4 черв. 2018 16:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

99

0

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді»

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді»

 Три громади Вінниччини стають учасниками ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» 


Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді»

 В березні Україна офіційно приєдналась до започаткованої Дитячим фондом ООН (UNICEF) всесвітньої ініціативи «Громада дружня до дітей та молоді». 150 міст та об’єднаних громад України виявили бажання приєднатись до ініціативи, з них 20 громад отримали статус Кандидата ініціативи. Серед них Вінниця, Хмільник та Барська ОТГ. За 2 – 3 роки, при успішній реалізації Плану дій, муніципалітет отримає офіційний статус Громади, дружньої до дітей та молоді.

Щоб отримати статус «Громади дружньої до дітей та молоді», місцева влада має спрямувати зусилля на забезпечення прав дітей на дитинство, безпеку, охорону здоров’я, освіту та соціальний захист, право бути почутими та право на визнання, повагу і справедливе ставлення.

1 червня в Києві відбувся Міжнародний форум муніципалітетів дружніх до дітей та молоді, під час якого провели панельні дискусії та презентації громад – учасників ініціативи.

На початку форуму виступив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який пригадав, як у Вінниці запроваджували зміни при участі ради дитячих омбудсменів та повідомив про запровадження додаткових фінансових стимулів для громад дружніх до дітей.

«Я спираюсь на свій власний, муніципальний досвід, коли в 2009 році ми взяли на себе відповідальність як міська громада, впровадження цієї програми. Я б дуже хотів, щоб в кожній громаді ми приділяли увагу не просто на словах, а в діях – створювати умови і середовище для якісного розвитку дітей і молоді. Безумовно, ми не можемо щось робити для дітей і молоді без їх участі, тому ми маємо зробити так, щоб діти і молодь були включені в систему прийняття і обговорення рішень.

Важливо, щоб на місцях створювали дорадчі органи, не цурались радитись з дітьми. Вони більш прогресивні і більш сучасні. Думаю, що в багатьох випадках ми можемо отримати той досвід чи знання, яких нам не вистачає», - зазначив Прем’єр-міністр.

Також він повідомив про ініціативу Уряду внести зміни, які будуть передбачені в Бюджетному Кодексі 2019 року - 1% ПДФО залишати в громадах, які будуть сертифіковані, як дружні до дітей та молоді.

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» 

15-річна Ангеліна Касьянова є представником України в дитячому Європарламенті в своєму виступі поділилась думками щодо того, яким має бути місто, дружнє до молоді та дітей.

«Як я, так і інші діти мріють жити в комфортному для нас, дітей місті. Кожен з нас знає, що Україна давно прийняла Конвенцію із захисту прав дитини, ми знаємо свої права, це важливо. Але є багато речей, про які хотіла б поговорити. Є проблеми, які стосуються дітей – проблеми з транспортом. Дитині важко через великий трафік дістатись від однієї точки міста, до іншої. Є й проблеми з екологією. Я також хотіла б акцентувати на рівні злочинності, бо кожен з батьків знає, як вони телефонують дітям і питають де вони знаходяться, що роблять з ким вони…

Я розумію, що діти і дорослі «з різних планет», ми думаємо по-різному, але якщо ми працюватимемо разом, якщо і будемо йти до нашої мети разом, це нам дасть можливість зробити наше місто та нашу країну дещо кращими, ніж є зараз», - сказала Ангеліна Касьянова.

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 2

Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс, зазначає, що програма «Громада дружня до дітей та молоді» допомагає суспільству змінитись та поставити дитину на перше місце.

«Вона стимулює бюджетну підтримку та планування на місцевому рівні для найбільш незахищених дітей та родин. Допомагає почути дітей та молодь, а також прийняти до уваги їх думку. Ми впевнені, що зміни, які надихає ця ініціатива, будуть на користь українським дітям та молоді», - сказала Джованна Барберіс.

Вінницю на форумі презентувала заступниця міського голови Галина Якубович. Вона повідомила про програму «Вінниця – дружня до дітей», яка реалізується з 2009 року, розповіла про молодіжні і дитячі ініціативи у місті, реалізацію спільних заходів і ряд проектів, які проводяться за участі дітей, молоді та громадських організацій.

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 3

Під час форуму, досвідом впровадження ініціативи поділився і мер німецького міста Валь-на-Рейні Вольфганг Дітц. Саме це містечко отримало відзнаку «Громада дружня до дітей та молоді». За словами Вольфганга Дітца, запорукою успішної реалізації проекту є вміння почути молодь, реалізувати їх ініціативи та забезпечити спільні для громади потреби.

 

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 4

Довідка.

В усій своїй діяльності ЮНІСЕФ відстоює права і благополуччя кожної дитини. Спільно з партнерами ми працюємо у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов'язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» започаткована ЮНІСЕФ у 1996 році. На сьогодні до руху долучилися вже понад 3000 муніципальних округів у 38 країнах на п’яти континентах, що загалом охоплює понад 30 мільйонів дітей. Україна приєдналася до ініціативи у 2018 році, через підписання Меморандуму між Урядом України, ЮНІСЕФ та партнерами: Фондом ООН у галузі народонаселення, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством молоді та спорту України, Уповноваженим Президента України з прав дитини, Асоціацією міст України, Асоціацією ОТГ, Національною молодіжною радою України.

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 5

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 6

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 7

Три громади Вінниччини долучаються до ініціативи ЮНІСЕФ «Громади дружні до дітей і молоді» - фото 8

Вінниця.info