2 квіт. 2015 09:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

85

0

Церква встановила день пам’яті архієпископа Вінницького, якого в 30-х роках розстріляли НКВС-ники

Церква встановила день пам’яті архієпископа Вінницького, якого в 30-х роках розстріляли НКВС-ники

 Встановлено окремий день пам'яті священномученика Інокентія, архієпископа Вінницького


Церква встановила день пам’яті архієпископа Вінницького, якого в 30-х роках розстріляли НКВС-ники

 Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 1 квітня  ім’я священномученика Інокентія (Тихонова), архієпископа Вінницького, було внесено в місяцеслов Української Православної Церкви з встановленням дня пам’яті 29 листопада новий стиль, в день його мученицької кончини.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької єпархії Української православної церкви.

До цього часу священномученика Інокентій вшановувався у Соборі святих новомучеників Слобідського краю. Рішення Священного Синоду було прийняте після розгляду рапорта митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Довідка.

На засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви від 22 червня 1993 року архієпископ Інокентій (Тихонов) був причислений до ліку місцевошанованих святих Слобідського краю, зважаючи на те, що у січні – квітні 1937 року він був керуючим Харківською єпархією. Проте, останньою кафедрою святителя стала Вінницька єпархія, куди його призначили у квітні того ж року. 28 жовтня 1937 року архіпастиря заарештували та утримували під вартою у в’язниці Вінницького НКВС. 29 листопада того ж року о 24:00 (так зазначено у кримінальній справі) він був розстріляний.

Під час ексгумації масових поховань жертв політичних репресій 1937-1938 років, які відбувались влітку 1943 року, за участі міжнародної судово-медичної експертизи, тіло архієпископа Інокентія (Тихонова) було віднайдено в одній із братських могил і упізнано завдяки протоколу обшуку та посвідці відібраних речей, котрі знаходились при святителі. Ці дані було внесено до звіту міжнародної комісії та опубліковано у книзі, під назвою: «Amtliches Materialzum Massenmord von Winniza», виданої у Берліні 1944 року. Святителя разом з віднайденими 9432 жертв перепоховали у одну із братських могил на території сучасного міського цвинтаря м. Вінниця, що знаходиться поряд з Вознесенським храмом.

ВИННИЦА.info