10 трав. 2018 14:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

208

0

Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка

Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка

 Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка


Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка

 Шість років тому Вінниця розпочала велику транспортну революцію. Тоді в місті скоротили кількість приватних маршруток та змінили їх роль – підвезення до муніципального транспорту, а не дублювання однакових рейсів. Така реформа далася обласному центру нелегко (були мітинги й протести), але сьогодні вінницьку транспортну систему називають найкращою в країні.

Наступним кроком реформи стане впровадження електронного квитка, що дозволить здійснювати проїзд в автобусах, трамваях, тролейбусах та маршрутках. На втілення проекту знадобиться 6,5 мільйонів євро. 5,5 мільйонів євро - кредитні кошти, які місто отримає від Європейського банку розвитку та інвестицій, ще один мільйон – за мерією.

Після оголошення тендеру впроваджувати так звану картку вінничанина відгукнулися понад сотню закордонних компаній. Відбір до півфіналу пройшли 15 підприємств, а у фіналі «змагалися» представники Польщі, Італії та Чехії. Саме з останньою 10 травня Вінниця підписала договір. Зовні документ нагадує товсту книгу.

«Реaлізaція тaкого проекту ще немaє aнaлогів в Укрaїні. У зв’язку з тим, що рaніше не було приклaдів впровaдження тaких систем, Європейський бaнк додaтково зaлучив для нaс грaнтові кошти (600 тисяч євро) нa дві групи консультaнтів – вони допомaгaли нaм з контрaктом і проводили тендерні процедури. Формувaли зміни до зaконодaвствa держaви і необхідні документи нa місцевому рівні, aдже до цього нaшa юридичнa термінологія не мaлa тaкого поняття як електронний квиток», - розповідaє керівник КП «Вінницякaртсервіс» Кaтеринa Бaбінa.

Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка

Компaнія-переможець прaцює по всьому світі.

«Ми прaцюємо відповідно до стaндaртів якості ISO. Нaшa системa стaлa відомa зaвдяки впровaдженню у Великій Бритaнії, тaкож у декількох містaх Чехії. Тaкож ми прaцювaли у столиці Грузії – Тбілісі, в Aлмaти – Кaзaхстaн. У Європі ми реaлізовувaли проекти в Польщі, Болгaрії, Швеції. У Лaтинській Aмериці ми прaцювaли нaд впровaдженням нaйбільшого проекту у місті Сaнтьяго-де-Чілі, де ми встaновили і впровaдили 18 тисяч вaлідaторів. У місті Лa-Пaс у Болівії прaцювaли нaд доволі специфічним проектом підвісної дороги. Як бaчте, у нaс є досвід, тому сподівaємося, що у Вінниці проект буде успішно реaлізовaний», - зaзнaчaє комерційний директор компaнії «Mikroelektronika» Ян Сілaр.

Як працюватиме система

За 16 місяців увесь вінницький транспорт повинен бути підключений до електронної системи. 4 місяці підуть на виготовлення обладнання (робитимуть це на підприємстві у Чехії). Перші валідатори і консолі встановлюватимуть саме у муніципальному транспорті, другим етапом стануть приватні перевізники.

Загалом мова йде про 320 одиниць комунального транспорту та 260 – приватного.

Валідатор, що зчитуватиме інформацію з карток, розмістять біля кожних дверей, у тролейбуса, наприклад, їх три. При вході пасажир приставлятиме картку до гаджета: загориться зелене – на балансі достатньо коштів і людина може пройти далі по салону, червоне світло означатиме відмову в проїзді. Рахунок картки можна буде поповнювати за аналогією банківської. Картки будуть як персоналізовані, так і одноразові, аби ними могли скоритися люди, що не живуть постійно у Вінниці.

Важливо, що місто повністю не відмовляється від паперових квитків. Ближче до кабіни водія знаходитиметься валідатор, що друкує талони.

«Деяким людям або принципово, або по роботі просто необхідно мати такий квиточок. Чи будуть пасажири користуватися такою послугою, зможемо побачити вже на практиці», - пояснює Катерина Бабіна.

Окрім того, в місті встановлять 50 «розумних» зупинок – на екранах буде формація про графік руху і чи пристосований транспорт для осіб з інвалідністю.

Угоду з чеською компанією підписали на 5 років. Увесь цей час спеціалісти контролюватимуть впровадження проекту.

Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка - фото 2

Про картку

Фахівці наголошують, що єдиний електронний квиток стане першим етапом до створення повноцінної картки вінничанина, яка зможе містити персональну інформацію та дозволить отримувати певні послуги. Наприклад: оплату проїзду, електронну картку пацієнта, пропускну картку школи і навіть картку, що міститиме інформацію про ваші знижки у певних торгових мережах.

У Вінниці мешкає близько 90 тисяч осіб, які користуються пільгами (пенсіонери, школярі, студенти та інші категорії). Вони отримають картки безкоштовно, однак при вході до громадського транспорту все одно повинні будуть прикладати «єдиний квиток» до валідатора. Таким чином місто матиме точну статистику про кількість пільговиків та визначатиме розмір субвенції для «Вінницької транспортної компанії» (ВТК).

Для звичайних вінничан картка коштуватиме в межах 1-2 доларів. Продаватимуть їх у «точках» по всьому місту. Городяни також зможуть оформити у прозорих офісах персоналізовану картку, яка виконуватиме одразу кілька функцій.

Якщо ж хтось з пільговиків безкоштовну картку загубив чи пошкодив, то купуватиме її за власний кошт.

Дизайн картки

Картка матиме форму прямокутника з округлими краями. Дизайн не буде сталим. Його змінюватимуть до Дня міста, з нагоди пам’ятних дат, в подарунок для закордонних делегацій… Однак на кожному такому електронному квитку однаковим залишатиметься логотип. Вiнниця.info вже повідомляла, що обрали його шляхом голосування. Переможцем став варіант Дарини Дробахи.

Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка - фото 3

Кондуктори

У «Вінницькій транспортній компанії» нестача кондукторів. Сьогодні йдеться про 200 вакансій.

«Це нелегка робота. Люди завжди на ногах. Щоб працювати кондуктором, спеціальної освіти не потрібно, але особа все одно несе матеріальну відповідальність. Має здати касу і тому подібне. Ми вибірково випускаємо на лінію транспорт без кондукторів.

Квитки купують не всі, тому виручка на 20-25% менша.

Шукаємо робітників на ярмарках вакансій, та вони не йдуть. Причина – мала заробітна плата. Хоча, якщо працювати позаурочно, то можна заробляти до 7 тисяч гривень», - розповів журналісту Вінниця.info  керівник ВТК Михайло Луценко.

Хоча у місті запроваджують електронний квиток, Катерина Бабіна закликає вінничан йти працювати кондукторами, адже саме на їх плечі ляже головна місія – навчити пасажирів користуватися новою системою.

Проект, звичайно, матиме перехідний період, під час якого в салоні можна буде розраховуватися або через валідатор, або у кондуктора готівкою.

Роботу кондукторам обіцяють до кінця 2019-го, потім – запропонують влаштуватися на інші комунальні підприємства. Заступник вінницького міського голови Владислав Скальський каже: 300-400 осіб можуть працевлаштувати хоч зараз.

Вартість проїзду

У мерії наголошують, що впровадження електронного квитка ніяк не вплине на зростання вартості проїзду. Ціна може змінитися через здорожчання електроенергії, що потрібна трамваям, тролейбусам, та бензину, який використовують інші види транспорту.

Нагадаємо, що в кінці січня приватні перевізники вже збиралися на обговорення щодо підняття тарифу на проїзд.

Транспортна революція. У Вінниці за 16 місяців запровадять систему електронного квитка - фото 4

Вінниця.info