15 лип. 2014 16:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Влада
0

28

0

Свитко пропонує відмовитися від традиції «святкування на кістках» в Центральному парку м. Вінниці

Свитко пропонує відмовитися від традиції «святкування на кістках» в Центральному парку м. Вінниці

Святкування Дня Незалежності України пропонують не проводити в Центральному парку культури і відпочинку імені М. Горького

 


Свитко пропонує відмовитися від традиції «святкування на кістках» в Центральному парку м. Вінниці

14 липня на нараді голови обласної державної адміністрації Анатолія Олійника з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, голова Вінницької обласної Ради Сергій Свитко висловився проти ідеї святкування Дня Незалежності України у Центральному парку культури і відпочинку імені М. Горького у місті Вінниці. Очільник обласної Ради вважає, що неприпустимо влаштовувати “танці на кістках” жертв тоталітарного комуністичного режиму.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької облради.

«Планується відзначення Дня Незалежності України. Традиційно пострадянська влада відзначала цей день в так званому “парку культури і відпочинку імені Горького”. Відомо, що парк є місцем масових поховань жертв політичних репресій. За даними науковців, і сьогодні на території парку є захороненими від 2 до 5 тисяч не тільки жертв політичних репресій, а й героїв - тих, хто боровся з радянською системою за незалежну Україну. Думаю від цієї радянської практики треба відмовлятися. Потрібно визначити інші місця для відзначення Дня Незалежності України», - сказав Сергій Свитко.

Довідково.

В жовтні 1943 році у місті Вінниці німецьким військовим командуванням за участі міжнародної комісії експертів було проведено розкопки масових могил жертв московсько-більшовицьких репресій 30-40-х років ХХ ст. Офіційно встановлено, що знайдено, досліджено і перепоховано 9 432 тіл, серед них 169 жіночих, більшість з яких були роздягнені, що свідчить про знущання і згвалтування. За різними даними в місцевому Центральному парку культури й відпочинку ім. Горького знаходяться масові поховання українців, знищених радянською владою в період сталінських репресій. Це приблизно від 10 до 15 тисяч мешканців Вінниччини - інтелігенції, духовенства, селян і робітників. У "Протоколі Міжнародної комісії закордонних судово-медичних експертів" від 15 липня 1943 р. вказано, що на території ділянки №3 - це територія парку ім. Горького: "знайдено 35 масових могил, з них розкопано 14". Отже, досі на території Вінницького Центрального парку культури і відпочинку ім. М. Горького знаходиться 21 нерозкрита могила. Розкопки і дослідження у м. Вінниці були припинені в зв'язку із наступом Червоної Армії. Ця тема у подальші часи була суворо засекречена і заборонена для обговорення. Після скоєння злочинів комуністична московська влада побудувала на могилах "парк для розваг".

ВИННИЦА.info


0
0