1 серп. 2014 11:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

41

0

Суд постановив, що вінницький нардеп і його партнери мають виплатити росіянам більше 100 мільйонів боргу

Суд постановив, що вінницький нардеп і його партнери мають виплатити росіянам більше 100 мільйонів боргу

Підприємства Продивуса мають покрити борги перед російськими банками з процентами та пенею


Суд постановив, що вінницький нардеп і його партнери мають виплатити росіянам більше 100 мільйонів боргу

Суд стягнув з ТОВ «Глоінвест»та ПАТ «Мостобуд» на користь «Альфа-Банку» 63,6 млн. гривень та $4,2 млн заборгованості за кредитом, а також 10,35 млн. гривень та $0,49 млн. боргів за процентами і пені.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суд від 24 липня.

У 2011 році «Альфа-Банк» відрив фірмі «Глоінвест» кредитну лінію (гроші видаються траншами) на строк до березня 2017 року. Граничний розмір кредиту був встановлений у розмірі 98 млн. гривень. Поручителем по договору стало ПАТ «Мостобуд».

На підставі цього договору банк надав фірмі кредит на загальну суму 64 млн. гривень та $4,2 млн.

У серпні 2013 року банк звернувся до «Глоінвесту» з вимогою достроково повернути несплачену суму кредиту та нараховані відсотки. Для цього виникло три підстави.

По-перше, фірма не надала передбачені договором документи про свій фінансовий стан за перший та другий квартали 2013 року.

По-друге, фірма не виконала свій обов’язок проводити безготівкові розрахунки по оренді приміщень у новозбудованому торгівельному центрі у Хмельницькому через рахунок в «Альфа-Банку». При цьому платежі мали бути у розмірі, достатньому для виплати по кредиту.

І по-третє, у липні 2013 року госпсуд міста Києва порушив справу про банкрутство «Мостобуду».

Відповідно до договору, невиконання «Глоінвестом» умов договору, а також порушення справи про банкрутство поручителя є підствою для виникнення у банку права вимагати повернення кредиту достроково.

Суди стягнули солідарно з ТОВ «Глоінвест»та ПАТ «Мостобуд» на користь ПАТ «Альфа-Банк» заборгованість за кредитом у розмірі 63,6 млн. гривень та $4,2 млн, що становить еквівалент 33,57 млн. гривень, а також заборгованість по процентам за користування кредитом у розмірі 9,11 млн. гривень та $424 тис, що ставить еквівалент 3,39 млн. гривень.

Крім того, суд стягнув з них пеню за несвоєчасне повернення кредиту у розмірі 1,09 млн. гривень грн. та $72 тис, що становить еквівалент 574 тис. гривень, а також пеню за прострочення сплати процентів у розмірі 154 тис.гривень та $3671, що становить еквівалент 29 тис. гривень.

Варто зауважити, що ТОВ «Севморверф» ще влітку 2013 року відкликав свою заяву, за якою госпсуд порушив справу про банкрутство «Мостобуду». Між тим у листопаді суд знову порушив справу про банкрутство підприємства, вже за заявою ТОВ «Пері Україна», яке на початку грудня теж відкликало свою заяву.

Вже в цьому році «Мостобуд» добивався визнання недійсним договору поруки із «Альфа-Банком» в судах, однак безуспішно.

51% акцій ПАТ «Мостобуд» належить народному депутату Володимиру Продивусу, ще 22% – його дружині Світлані Продівус. Компанія є однією з найбільших у сфері будівництва інфраструктурних споруд – мостів, естакад та автомагістралей. Прудивус пройшов до парламенту від Партії регіонів, з лютого цього року він – позафракційний.

Окрім «Альфа-Банку», «Мостобуд» заборгував «Укрсоцбанку» 210 млн грн. та «Родовід банку» 892 млн грн.

За даними ЗМІ, фірма «Глоінвест» раніше належала землякам і бізнес-партнерам Продивуса – Олегу Орловському і Аркадію Гонтмахеру.

«Альфа-Банк» входить в «Альфа-групп» російського бізнесмена Михайла Фрідмана.

Наші гроші


0
0