24 лип. 2014 13:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

38

0

Третина лікарів з вінницького військово-медичного центру працюють на сході. Втікати в тил не збираються

Третина лікарів з вінницького військово-медичного центру працюють на сході. Втікати в тил не збираються

Начальник військово-медичного клінічного центру Сергій Петрук розповів про будні військових медиків

 


Третина лікарів з вінницького військово-медичного центру працюють на сході. Втікати в тил не збираються

З початку активної фазі АТО третина особового складу Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, що розміщується у Вінниці, знаходиться в зоні Антитерористичної операції на сході України. Це молодший медичний персонал, лікарі, водії, медичні сестри. Жодна жінка-військовослужбовець не відмовилась від виконання обов’язків і не написала заяву на звільнення.

Про це розповів начальник Військово-медичного клінічного центру центрального регіону полковник медслужби Сергій Петрук.

Вінничани, які перебувають в зоні АТО, в основному військовослужбовці. Але є і цивільні, які виявили бажання та написали відповідні заяви самі.

«Хочу навести такий факт, який би свідчив про відповідний бойовий дух особового складу.В нас багато жінок- військовослужбовців. Вони мають право по законодавству, якщо в них є дитина до 16 років на початок мобілізації написати рапорт та звільнитися. В нас 78 таких жінок, це офіцери, сержанти, рядові солдати. Я їх зібрав на початку цих заходів, довів їм їхні права, пояснив, що треба вирішувати зараз, а не потім, оскільки потім це буде ухилення від виконання обов`язку. Так от, жодна жінка не використала своє законне право, ніхто рапорт не писав, і майже всі вони вже побували в зоні АТО для надання медичної допомоги», - розповів С. Петрук.

 Третина лікарів з вінницького військово-медичного центру працюють на сході. Втікати в тил не збираються

За словами начальника госпіталю, військова обстановка на сьогоднішній день така, що допомогти нашим військовим дуже важко. З трьох боків вони оточені сепаратистами, з четвертого - Російською Федерацією.

«В зоні АТО розгорнутий військово-мобільний госпіталь, 4 лікарсько-сестринські бригади, які надають допомогу на полі бою. Їх завдання - надати медичну допомогу, доставити поранених в місце збору, евакуювати транспортом. Причому транспортом будь-яким, бо «санітарок» катастрофічно не вистачає. Санітарний транспорт є лише в двох бригад з чотирьох. Тому поранених доставляють транспортом підвозу, бортовими машинами: туди везуть снаряди, звідти поранених. Як видно, не саме зручне транспортування», - каже С. Петрук.

Начальник військово-медичного центру зазначає, що у вінницьких медиків в розпорядженні є санітарний літак «Віта», який на сьогоднішній день зробив більше 48 вильотів та перевіз 400, а може і більше поранених.

«Ситуація міняється кожний день, тому що він вилітає не по одному разу, і буває, що 2-3 дні цей літак знаходиться в різних місцях України разом з бригадою. Медичний супровід забезпечує бригада Вінницького військово медичного центру», - повідомив С. Петрук.

Третина лікарів з вінницького військово-медичного центру працюють на сході. Втікати в тил не збираються - фото 2

Супровід важких хворих авіатранспортом має ряд особливостей.

«Оскільки здорова люди при підйомі на висоту до 5000 метрів відчуває дискомфорт, поранені знаходяться на штучній вентиляції легень. Це така «ювелірна» майстерність реаніматологів, які здійснюють супровід цих поранених», - каже С. Петрук.

Повна допомога пораненим надається уже у Вінницькому військово-медичному закладі.

«Поступають тяжкі хворі, з важкими пораненнями, їм надається відповідна хірургічна допомога та інтенсивне лікування. Потім їх переводять у відділення для стабілізації. Оскільки в нас є дуже потужна база відновлювального лікування та реабілітації, якої немає в інших лікувальних закладах Міністерства оборони, то військовослужбовець після реабілітації виходить від нас готовий до виконання службових обов’язків», - говорить с. Петрук. В нас є обладнання, хай воно не таке нове. А от на полі бою, у вертольотах, у санітарних літаках, у транспортних літаках, які теж використовуються, супровід пораненого з крововтратами, з переломами, потребує матеріально-технічного оснащення. Тому усі наші зусилля ми направляємо на придбання перш за все дихальних апаратів, апаратів штучної вентиляції легень, моніторних спостережень, інфузомати».

Також за словами полковника медслужби, при транспортуванні кількості постраждалих авіатранспортом, кількість медпрацівників, які супроводжують хворих, дуже мала.

«Коли в вертольоті 10 поранених, один лікар та одна сестричка, то для банального заміру тиску пораненому потрібно приділили 10-15 хв. мінімум. Тоді втрачаються ці золоті хвилини і гається час за який лікар прийняв би адекватне рішення щодо корегування лікування», - каже С. Петрук.

 Третина лікарів з вінницького військово-медичного центру працюють на сході. Втікати в тил не збираються - фото 3

Начальник військово-медичного госпіталю відмітив, що значну підтримку медики отримують від мешканців області.

«Я не звик звертатися по допомогу, і я і не звертався. Я вважаю, що держава повинна забезпечувати усі збройні сили, в тому числі і військову медицину. Але, нажаль, життя показує, що немає в держави грошей... В нас є підтримка громадян: за останні 10 днів надана велика благодійна допомога, як мешканцями міста та області, так і юридичними особами. Від населення ми отримали біля 350 тисяч допомоги. 40% від цих коштів виділяється на медичне забезпечення поранених, які знаходяться тут. І 60% - на медичний супровід поранених з поля бою до військово-медичних центрів. Отриману допомогу, розподіляємо за таким критерієм, адже коли поранений поступає вже до нас, тут ми впораємося», - повідомив полковник медслужби.

ВИННИЦА.info

 

 

 


0
0