18 груд. 2014 13:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

28

0

Ситуація з відключеннями електроенергії складніша, ніж у 90-х. Вінничан просять обмежуватись

Ситуація з відключеннями електроенергії складніша, ніж у 90-х. Вінничан просять обмежуватись

 Ситуація з електроенергією загострюється щоденно


Ситуація з відключеннями електроенергії складніша, ніж у 90-х. Вінничан просять обмежуватись

Є досить багато нарікань не лише населення, а й підприємців на відключення електроенергії. Вінничани розуміють проблему, але готові потерпіти, якщо всі будуть у рівних умовах. У людей викликає обурення, коли цілодобово працюють торгівельні центри, а в багатьох будинках електроенергію вимикають кілька раз на день по кілька годин. Щоб врегулювати ситуацію з відключеннями, за участі голови Вінницької облдержадміністрації, було проведено спільну нараду між фахівцями в галузі енергетики та представниками обласної влади. За словами спеціалістів складна енергетична ситуація не у Вінниці, а в державі.

Як пояснив технічний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Олександр Коломієць, на цьому тижні суттєво знижено ліміт електроенергії для компанії, і є суттєві недобори електроенергії.

«На сьогодні в Україні 19 блоків виведено в резерв через відсутність палива – газу і вугілля. Структура використання електроенергії на Вінниччині – 60% - населення, 10% - промисловість, 30% - бюджет, бізнес та ін. ПАТ «Вінницяобленерго» є енергопередавальним підприємством, енергія це товар. Ті об’єми, які нам доводять, ми їх і реалізуємо»,- говорить О. Коломієць.

Ситуація з електроенергією загострюється щоденно, і невідомо, чого вінничанам чекати на зиму. Відмінність від 90-х років в тому, що тоді це були планові відключення, через неплатежі. Зараз відключають світло через дефіцит еклектичної енергії.

Проблематика пов’язана з тим, що найбільшу генерацію, а це 40%, в державі створюють теплові електростанції. Вони на сьогодні мають величезний дефіцит вугілля. Ще одним негативним фактором є проблематика  по інших видах електростанцій. Гідроелектростанції не можуть працювати на повну потужність, бо рівень води в річках по Україні нижчий, ніж той, який потребує електростанція.

За словами заступника голови Вінницької олблдержадміністації Андрія Гижка, для того, щоб врегулювати всі проблеми, необхідно дотримуватись певних правил.

«Є розпорядження КМУ від 8.12 2014 Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. Там прописано що НЕК «Укренерго» має забезпечити дотримання встановлених лімітів потужності. До кожного регіону доводяться ліміти, і ми не можемо збільшити ці потужності, якщо ми будемо перебирати доведені ліміти – під загрозою енергетична безпека України. Україна частково продає електроенергію на експорт, але частково її і імпортує, тому є встановлення тимчасових обмежень щодо пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України, а також здійснення умов здійснення міждержавного перетікання електричної енергії. (на сході є частина електричних потужностей, які йдуть в Росію з України і навпаки, йдеться саме про їх обмеження - ред). Серед інших пунктів стимулювання населення до використання нічного тарифу. Сьогодні на рівні НКРЕ відпрацьовано проект рішення, щоб знизити коефіцієнт використання електроенергії в нічний час з 0,7 до 0, 5. Тобто, якщо споживачі в себе вдома ставитимуть дво- чи три- зонні лічильники і використовуватиме електироенергію вночі, вона буде платити за 1 КВт не по повній вартості, а 50% тарифу», - говорить А. Гижко.

Також фахівці дали роз’яснили, що не відключають від електроенергії ті будинки, які на одній лінії з котельнями, об’єктами соціальної сфери або підприємствами стратегічного призначення.

В результаті все таки акцент роблять на економії електроенергії для населення.

«Якщо ми навіть відключимо всю промисловість, ми все одно не вийдемо на ліміт, який доводиться до Вінницької області. Без самообмеження населення нам не обійтись. Без самообмеження підприємств, теж увійти в ліміти складно» - зазначиа А. Гижко

Як врегулювати проблему, службовці вирішували в закритому режимі.   

ВИННИЦА.info


0
0