імунізації. Вона безкоштовна, забезпечує держава. Вакцини у нас є різних виробників: Корея, Болгарія, Бельгія, Франція. Також є тест харківського виробника на кількість туберкульозних паличок в організмі.

Але є варіанти коли пацієнти, батьки можуть і мають право придбати вакцину за свої власні кошти. Наприклад, якщо когось не влаштовує набір антигенів, які є у нас, або комусь зручніше купити більш комбіновану вакцину.

Є вакцини, які держава не закуповує, це 6 компонентні вакцини, коли за один укол можна зробити від кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, гемовільної інфекції і гепатиту. Вона вартує тисячу гривень і багато батьків беруть саме її. Люди самостійно можуть придбати таку вакцину. У місті є мережа аптек, які мають ліцензію на закупівлю вакцини. Після огляду лікарем пацієнт замовляє в аптеці вакцину, тоді або кур’єр доставляє з аптеки, або ми даємо рецепт пацієнту і він з сумкою-холодильником їде у аптеку, купує вакцину, привозить її. Цю вакцину в кабінеті щеплень повинні зробити в цей же день. При купівлі видається чек і сертифікат. Це все залишається в амбулаторній картці пацієнта», - каже лікар.

 

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам

За словами Зінаїди Дембіцької близько 18 % людей взагалі відмовляються від вакцинації, чим наражають на небезпеку себе і своїх рідних. Тому медики проводять роз’яснювальну роботу з сім’ями, які відмовилися від щеплень.

Що таке календар щеплень

«Від 10 інфекцій ми проводимо щеплення згідно календаря щеплень. Є певна періодичність. Наприклад, від дифтерії і правця діти щеплюються до року тричі, у 18 місяців четвертий раз, потім у 6 років, 16 і потім кожні 10 років, 26, 36, 46 і так до кінця життя.

Існує хибна думка батьків, що щеплення краще робити коли дитина стане старшою, начебто краще перенесе. Але це не вірно. Чим менша дитина, тим краще вона переносить щеплення і потрібно проводити цю процедуру до відвідування садочку.

У дорослих ситуація така: щеплення потрібно робити кожні 10 років від дифтерії і правця, всі інші – індивідуально, в залежності від попереднього проведення вакцинацій», - зауважує лікар.

Жива і нежива вакцина.

«Існують живі і неживі вакцини. Живі - від кору, паротиту, краснухи, поліомеліту і туберкульозу. Вони значно відрізняються від неживих. При введенні в організм вони здатні розмножуватися і цього антигену стає значно більше. У людини створюється такий імунітет, що вона наче вже перехворіла цим захворюванням і цього достатньо на все життя. Тому від кору, паротиту, краснухи, туберкульозу ми щеплюємо двічі і кілька разів ми капаємо каплі від поліомієліту.

А от неживі, неактивовані вакцини доводиться вводити все життя. Тому що вони в організмі не тримаються довго. Наприклад, проти дифтерії, правця, гепатиту, кашлюка», - наголошує завідувач амбулаторії.

Вінничани, які не привиті можуть захворіти на дифтерію.

«За перший квартал 2018 року щеплення по всіх вакцинах виконано на 22-25% від річного плану. У зв’язку з підвищеною захворюваністю на кір у цьому році значно більша кількість населення охоплена за 1 квартал щепленням проти кору. Показники там сягають до 55% річного плану. Ми очікували підвищеної захворюваності на кір, тому що є певна періодичність - раз на 5-6 років.

В цьому році ми очікуємо підвищеного рівня захворюваності на дифтерію. Маємо бути готові до цієї ситуації і проводити масштабну роботу з донесення інформації до населення з цього приводу. Але вакцини, якими ми щеплюємо від дифтерії в складі містять і антиген від правця. Це є дуже актуально.

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам - фото 2 

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам - фото 3 

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам - фото 4 

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам - фото 5 

Сімейний лікар розповіла про щеплення та спалахи захворювань, які загрожують вінничанам - фото 6

Вiнниця.info