24 трав. 2018 16:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

208

0

Сімейний психолог для тварин: вінничанка вчить знаходити порозуміння між господарями та їх домашніми улюбленцями

Сімейний психолог для тварин: вінничанка вчить знаходити порозуміння між господарями та їх домашніми улюбленцями

Вінничанка вчить знаходити порозуміння  між господарями та їх домашніми улюбленцями 


22-річна вінничанка Діана Тарабан – зоопсихолог. Каже, свою незвичну професію здобула від природи, адже на подібних медіаторів між тваринами та людьми, в Україні не навчають. Вiнниця.info поспілкувалася з Діаною про особливості виховання братів наших менших. Також вона пояснила, як можна приручити хижака. У дівчини має неабиякий досвід – вона виховала трьох лисиць.

«Мене можна назвати сімейним психологом між тваринами та людьми. Так, більш доступно пояснюю свою професію. У світі тварин я з дитячих років.  Проте, з 16-ти почала більш поглиблено вивчати їх внутрішній світ. У кожного з виді є власна логіка поведінки. У мене в приватному будинку нині живе три лисиці», - розповідає Діана.

Через те, що дівчина найбільше розуміється на лисах та собаках, пояснювати психологію між тваринами та людьми вирішуємо саме на їх прикладі.

«От собаки, це тварини стайні. Тому людині їх легше привчити було з доісторичних часів. Собаки мають поняття вожака. Чіткої ієрархії. Собака сприймає людину, як члена своєї зграї. Якщо вважає господаря лідером, від нього не втече, ніколи не рикне. Лиси, навпаки, вони одиночки. Парами лише під час періоду виведення лисенят. Тому привчити їх, це дуже важкий процес. У вихованні можна спиратися лише відштовхуючись від їх природніх потреб. Якщо лис нашкодив десь, я ніколи не буду його сварити, тикати носом. Просто зачиняю у клітці. Щоб обмежити волю. Він відчуває, що йому некомфортно. Ще можу позбавити порції їжі. Щоб лисиця розуміла - їжа з неба не падає, її несу  я. І якщо лисиця не виконує те, що я від неї прошу, то і я не буду їй прислужувати», - каже Діана.

Сімейний психолог для тварин: вінничанка вчить знаходити порозуміння між господарями та їх домашніми улюбленцями

Для тих, хто бажає взяти за чотирилапого друга лисицю, Діана пропонує брати цуценят із тваринних ферм, які займаються їх виведенням.

«Психологія лисиці, яка народилася у диких умовах, чи біля людей, кардинально різниться. Удомашнені, вони вже не отримають стресу, коли опиняться у людських умовах проживання», - зауважує.

Зоопсихолога Діану найчастіше запрошують у якості медіатора власники собак. Для психологічного сприйняття між твариною та власником, Діана більше уваги приділяє людині.

«Перших 10 хвилин спостерігаю, як тварина та господар спілкуються між собою. Як тварина реагує на нього. А вже після того, пояснюю людині, як тварина її бачить, як сприймає. Що можна зробити, аби змінити її поведінку. Люди, коли беруть тварину, починають її виховувати, як людину. Бо вважають, що та сама собака, вона думає, як ми. Але, у них своя логіка. Тому потрібно враховувати їх потреби, а не приписувати їм свої. Для собаки - потрібно з перших днів привчати до дисципліни.  Господарю - вести себе, як лідер. Якщо цього не робити, собака фактично займає місце лідера. Від цього і всі подальші проблеми. Щоб зрозуміти менталітет собаки, необхідно спостерігати, як вони спілкуються між собою у тваринному світі», - зауважує.

Розмовляти з тваринами Діана радить не словами, а енергетичними посилами.

«Собаки дуже добре відчувають енергетику. Не дарма кажуть, що тварини читають людські думки. Вони чудово знають, коли ми злі, щасливі, або, коли нам погано, чи щось болить. Тому, раджу, коли собака нашкодила, його сварити не криками, а посилом. І собака це краще відчує. Є господарі, які говорять команди, але говорять їх, наче самі собі. Тому їх собака і не почує», - пояснює.

Діана також констатує, порозумітися із хатнім улюбленцем можна на різних етапах його віку. Головне, господарю треба бути терплячим.  

Вiнниця.info