29 черв. 2016 10:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Україна
0

67

0

Теракт в Стамбулі: 36 загиблих і півтори сотні поранених. Загинула українка

Теракт в Стамбулі: 36 загиблих і півтори сотні поранених. Загинула українка

 У найбільшому аеропорту Туреччини «Ататюрк» сталися два вибухи


Теракт в Стамбулі: 36 загиблих і півтори сотні поранених. Загинула українка

 28 червня у найбільшому аеропорту Туреччини «Ататюрк» сталися два вибухи. За останніми даними, стрілянина і вибухи забрали життя 36 чоловік, 147 отримали поранення.

За повідомленням влади, вибухи стали наслідком теракту біля рамок металошукачів: двоє зловмисників підірвали себе в аеропорту після того, як поліцейські відкрили по них вогонь.

Турецькі експерти з безпеки озвучили низку ймовірних версій теракту в стамбульському аеропорту «Ататюрка». За їхніми словами, правоохоронці розробляють три основні версії.

Перша і найвірогідніша: за терактом стоїть ІДІЛ. Туреччина має більш 1200 км кордону з Сирією та Іраком - країнами, де ведеться боротьба з «Ісламським державою». ІДІЛ, втім, поки не взяв на себе відповідальність за теракт.

Друга версія - недавня нормалізація відносин з Ізраїлем і Росією. Вона також могла стати приводом для атаки. На користь цієї версії говорить характер теракту, змушує припустити, що діяли екстремісти-одинаки (оскільки не тільки ІДІЛ, але й інші угруповання не взяли на себе відповідальність за те, що трапилося).

За третьою версією, теракт – справа рук курдських бойових організацій. Однак, досі переважна більшість атак Робочої партії Курдистану були спрямовані на силовиків, а не на цивільних. Підривати аеропорт – не в їхньому стилі.

Бойовики були озброєні автоматами Калашникова і поясами з вибухівкою. Вони приїхали в аеропорт на таксі, після чого почали стрілянину, а потім здійснили самопідрив. У відповідь вогонь по терористах під час перестрілки вели співробітники служби безпеки аеропорту та поліції.

Напад на аеропорт було знято на відео, яке розійшлося інтернетом. На записі видно, як чоловік, одягнений в чорний одяг вбігає в термінал аеропорту з автоматом. В нього стріляють, і він падає на підлогу. До тіла підходить чоловік з пістолетом — ймовірно, співробітник служби безпеки або поліції — а потім відбігає, після чого вибухає пояс бойовика.

Один з терористів підірвав себе перед металошукачем. Другого вбила в перестрілці поліція, коли той вирішив скористатися своїм автоматом Калашникова. Третього взяли живим, повідомили відразу кілька видань, не розкриваючи однак, свої джерела інформації.

Аеропорт імені Ататюрка в Стамбулі — найбільший в Туреччині і третій по завантаженості в Європі.

"Українська правда" повідомляє, що в результаті теракту в аеропорту Стамбула в Туреччині постраждали українці – одна людина загинула, одна поранена.
Про це "Українській правді" повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.
"На жаль, у нас сумні новини. За уточненими даними, одна громадянки України загинула, а також поранений чоловік", - сказала вона.
"Ми далі перевіряємо інформацію", - додала вона.
Жодних інших подробиць Беца поки не надала.

 

Надзвичайні новини

title